Reklama

Reklama

Mezi živly

  • USA Elemental (více)
Trailer 4

Film Mezi živly od společností Disney a Pixar je originální celovečerní film odehrávající se ve Městě živlů, kde společně žijí živly ohně, vody, země a vzduchu. Snímek sleduje příběh Jiskry, temperamentní, vynalézavé a pro věc zapálené mladé ženy. Poté, co se Jiskra seznámí s veselým a zábavným mladíkem Vlhošem, který stále v něčem plave, začne zpochybňovat své zavedené představy o světě, ve kterém žijí. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (244)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hezký animák, který se opírá o poměrně náročné, dospělé, i když už přeci trochu poslední léta až zbytečně nadužívané myšlenky - na téma migrace, multikulturalismu a z toho i plynoucího možného rasismu, xenofobie nebo jen obyčejného vzájemného nepochopení napříč kulturami i generacemi - skryté za klasickou love story. Největší síla Elemental tkví v ústřední dvojici se skvělou vzájemnou chemií, krásné animaci a atypickém a přesto velice líbivém soundtracku, který si určitě rád ještě poslechnu i zvlášť. Rozhodně tomu nelze vytknout, že by to bylo bez duše. Na druhou stranu všechno ostatní hraje vyloženě druhé housle. Nemá to pořádnou zápletku, ostatní elementy tam prostě jen jsou, svět vypadá krásně, ale tvůrci jej příliš nevyužívají. Humoru je poskrovnu a je spíše takový milý. Akční to není téměř vůbec. Divák od Pixaru už tak nějak automaticky čeká něco výrazně nabušenějšího. Elemental plyne spíše jako takové hravé festivalové indiečko než jako animákový blockbuster, což mi na jednu stranu svým způsobem sedí, ale zároveň to už není tak úplně ono. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Parádní vizuál (jak jinak) plus zábavný a nápaditý svět živlů na straně jedné a průhledný, generický a klišoidní příběh na straně druhé. Nuda to sice není a v konkurenci animáků poslední doby jde stále o solidní nadprůměr, ale po těch letech mám od Pixaru přeci jen vyšší očekávaní. Možná je to vůdči nim trochu nefér, protože kdyby Elemental vznikl pod hlavičkou kohokoliv jiného byl bych nejspíš shovívavější, ale laťku si koneckonců vysoko nastavili sami…70% ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Pixar ide na istotu a prináša jednoduchú love story s nádhernou animáciou. Dizajn mesta živlov nie je tak dokonalý ako napríklad v Zootropolise, emócie nie sú tak uveriteľné ako v Coco a povedzme si pravdu, drvivú väčšinu deja viete s prehľadom predvídať. Hlavná dvojka je sympatická ale tiež nejde o extra prekreslené charaktery. Čakal som niečo silnejšie, dospelejšie a najviac ma bavil vizuál a humor. Pár originálnych nápadov bolo, no na Pixar je to málo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mám rád takové ty animáky, které nejvíc nadchnou děcka, ale zároveň se pobaví i dospělí, protože tam je někdy fór i pro ně. Tohle bohužel není ten případ a nutno říct, že děcka u toho taky zrovna neprojevovaly návaly smíchu či radosti. Postavičky, jakkoliv živelné, nejsou moc zajímavé (ani vizuálně, ani chováním, ani ničím jiným) a jejich love-story linka je tak klišovitá a nudná, že to prokoukne i mladší publikum. Nepomůžou tomu ani dialogy plné dvojsmyslů a slovních hříček na dané živly... a že jich tam je! Je jich tam tolik, že to vyznívá až idiotsky trapně. A ještě musím přidat jeden postřeh od dcerky: nebyly tam žádné písničky! Tak! A máte to!!! Já se u toho šíleně nudil, takže za sebe dávám jenom 1 hvězdu a při transformaci dětskýma očima bych dal maximálně 2. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Animace krásná, nápad skvělý, scénář na prd. I přes všechny zprávy o tom, že to bude jen romanťárna, jsem se na to docela těšil a pořád vkládal naděje, že to přece musí rozehrát něco víc. No jo, jenže jsem si to myslel blbě, protože to opravdu víc nerozehrálo a z výsledku tak cítím především promarněný potenciál. Jako sorry, ale srovnejte si to se Zootropolis - tam si tvůrci dali naprosto záležet na propracovaní celé zvířecí metropole a příběh se odehrává napříč všemi čtvrti. Celý ten svět pak působí maximálně životně a realisticky. Jenže tady jako by existovalo cca 5 míst, z čehož jen dvě jsou pro děj významná. Jak celý svět funguje a na čem stojí se tu vůbec nedozvíme, jen to, jak sem přijeli Ohniváci po obrovské katastrofě a jak se tu snaží zapadnout. Celé to tedy chce (opět) reflektovat uprchlickou krizi a rasismus, ale i tahle témata se utopí v té stěžejní, romantické zápletce. A ta je naprosto obyčejným a až tuctově doslovným zobrazením rčení "protiklady se přitahují". Chce být strašně emotivní a plná citečků a ona ne že by na to šla špatně, ale při sledování jsem se cítil jako u většiny romantických filmů - tak se ti dva milují i přes nepřízeň osudu, no a co. To už tu bylo milionkrát a abych z toho měl něco víc, musí si mě to něčím získat, což by se tu možná i povedlo, kdyby se tu postavy nerozhodovaly naprosto nahodile (Jiskra prožije s Vlhošem nejlepší časy svého života, ale protože jejich národ jim zakazuje chodit s kýmkoli jiným, než s Ohnivákem, tak Vlhoše naprosto spontánně opustí, aby se pak mohli dát ve velkém finále co nejpatetičtěji a nejdojemněji dohromady), kdyby se tu dělo i něco jiného (třeba ten problém s hrází - já jsem fakt čekal, že když se Ohniváci nesnesou s ostatními živly a že svoji čtvrť moc neopouští, tak že tam bude nějaká skupinka živlů, která se je bude snažit vyštípat pryč, ale ve finále je jen poškozená hráz a to je vše) a kdyby se tu víc pracovalo i s vedlejšími postavami (Bouře tam je jen aby se neřeklo a ten zemní kluk zase jen proto, aby i na tenhle živel došlo, ale jinak se jen nahodile objevuje a chlubí se, že mu rostou kytky v podpaží). Je to prostě odbyté, hodně odbyté a je to především neskutečná škoda. A to nezachrání ani animace, ani sympatické postavy (až teda na Vlhoše, který neustále brečí). Slabé 3* ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Prvý originálny film Pixaru, ktorý bol uvedený priamo do kín po 3 rokoch od pandémie COVID-19. Filmy ako Duša (2020), Luca (2021) a Keď sa červenám (2022) mali premiéru len priamo na Disney+. (Arsenal83)
  • Prvý film spoločnosti Pixar od série Autá (2006), v ktorom nevystupujú žiadni ľudia. V tomto filme sú len prvky/elementy. (MikaelSVK)
  • Snímek utržil v severoamerických kinech během zahajovacího víkendu 29,5 milionů amerických dolarů, což jeden z nejhorších startů v historii Pixaru. Ve světě pak film během svého zahájení utržil 44 milionů. V dalších týdnech se ovšem katastrofu podařilo jakžtakž odvátit, jelikož díky nízkým poklesům se nakonec celosvětové tržby vyšplhaly na 496 milionů (z toho 154 film vydělal v USA). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Reklama

Reklama