Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta fenoménu Nosferatu. Ideální jako dvojprogram k Murnauově originálu. Tam, kde jiskra přeskočila i ve verzi s Klausem Kinskim, není nutné o ničem pochybovat. Shadow of the Vampire je další vyznání lásky, jaké si zaslouží jen málo klasických filmů. Mimo to jsou tu krásně fetišizováni i ti jednotlivý tvůrci a herci je hrají vysloveně labužnicky, John Malkovich (Friedrich Wilhelm Murnau), Willem Dafoe (Max Schreck), Udo Kier (Albin Grau), Aden Gillett (Henrik Galeen) nebo Catherine McCormack (Greta Schröder) s Eddie Izzardem (Gustav von Wangenheim), to všechno jsou překrásné koncerty. Dokonce se našlo místo i na zhýralý noční podnik v berlínském podsvětí před tím, než se štáb přesunul na exteriéry do Československa. Krásné. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé sledovať hodnotenia i komentáre mojich obľúbených a i keď nie vždy sa musim prikloniť k tým pozitívnym, určite tie pocity prevládajú. Toto je legenda a pri legendách sa veľa toho nafúkne či prikrášli a tomto sa tých legiend veru urodilo. A môžem celkom bez prikrášlenia poukázať na fakt, že toto je celkom samostatný film, ktorý je čírou fikciou a s filmom  z roku 1921 má spoločného len niekoľko detailov. A keď to každý tak berie, je všetko v optimálnej pohode. Je samozrejme, že film je tak reálne natočený, že tie legendy, ktoré film dlhé roky živia ešte viac tento film znásobujú, ale ide naozaj len o film, ktorý je nádherne natočený, ale je to len čistý výmysel. A o to tu predovšetkým ide aby divák nenaletel na scenáristické fantazie. Herecké nezabudnuteľné kreácie  fantóma Dafoeho nech sú dôkazom pre všetkých, že aj takto sa dá dosiahnuť konkrétny ciel, lebo neviem si predstaviť niekoho lepšieho v tejto roli. Aj keď je vynikajúco natočený s bravúrnymi hercami, nemôžem ísť do plných aj keď si to hádam aj zaslúži, necítim to tak, tak aspoň silne 4*. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra aneb Nosferatu: Behind the Scenes. Prakticky dokumentrní "film o filmu", který divákovi představuje legendárního režiséra Friedrich W. Murnaua jako pološílence a Max Schrecka jako opravdového upíra. Když pominu fakt, že upír by nemohl být nahrán na filmový pás, pak je Ve stínu upíra atmosféricky bezchybnou poctou jednoho z největších filmů světové kinematografie. Asi se na něj někdy podívám :) Malkovich i Defoe hrají jako o život a nikdo jiný jim z obsazení nestačí. Nejvíc mě iritovala Catherine McCormack, která z herectví nepředvedla nic, ale na druhou stranu zase ukázala něco jiného, takže ve výsledku je to v pořádku.. Celkem pomalý děj mi narozdíl od většiny vyhovoval a film jsem si vyloženě užíval. K plnému hodnocení tentokrát chybělo jen málo. Příště lépe vybírat herečky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra je nízkorozpočtovou hříčkou, kterou natočili lidé milující film. Černobíle, zrnité záběry kopírující s jinými herci scény z původního Upíra Nosferatu, u kterých slyšíte „navigování“ režiséra jsou skutečně roztomilé a můžete klidně věřit, že podobným způsobem vznikla nejedna legenda němého filmu. Stejně tak můžete věřit, že F.W. Murnau byl feťák a Max Schreck upír, ale je to pouze vaše volba. Prostředky, jakými vás o těchto faktech tvůrci „přesvědčují“ byly nicméně vybrány s bravurou opravdových „starých mistrů“. 75% Zajímavé komentáře: Nick Tow, mm13, jamilarov ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama