Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (350)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Překvapily mě docela dobré recenze a rozhodl jsem se nakonec do kina zajít. Jde určitě o mnohem lepší film, než need for speed, ale zas to není taková pecka jako Le Mans 66. Musím ale pochválit několik věcí - volba herců, zpracování závodů - divák má dokonalý přehled co se děje, skvělá kamera. Hlavní je ale to, že jde o skutečný příběh, který je docela inspirativní a ukazuje, že sny se někdy můžou vyplnit. Filmy podle hry většinou dopadnou při nejlepším průměrně, zde se to ale naštěstí nestalo takže všem hráčům a příznivcům rychlých kol určitě doporučuji - 7/10. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Očekávaný průměr. Na snímek Gran Turismo od talentovaného režiséra Neilla Blomkampa jsem se velmi těšil, jelikož tato legendární hra mě provází celý život, stejně jako láska k autům obecně. Ale i když jsou závodní složky a auta obecně nasnímána skutečně velkolepě a dravě, tak i tak na Vás začne bohužel vystrkovat růžky nedotažený laciný příběh a olbřímí stopáž. Právě tyto atributy chtě nechtě kazí celkový divácký zážitek, což ani skvělé závodní elementy nezachrání. Ve finále tedy dostaneme fajn nenáročnou jednohubku bez větších diváckých výzev, z níž by se dle mého názoru dalo vykřesat mnohem více. Potenciál ikonické značky a atraktivního motorsportu totiž skýtá daleko více než jen plochou podívanou na volné odpoledne. PS: David Harbour je prostě neskutečný sympaťák! „If you miss a line in the game, you reset. You miss it on the track, you could die.“ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Jann vs. Šulín (sorry, musel som). V druhej polovici je to prehnane patetické, ale zas herci sú sympatickí (Orlando Bloom sa definitívne prehral do úlohy fotrov, David Harbour je solídny drsný mentor) a postavy fajn, takže to až tak nevadí. Hoc jedným dychom musím dodať, že prinútiť Djimona Hounsoua (Djimona Hounsoua!) plakať, to je číre zverstvo. Závodné scény v pohode, na zadok ma neposadili, ale raz za čas sa tvorcom podarilo prísť s originálnou chuťovkou na oživenie (parádny moment, v ktorom v hrdinových predstavách dôjde k rozmontovaniu vozidla, alebo zábavný okamih, v ktorom mechanik stráca kľúčovú súčiastku). Za mňa to dopadlo oveľa lepšie, než som čakal, ale k zázraku to má ďaleko. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Což o to, příběh je to vlastně zajímavej a originální. Ale v tomhle napulírovaným naleštěným kabátku mi z celý tý pohádky bylo lehce šoufl.  Prostor pro herce pak v téhle Nissan-Playstation souloži prakticky nebyl a byť mi čítanková moudra  ve stylu "vyděržaj pyjaněr" příliš nevadí, tady mi hned naskakovaly nedávno znovu zhlédnutí Transformeři. Na skládačky tu koneckonců taky došlo a Schulin na beton jezdil v Bumblebeem, když už ne na dráze, tak doma v pokojíčku určitě..  To vám zas byl záporák "drsnej" jak... a já to řeknu!  drsnej jak David Prachař!  Těžce generační film (starý lůzry pochopitelně nevyjímaje), kde je nejzajímavější  onen fakt, že v tom honění se, místy  i za vítězstvím, autoři úplně pozapomněli zvednout varovný moralizující prst a bez uzardění perou do děcek amorální poselství: "Hrej jak o život, na všechno ostatní ser a někam to dotáhneš!"  To se musí ocenit alespoň  jednou hvězdičkou. Jinak jako závodní film to stojí za, ehm, Gran Turismo,  abych tedy nebyl sprostý. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že se dočkám dvouhodinové reklamy na hru, což si v tom sice někteří stejně najdou, ale já tenhle problém neměl. Gran Turismo je totiž navzdory neoriginální příběhové šabloně funkčním a zábavným filmem, který zvládá vyvolat přesně ty pocity, které chce. Závody umí být napínavé, a hlavně baví tím, jak chytře využívají herní prvky – třeba stopy na dráze či průběžné umístění hlavního hrdiny. Snad kromě kvalifikace v herně, která mi přišla uspěchaná, jsem si každý užil, ačkoliv bylo víceméně pokaždé jasné, jak dopadne. Představitel Janna Mardenborougha je výborný, ale ještě více mě potěšil David Harbour, kterému role mentora sedla náramně. Jejich vztah překvapivě patří k tomu nejlepšímu na celém snímku. Rozhodně to není tak propracované a emotivní sportovní drama jako Le Mans '66, ale takové ambice Gran Turismo zřejmě nikdy nemělo. Jako pohodová žánrovka, která navíc vychází ze skutečných událostí, však svůj účel plní a je mi vlastně dost sympatická. 7/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Rozdíl mezi 3. a 9. místem v Le Mans v roce 2013 činil 13 kol, takže chyba v zastávce v boxech by je nepoložila tak hluboko a nebylo by možné ho dohnat. (Johnny.ARN)
  • GT Academy Europe (2008), která ve filmu nebyla zmíněna, byla v roce 2016 zrušena. Ve stejném roce skončily také GT Academy International (2008) a GT Academy USA (2011). (Johnny.ARN)
  • I když se příběh odehrává v letech 2011–2012, můžeme na záběrech vidět, že Jann (Archie Madekwe) hraje na konzoli PlayStation 5, jenž byla vydána až v roce 2020, a hra, kterou hraje, je „Gran Turismo 7“, jenž byla vydána až v roce 2022. (Martinjon3)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama