Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (871)

tron 

všechny recenze uživatele

„Najvhodnejší ďalší let bude o 70 rokov. Bolo by dobré nepremeškať ho.“ V dobre premiéry film v zahraničí len prebehol kinami a pri rozpočte 36 miliónov ich na celom svete nezarobil ani štyri (!). Takže ukážkový prepadák. U nás to šlo rovno na video. Do Cinemy sa prebojovala len minirecenzia v rubrike venovanej TV a videu. Gattaca však odvtedy nielen zostarla, ale i dozrela a vyzrela. Hrá s nami hrá hru. Scenár je na prvý pohľad plný klišé. Blízka budúcnosť, veda ovplyvňujúca každodenný život, sex stratil zmysel, všetko priemerné musí prežívať v pozícii menejcenného. Nadradená časť spoločnosti „invalidných“ jedincov nezabíja, iba ich odsunula na okraj priepasti. O to je to mrazivejšie. Veľmi kvalitné sci-fi s nezameniteľnou, mimoriadne zvláštnou (a v neposlednom rade hustou) atmosférou, podmanivou vizuálnou stránkou a skvelým kastingom (Umu Thurman, ani Ethana Hawkea nejako extra nemusím, ale toto im sadlo). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Ačkoliv film neoplývá žádnými bombastickými triky a monumentální výpravou, jde o kvalitní sci-fi, která zaujme hlavně svým námětem. Jedna z charakterově nejvýraznějších rolí Juda Lawa mu možná dopomohla k dalším, už přece jen významnějším obsazením ve známých filmech. Ethan Hawke a Uma Thurman (v civilu manželé) hrají také velmi dobře a řekl bych, že typové obsazení většiny postav je velice kvalitní. Jedna z malých rolí zbyla i na legendu Ernesta Borgnina. ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

Nádhera..... Přesvědčivé sci-fi Gattaca....společnost, která dostala název podle začínajících písmen prvků složek DNA...guanin, adenin, thymin, cytosin. Pokud však vaše DNA vykazuje jakoukoliv odchylku či anomálii, stává se z vás od narození lidský odpad, druhořadá sorta. Vincent Freeman do ni bohužel patří a dělá vše možné i nemožné, aby mohl jako "vyvolený" letět k vesmírným dálkám........... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že jsem film neviděl v době jeho vzniku...v dnešní době plné neskutečných digitálních efektů a všelijakých vymožeností byl pro mě tento film jaksi ... nechci říkat nudný, ale jiné slovo, které by aspoň trochu vystihovalo můj dojem, asi nenajdu...neříkám, že potřebuju v kadém filmu choreograficky vypiplané souboje, přestřelky a kamerové symfonie, ale tenhle sci-fi snímek mi nic nedal, pravděpodobně si na něj pozítří nevzpomenu a to je asi chyba...připomnělo mi to film Cifra...herecké výkony byly také dobré, budoucnost vykreslena patřičně chladně a strojově...ale oba filmy ve mně nevzbudily nic...ale možná jsem teď jenom nenašel tu správnou filmovou notu... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Propracované ztvárnění budoucnosti, působivost v detailních vychytávkách, estetická výprava, a přesto hlavní síla filmu netkví ve vizuální atraktivitě. Uvěřitelné dějové okolnosti a kvalitní herecké výkony zvýrazňují humanitu celého přiběhu o neporazitelnosti lidského snu. Gattaca je tedy i emocionální, avšak nikterak lacinný (to právě naopak) a skutečně prožitý film, který se dá zhlédnout téměř "jedním dechem"... "I only lent you my body, you lent me your dream" 9/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Film byl vědci NASA vyhodnocen jako jeden z nejpřesvědčivějších sci-fi filmů, které byly kdy natočeny. (dinamit_1)
  • Veřejná oznámení v budově "Gattaca Corporation" jsou v esperantu, umělém mezinárodním jazyce vytvořeném v 19. století. (Morien)
  • Název filmu je složen z písmen čtyř základních složek DNA - guanin, adenin, thymin a cytosin (G, A, T, C). Nejčastěji se opakující čtyř a dvou nukleotidové sekvence (takzvané mikrosatelitní DNA) v genomu člověka jsou GATA a CA. (Erico)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama