Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (359)

higuain 

všechny recenze uživatele

Gran Turismo je další povedený závodní film, který se sice nechytá na klenoty typu Ford v Ferrari nebo Rush, ale to taky není žádná urážka, těm se totiž rovná jen máloco. Blomkamp nemá k dispozici natolik kvalitní herecký obsazení, aby utáhlo vážnější sekvence s dostatečnou přesvědčivostí a scénář tím pádem ani nejde tolik do hloubky, což je asi dobře s ohledem na to, že z ústředního tria má k áčkovýmu herectví jakž takž blízko snad jen Harbour, Bloom a Madekwe ani omylem. Mangold s Howardem si mohli v tomto ohledu dovolit daleko víc a jejich filmy zároveň nepůsobily místy tak "reklamovitě". Mimo to lze ovšem Gran Turismo jen doporučit, jde o dobře zpracovaný film s feel-good příběhem a závodními sekvencemi, které vypadají o dost líp, než by rozpočet napovídal. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dvakrát ma ten nápad posadiť hráča videohier do auta a nechať ho závodiť s profíkmi, nenadchol, napriek tomu, že to je podľa skutočnosti. Technická stránka filmu je vymazlená. Ale mne to pripadalo ako keby som sledoval na youtube niekoho ako hrá hru. To ma nebaví a sledovať ako polovicu filmu hrá hru hlavný hrdina je rovnako nezáživné. Našťastie potom sa začne aj závodiť. A to je hlavná devíza tohto filmu. Na rozdiel od väčšiny závodných filmov je tento o  závodení a nie o neustálom búraní. Hlavne za to dávam tretiu hviezdu. 5/10. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

točit film podle hry, kde jde čistě jen o závody mi přišlo jako docela nesmysl a na úplném začátku sem se bál co s tím Blomkamp a spol. provedou. K velkému překvapení a spokojenosti pak musím konstatovat, že z toho nakonec vybruslili asi nejlépe jak šlo a přišli s odsýpajícím filmem, který je povinností nejen pro fanoušky Sony a Gran Tursima, ale také pro všechny příznivce aut a závodů. Samozřejmě to není taková bomba jako Rush, Le Mans nebo Ford vs. Ferrari, ale zase je podstatně lepší než třeba Need For Speed a ono to tak nějak stačí. Plusové body nahání opření o skutečnosti, díky kterému Gran Tursimo překvapivě slušně funguje i po emoční stránce. Dalo by se sice tvůrcům vyčíst, že si v zájmu větší dramatičnosti dost hrají s časovou osou (třeba Jannova nehoda se stala až 2 roky po Le Mans), ale upřímně to ničemu moc nevadí a nejde o první ani poslední případ...70% + 10% protože sem fanda jak GT tak PS ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dynamické, živé, emotivní a technicky brilantní. Dějově sice šablonovité a dialogama úsměvně přímočaré, ale to vše přebijí fakt, že se jedná o skutečný příběh, kterému bychom neuvěřili, kdyby se nestal (!). Natolik vkusné a umné prolínání hráčských prvků do reálného světa, až z něj dělá do dnešního dne nejlepší a především nejsmysluplnější filmovou adaptaci videohry. Nesrovnávejme ho proto s dospělejšími a myšlenkovějšími, ale diametrálně odlišnými závodnickými dramaty Rush či Ford v Ferrari. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neill Blomkamp se po dlouhé době vrací na velké plátno s neuvěřitelným příběhem o náboru hráčů legendární videohry Gran Turismo na skutečné závodní okruhy. Ničím překvapivý příběh o klasickém tréninku a následném závodění naostro je technicky velice dobře zvládnutý a krásně nasnímaná a ozvučený, přestože zamrzí, že jsou jednotlivé závody pouze rychlými útržky, které postrádají napětí a tvůrci se více zaměřují na jednotlivé hrdiny a jejich osobní problémy. Od filmu jsem nic nečekal a dostal slušný nadprůměr v rámci závodních filmů, kterých je jako šafránu a proto si važme každého, takto zvládnutého kousku. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (37)

  • Vo filme je viackrát spomenuté, že Steve Mardenborough (Djimon Hounsou) hrával futbal za Cardiff City. Tento v anglickom Birminghame narodený stredopoliar odohral v kariére za Cardiff City 32 zápasov a strelil jeden gól. (toi-toi)
  • Po závodě v Dubaji se odehrává scéna v kavárně/restauraci. Většina nápisů je v arabštině, ale na jednom je napsáno: „Párisi udvar.“ Jedná se o hotel v Budapešti v Maďarsku. (Johnny.ARN)
  • Postava Dannyho Moora (Orlando Bloom) je inspirována Darrenem Coxem. Cox byl bývalý manažer společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl Sony PlayStation a umožnil hráčům závodních her stát se profesionálními závodními jezdci. (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama