Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (256)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Film o teniskách ma určite baviť nebude. Aspoň to som si myslel. No hneď v úvode ma dostali do diania skvele úvodné titulky, soundtrack a atmosféra 80 rokov. Niekde v polke som si uvedomil, že ma to vlastne celkom baví a že to vlastne o teniskách ani tak veľmi nie je. Je to predovšetkým o ľuďoch, ktorí sa chcú prostredníctvom tenisiek zviditeľniť a tým sa dostávame k legende basketu Jordanovi. Veľké, vlastne obrovské plus sú herci - Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis aj Chris Tucker, každý jeden výborne sedí vo svojej úlohe, no cele to na pleciach ťahá (po skvelých rolách v Le Mans a The Last Stand) znova fantastický Matt Damon! Pohodový film, kde okrem vzniku a predaja legendarných Jordanoviek, dostaneme aj trochu Jordanovskej rodiny. 80% - 4* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Svěží podnikatelské dobrodružství s maximálním feel-good happy-endem. Z amerického období, které nám teď přijde ze všech nejsympatičtější. Air není až tak srandovní ani svůdně amorální jako Vlk z Wall Street, ani nerozkrývá tak zajímavou kuriozitu jako Moneyball, ale pořád je obratně zrežírovaným a herecky vychutnaným skutečným příběhem o americkém snu. “Booorn in the USA!” ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele

Co mě film naučil je, že se to nečte Najk ani Mike, ale Najkíí. Mimo to jsem celou dobu očekával nějakou třešničku na dortu, ale bohužel asi protože nejsem žádný fanda NBA a Jordana jen uznávám jako jednoho z nejlepších sportovců a dokonce nosím Najkíí, ale nějak z nich vystříkaný nejsem, a třešnička nepřišla, tak dávám pouze za 4. Přesto je to velmi kvalitní film, který kdyby mě nadchlo téma, nebo mě chytla u srdce ta silná, ale ve filmu příliš strojená, scéna s monologem Sonnyho (který snad fakt řekl), tak by si to těch 5 hvězd zasloužilo. ... GA Cinema ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se chtěla podívat kvůli vysokému hodnocení, které ze začátku měl, ale jak koukám teď, tak to docela dost kleslo. Nicméně spojení Matta, Bena, Jasona a Violy přece nemůže být zlé! Nevadí mi, že jsem film viděla, právě naopak, alespoň jsem se zase něco dozvěděla o historii, tentokrát o tom jak vznikli slavné Air Jordan. Ale přišlo mi to místy až moc zdlouhavé. Nechápu, jak z filmu o botách dokázaly udělat drama, asi už vážně nemají o čem točit. Není to špatný film, ale drama o vzniku bot zní jako by si někdo šlehl lajnu karla, když nemohl spát. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Trošku mě zarazilo, že se tvůrci snaží z filmu v některých scénách dělat bůhvíjaký bohulibý skutek pro lidstvo, přitom je to jen o prodávání bot, dost často z řad dětí, které budou na ty svoje airovky vydělávat měsíc, což je ve filmu přímo řečeno. Když ale pominu onu nadstavbu, dostal jsem přesně co jsem chtěl a Amazon naplňuje přesně moji představu menších filmů, které navíc i dává do kin, což je zkrátka super, i když si tyhle žánrovky já raději pustím doma na 4k televizi. Affleck jako režisér bezchybný, jeho role je tu však maličko komická, ale jsem stále fanda a vždycky ho rád vidím, hlavní břímě však nese jako vždy bezchybný Démon. Ano, samozřejmě je to maličko přitažené za vlasy, ale koukněte na to, za mě jeden z filmů roku, i když mě nakonec nijak zvlášť neodrovnal, ale to už se dnes stane u mě máločemu.                                                                                                PS : docela mě štvalo, že se kamera záměrně vyhývala obličeji MJ, na toho jsem se vyloženě těšil. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Keď Deloris Jordan (Viola Davis) zavolá Sonnymu (Matt Damon), aby prerušil správy, Sonnyho okamžitá odpoveď znie: „Just do it,“ čo odkazuje na slogan Nike a príbeh za jeho vznikom vysvetlený skôr vo filme. (Arsenal83)
  • Hoci sa film odohráva na predmestí Portlandu v Beavertone (kde sa nachádza centrála Nike), celé natáčanie prebiehalo v Los Angeles a okolí. (Arsenal83)
  • Soundtrack obsahuje dobové hity a Ben Affleck mal v úmysle zahrnúť aj vtedajšie hity od Duran Duran a The Eurythmics, ale práva na použitie týchto piesní by film prehnali cez rozpočet. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno