Reklama

Reklama

Jen pro tvé oči

  • Česko Přísně tajné! (více)
Trailer

Obsahy(1)

James Bond neztrácí dech, ať už má zdolat alpský ledovec nebo Středozemní moře. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Britská špionážní loď Svatý Jiří najede u albánských břehů na starou válečnou minu a potopí se. V tom okamžiku jsou v nejvyšší pohotovosti jak britská tajná služba MI6, tak sovětská KGB. Na palubě Svatého Jiří byl totiž supertajný kódovací systém A.T.A.C., používaný pro komunikaci s jadernými ponorkami. A obě strany železné opony jej chtějí za každou cenu získat. Britský agent James Bond se napřed vydá vypátrat kubánského nájemného zabijáka Gonzálese, který v albánských vodách zavraždil námořního archeologa Havelocka se ženou. Havelock totiž v hlubinách pracoval pro Brity právě na hledání Svatého Jiří. Bond požádá o spolupráci bohatého řeckého magnáta a spolupracovníka MI6 Kristatose. Zatím netuší, že Kristatos je dvojitý agent, který se chce zmocnit zařízení A.T.A.C. a prodat je Rusům. Než se s ním James Bond bude moci vypořádat, musí zvládnout zabijáky Locqua a Krieglera, stejně jako rychlou jízdu na lyžích, skalní stěnu nebo mořskou hloubku... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (369)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych chtěl vychválit, že se tvůrci odklonili od stylu, který razili poslední čtyři díly a Bonda vrhli na počátku osmdesátých let do nové éry špionážního filmu. Tady končí legrace a nastává čas pro pravé drama. Celou dobu jde Bondovi o život. Bond nemá ani čas na nějaké pátrání, spíš se jen brání všelijakým útokům, které přicházejí ze vzduchu, na zemi i pod mořem. Exteriéry jsou velmi přitažlivé a z filmu dělají tak trochu luxusní druh zboží. Škoda jen některých nepovedených efektů. Například promítání pozadí za lyžujícím Moorem apod. Oproti skutečnosti byly tyto záběry přesmíru zelené. To i v deset let starším snímku to měli takříkajíc vychytanější. Jinak velmi zdařilá a napínavá bondovka a poprvé velmi sexy a nadčasově moderní Bond girl. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Návrat ke špionážním kořenům a hlavně na planetu Zemi byl potřeba. Bond je sice zralý na předčasný důchod a Moneypenny obchází rovnou zubatá, ale má to konečně drive, nezvykle chytrou zápletku, nové nápady, pořádné bond girls a hlavně fenomenální akční pasáže, které vrcholí průjezdem 007 přes Cortinu d´Ampezzo. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po Bondově minulém opulentním sci-fi výletu do vesmíru nastoupilo razantní zklidnění, ale to vůbec není na škodu. Docela zajímavý příběh, úchvatné středomořské lokace, dobré akce a Carole Bouquet jako jedna z nejlepších (v mém osobním žebříčku druhá) bondgirl vůbec, z této dvanácté bondovky dělají povedený zásek. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi připadalo, že nesleduji Bonda, ale nějakou bláznivou akční komedii. Po úletu jménem Moonraker sice ubylo "vesmírné" nadsázky, ale i tak je Jen pro tvé oči naprosto zaměnitelný Mooreův kousek s další klasickou výstavbou děje. Akční scény s šíleným osmdesátkovým soundtrackem jsou sice fajn (honička v autech a na lyžích), ale zbytek je jen povinná dialogová výplň a odškrtávání položek ze seznamu (návštěva Q, návštěva záporáka, který Bondovi vysvětlí své plány, závěr s telefonátem...). Žádná inovace se nekoná, jen ledabylé přesouvání mezi lokacemi, v nichž si Moore vždy v jiném kostýmu odbude nějakou akční scénu (nebo ji vlastně udělá dublér) a pak to skončí. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Po předchozí vesmírné noční můře, kvůli které se často o půlnoci budím zalitý potem, se konečně tvůrci ukáznili, vrátili se s Bondem zpátky na Zem a dali vzpomenout na časy, kdy Sean Connery sváděl ve vlaku lítou bitku s Robertem Shawem. Pokud by to neudělali, místo v Řecku se tenhle díl mohl odehrávat někde okolo Saturnova prstence. Je to opravdu osvěžující změna, takže 007 už není jenom hláškujícím strojem neustále rozepínajícím dámské podprsenky, ale opravdovým agentem s povolením zabíjet. Přibylo realistické akce, banda padouchů se svou výdrží rovněž vyšvihla (k jejich zneškodnění je nestačí jenom prohodit oknem, ale rovnou shodit ze sály) a zdejší bondgirl mi padla do oka nejen svou krásou, ale i chováním. Bond si tentokrát její srdce musel pracně vybojovat, ale stejně jako on, i divák nakonec dostal to, po čem celou dobu toužil. P.S. Roger Moore je na stará kolena charismatičtějším agentem, než byl při své první misi v Žít a nechat zemřít. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (52)

  • Předtitulková scéna s vrtulníkem přímo odkazovala na postavu Ernsta Blofelda, ale kvůli údajným právním nárokům producenta a scenáristy Kevina McCloryho tak nebyl pojmenován. Zlosyn (John Hollis) neukáže tvář, ale jasně ho identifikujeme podle vzhledu, vozíku či kočky a slyšíme typický hlas (Peter Marinker). Producent Albert R. Broccoli tím chtěl dát najevo, že při ztvárnění postavy nepotřebuje použít konkrétního člověka a zároveň propojil svět Iana Fleminga s novým Bondem. (kenny.h)
  • Když je Bonda (Roger Moore) s Melinou (Carole Bouquet) táhnou za lodí, krvácejí. Když ale vylézají po žebříku zpět na loď, ani jeden z nich už nekrvácí. (Axarus)
  • Scéna, ve které jsou Bond a Melina táhnuti lodí jako návnada pro žraloky, pochází ve skutečnosti z románu Žít a nechat zemřít. (Colonist)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Reklama

Reklama