Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (256)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Svěží překvápko, i když Affleck se jako režisér vždy dokázal slušně vytáhnout. Air sice nedosahuje kvalit jako můj oblíbený Moneyball, nemá tu tendenci spustit nějakou jaw-dropping reakci, ale přesto není ani na chvíli nezajímavý a člověka baví vyčkávat, jaká vyjednávací taktika nakonec MJe chytila. Nakonec to byla tak zásadní změna ve struktuře sponzorských smluv, že bez ní si už dnešní dobu představit neumíme. Vtipná byla volba MJe po celý film neukázat (kromě skutečných záběrů na konci). Svěží jednohubka o vyjímečném týpkovi bez vyjímečného týpka. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

80s nostalgia, prvotriedny casting, svižný šablónovitý scenár, ktorý trieska z pomerne nezaujímavého príbehu, čo sa dá, tu a tam humor, kvantum self-made motivačných kecov (z ktorých sa to ale miestami - pomerne neúspešne - snaží uťahovať) a pachuť po tom, že vlastne ide o príbeh o tom, ako jedna firma a jeden športovec zarobili stovky miliónov bez hlbšej autorskej reflexie. Americká limonáda v tom dobrom i zlom. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Mama Jordan díky Viole Davis působí jako geniální mastermind celé té neskutečné dřiny několika snaživých bílých kluků přiživit se na slávě budoucí legendy. Samozřejmě že šlo celou dobu o procenta, ale ta cesta plná osmdesatkového optimismu, chuti do práce a několika... srát na to, tak to uděláme... je podmanivá. Nečekal bych že film o podpisu smlouvy na boty může být tak fajn a já nejen že se těším až se na to mrknu znova, ale jdu hledat kde je nejbližší prodejna basketbalových bot. Affleck s Damonem předvádí špičkové výkony! Měli by se scházet častěji. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Trošku mě zarazilo, že se tvůrci snaží z filmu v některých scénách dělat bůhvíjaký bohulibý skutek pro lidstvo, přitom je to jen o prodávání bot, dost často z řad dětí, které budou na ty svoje airovky vydělávat měsíc, což je ve filmu přímo řečeno. Když ale pominu onu nadstavbu, dostal jsem přesně co jsem chtěl a Amazon naplňuje přesně moji představu menších filmů, které navíc i dává do kin, což je zkrátka super, i když si tyhle žánrovky já raději pustím doma na 4k televizi. Affleck jako režisér bezchybný, jeho role je tu však maličko komická, ale jsem stále fanda a vždycky ho rád vidím, hlavní břímě však nese jako vždy bezchybný Démon. Ano, samozřejmě je to maličko přitažené za vlasy, ale koukněte na to, za mě jeden z filmů roku, i když mě nakonec nijak zvlášť neodrovnal, ale to už se dnes stane u mě máločemu.                                                                                                PS : docela mě štvalo, že se kamera záměrně vyhývala obličeji MJ, na toho jsem se vyloženě těšil. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný jak se dá zpracovat obchodně marketingový příběh do kvalitního, dynamického a absolutně nenudícícho filmu.  Matt Damon si je vědom svých hereckých hranic a proto si umí vybírat role tzv na míru, tedy ty postavy, které mu dokonale sedí a i tady rozhodně film svou přítomností nějak nekazí. Zajímalo by mě, jak moc rád se na sebe Matt dívá, protože zoom na jeho obličej byl opravdu v míře hojné. Ben má sice absolutně šílený učes a realtivně malou roli, ale o to více vyniká jeho sebejisté režisérské vedení . Mám rád, když filmy voní osmdesátkama a tenhle je vysloveně osmdesátkama prověnen skrz naskrz, hudbou počínaje, rekvizitama konče. Ben prostě umí udělat atmosféru, dialogama mění trefně nálady příběhu z dramatu na fórek a zase zpět. Moc sympatický snímek. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • V tomto filme možno vidieť veľmi krátku ukážku z televízneho seriálu Knight Rider (1982-1986). Keď mal Jason Bateman (Rob Strasser) 14 rokov, objavil sa v epizóde Stratený rytier ako postava s menom Doug Wainwright. Zaujímavosťou je, že táto epizóda bola natočená a prvýkrát odvysielaná v roku 1984, v tom istom roku, v ktorom sa odohráva tento film. (Arsenal83)
  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama