Reklama

Reklama

Úsměv

  • USA Smile (více)
Trailer 5

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 5

Recenze (412)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zcela promarněný potenciál. Už mě začíná rozčilovat ten trend současných instantních kino hororů, kdy tvůrci postaví film na nějakém samoúčelném monstru, ale zcela rezignují na scénář, který by se zdráhal cokoli vysvětlit. Nápad postavit zápletku na křečovitě se usmívajícím šmejdu, před kterým není úniku, je pravda dost geniální sám o sobě, ale tvůrci z tohoto hororového potenciálu tahají naprosté minimum. Místo budovaného tísnivého znepokojení jsem dostal směsici předvídatelného strašení, které nemá žádný logický vzorec, předvídatelných jump scarů a polodementního chování hlavní postavy, jež se není ani schopna vyjádřit tak, aby ji lidé okolo ní uvěřili a nepůsobila okamžitě jako blázen. O to větší bizár to je, že se jedná o vystudovanou psychiatričku. Díky alespoň za luxusní soundtrack, který tahá děs i z naprosto běžných každodenních scén. Jinak si ale radši dejte asi tak 10x lepší It Follows. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Smile je formou podobný hororu It Follows. Kliatba sa medzi jednotlivými ľuďmi prenáša, film je plný účinných jump scare-ov, ale ťaží aj z nepríjemnej atmosféry či mrazivej hudby a jeho CGI démoni sú zväčša pomerne desiví. Je pravda, že má Smile viacero logických dier, záver mohol byť určite lepší a okrem hlavnej predstaviteľky nebol žiaden herec vo vedľajšej role rovnako výrazný, ale plusy celkovo prevažujú nad mínusmi. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Finn si dal dosť roboty ( ktorá je za tým dosť cítiť), aby veľmi logicky vybudoval psychologickú cestu jednej postavy. To, že sa nejedná o jej slabomyseľnosť vieme od začiatku, ale jej okolie? To jej dáva celkom zabrať. Sosie Bacon hrá tú psychózu parádne ( hoci zrovna tento typ hrdinov zrovna nemám veľmi v láske, hlavne preto, lebo sú obklopený určitým determinizmom). Atmosférou a postupnou gradáciou je to výrazne a miestami veľmi nepríjemné ( detská oslova je v tomto prípade jedna z najlepších v celom filme). Koniec podľahne žánrovým pravidlám a vykašle sa na mytológiu za tým, čo je v zásade jediná vec, ktorú by som filmu vytkol. Každý správny horor je o pátraní. A nepotrebujem, aby sa postavy vždy k niečomu dopracovali, ale nech aspoň po dopozeraní zostane určitá aróma. Niečo, čo vás bude ešte chvíľu za temných večerov pokúšať. Ale inak jedna z tých lepších vecí, ktoré napríklad také Lights out, strčí hravo do vrecka. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[55%] Viděno v kině. I když, zde hodnocení je na současné horory nadprůměrné, přesto jsem tušil, že to bude klasický novodobý horůrek točený přes kopírák. A nezmýlil jsem se. Samozřejmě nemůžu říci, že je to úplná blbost. Má to své kvality, ale i také nedostatky. O nějaký originální nápad se zde nezavadí, ale taková technická stránka je docela slušná a k tomu ten audiovizuál – konkrétní scénky jsou pěkně ozvučené. K tomu hlavní hrdinka, která mě bavila od začátku do konce. Jen po hororové stránce to bylo takové neúplné a už vůbec ne děsivé. Rko je využito tak nějak napůl. K tomu finále mi přišlo hodně zdlouhavé a už vůbec šlo mimo mě. Takže víc bych se v tom nepitval. Sice moc dobře nechápu, že je to zde hodnocením kolem 70%, ale nikomu to neberu. To 1 vidění jsem přežil, ale stále jsem nedostal nic lepšího než tyto současné duchařinky. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Že půjde o psychologický horor mi bylo jasné v okamžiku, kdy se ukázalo, že v něm vystupuje více než jeden psycholog. Že půjde o horor zajímavý, k tomu jsem dospěl v průběhu děje. Tahle záležitost měla svou kvalitní atmosféru i napětí, lekačky sice byly přítomny, ale nevypadaly tak zoufale blbě, jak to, bohužel, bývá obvyklé, a přestože to byla chvílemi pěkně krvavá podívaná, nefungovala tady jako hlavní nástroj strachu. Ale nebudu jen chválit, protože film měl i své zápory. Ten první je spíš mým osobním problémem, protože mi vůbec nesedla představitelka hlavní role; horší bylo ale to, že ač se příběh tvářil originálně, už jsem na podobné téma několikrát narazil. Stalo se tak například ve snímku Fallen (1998), tvůrci vlastně jen nahradili pískání tím milým úsměvem. Taky nedokážu pochopit, proč si filmaři nevezmou na scény, v nichž se používají nože, nějaké poradce. Tohle bodání do hrudní kosti a do žeber jako do změklého másla je už opravdu zoufalé. Ale přes veškeré výhrady jsem musel uznat, že jsem se po celou dobu vcelku dobře bavil, a to se mi, bohužel, u filmů s hororovou tématikou příliš často nestává. P.S. Moc hezká snaha o Schrödingerovu kočku:-) / Poučení: Jsi-li lekavý typ, používej raději plastové nádobí. Pokud jsi i ekolog, jdi do dřeva. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Keď sa v traileri ukáže logo Paramount, okamžite sa prevráti hore nohami, takže oblúk hviezd pripomína úsmev. (Arsenal83)
  • Aby producenti propagovali film před uvedením do kin, začali umisťovat náhodné lidi na různá veřejná prostředí se znepokojivým úsměvem z filmu, včetně za domácí metou na několika zápasech Major League Baseball, a dokonce i během vysílání pořadu ABC Good Morning America (od r. 1975). (noelcoward73)

Související novinky

Kultovní Posedlost dostane americký remake

Kultovní Posedlost dostane americký remake

13.06.2024

Že klasická hororová díla osmdesátých let dostávají často nové moderní pojetí zejména z rukou Američanů, to není nic nového pod sluncem. Málokdo by něco takového však asi čekal u následujícího počinu… (více)

Reklama

Reklama