Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (350)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na to, že to je ve svým jádru dlouhá, lehce vtíravá reklama na Sony produkt, je to velmi dobré. Ač to nestálo mnoho, umí to díky šikovnosti Blomkampa zamaskovat a vypadá to jako produkčně výživný kousek. Závodní scény mají drajv, jsou fantasticky ozvučené a zejména střihač při nich předvedl nadlidský výkon a scény, při kterých se zrovna nezávodí, také díky hereckému umu dokážou chytnout za srdíčko. Když pominu Orlanda Blooma, který s tím nemožným účesem a rozšklebeným výrazem vypadá jako čarodějnice z Jeníčka a Mařenky, tak bývalé „spajsce“ Geri Halliwell (velmi nečekaný casting) ty mateřské city věříte, Hounsou je fajn a jeho „slzavé údolí“ při setkání se synem je moc pěkná scéna, dále Harbour je mentor jedna báseň (a jeho oldschool záliba ve walkmany a Black Sabbath mi konvenuje :o) ), ale především překvapil neznámý Archie Madekwe, kluk ušatá to zahrál skvěle. Nečekal bych, že zrovna do příběhu gamera budu tak zainteresovaný, ale stalo se, Blomkamp je prostě Houdini, co za málo peněz dokáže tahat zlatý králíky z klobouku. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

točit film podle hry, kde jde čistě jen o závody mi přišlo jako docela nesmysl a na úplném začátku sem se bál co s tím Blomkamp a spol. provedou. K velkému překvapení a spokojenosti pak musím konstatovat, že z toho nakonec vybruslili asi nejlépe jak šlo a přišli s odsýpajícím filmem, který je povinností nejen pro fanoušky Sony a Gran Tursima, ale také pro všechny příznivce aut a závodů. Samozřejmě to není taková bomba jako Rush, Le Mans nebo Ford vs. Ferrari, ale zase je podstatně lepší než třeba Need For Speed a ono to tak nějak stačí. Plusové body nahání opření o skutečnosti, díky kterému Gran Tursimo překvapivě slušně funguje i po emoční stránce. Dalo by se sice tvůrcům vyčíst, že si v zájmu větší dramatičnosti dost hrají s časovou osou (třeba Jannova nehoda se stala až 2 roky po Le Mans), ale upřímně to ničemu moc nevadí a nejde o první ani poslední případ...70% + 10% protože sem fanda jak GT tak PS ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Na prvej hre v sérii Gran Turismo z roku 1997 som prakticky odchovaný, no športové, tobôž závodné filmy nepatria práve k môjmu najvyhľadávenejšiemu žánru. Dokážem si ich užiť pokiaľ sú dostatočne kvalitné, ale ... filmové Gran Turismo k nim však patriť nebude. To by totiž chcelo vyzerať ako niečo z ranku Ford v Ferrari alebo Rush (obe u mňa za jedno z najvyšších hodnotení) staviace na ústrednom vzťahu dvoch postáv (David Harbour a Archie Madekwe), no zároveň zmiešané s Need for Speed so zbytočne prepálenými závodmi, ktoré viac ako reálne preteky pripomínajú herné preteky a tie pre mňa nemajú v tejto podobne potrebný adrenalín. Vo výsledku tak niekde na pol ceste medzi obomi prístupmi, nie vyslovene zlé a Neill Blomkamp ako prevažne sci-fi režisér tomu dokáže dať aspoň občas hravý vizuál, ale skôr než film, ktorý sa dá brať akokoľvek vážne mi to po celý čas prišlo ako jedna veľká a zbytočne dlhá (134 min je na podobný priamočiary filmu skutočne too much) reklama na Playstation, herné Gran Turismo a značku Nissan, než čokoľvek čo sa dá brať akokoľvek seriózne. Zarytí fanúšikovia Gran Turismo budú asi nadmieru spokojní, keďže tu je prehršel odkazov na hru, ale ja sa radšej vrátim k prvým dvom menovaným filmom v tomto komentári. CELKOVO: 5/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Očekávaný průměr. Na snímek Gran Turismo od talentovaného režiséra Neilla Blomkampa jsem se velmi těšil, jelikož tato legendární hra mě provází celý život, stejně jako láska k autům obecně. Ale i když jsou závodní složky a auta obecně nasnímána skutečně velkolepě a dravě, tak i tak na Vás začne bohužel vystrkovat růžky nedotažený laciný příběh a olbřímí stopáž. Právě tyto atributy chtě nechtě kazí celkový divácký zážitek, což ani skvělé závodní elementy nezachrání. Ve finále tedy dostaneme fajn nenáročnou jednohubku bez větších diváckých výzev, z níž by se dle mého názoru dalo vykřesat mnohem více. Potenciál ikonické značky a atraktivního motorsportu totiž skýtá daleko více než jen plochou podívanou na volné odpoledne. PS: David Harbour je prostě neskutečný sympaťák! „If you miss a line in the game, you reset. You miss it on the track, you could die.“ ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

To je tak když skrytě tušíte dopředu, že něco bude skvělý hráli jste to a třeba by jste si taky chtěli splnit svoje sny a když ne, tak to aspoň vidět v pěkným feel good filmu a pak dostanete na plátně zhmotnělý sen každého kdo byl aspoň někdy v životě pařanem. Díky Neille a vítej zpátky v kinolize kam patříš. Moc jsi mi chyběl.90% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Když Jann (Archie Madekwe) na začátku běží na kvalifikační závod, sundá si boty a hodí je za herní židli. Během závodu, když je nad ním překryté auto, stojí jedna z jeho bot vedle něj před křeslem. (Johnny.ARN)
  • Během letu soukromým letadlem Jack (David Harbour) nařídí, aby se šampaňské změnilo na pivo. Letuška se přesune dozadu a Jack se postaví, aby si šel lehnout. V dalším záběru jsou najednou na stole piva a Jackova sklenice je poloprázdná, přestože se letuška nevrátila. (Johnny.ARN)
  • Vo filme je viackrát spomenuté, že Steve Mardenborough (Djimon Hounsou) hrával futbal za Cardiff City. Tento v anglickom Birminghame narodený stredopoliar odohral v kariére za Cardiff City 32 zápasov a strelil jeden gól. (toi-toi)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama