Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (350)

silentname 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že projekty spracované podľa videohier sa dajú robiť aj úplne inak a konkrétne v prípade "Gran Turismo" máme možnosť vidieť solídne urobenú filmársku prácu a podaný zaujímavý príbeh, o ktorom som úprimne nikdy nevedel. Preto je aj fajn, keď sa môže človek niečo naučiť a byť pritom zaujatý tým, čo sa pred ním odohráva na plátne. Najväčšie plus filmu je však pre mňa voľba Davida Harboura do role Jacka Saltera, ktorý je skutočne perfektný. Musím tiež priznať, že závodenie v tomto filme vyzerá skvele. Vždy som mal pocit, že som bol priamo s našimi pretekármi na trati a prežíval som s nimi ich úspechy, no rovnako aj zlyhania. Archie Madekwe je solídny ako hlavný hrdina a dokázal mi Janna Mardenborougha veľmi úprimne predať, no Neill Blomkamp sa pre mňa konečne ukazuje ako solídny režisér. Toto mi od neho chýbalo už od čias "District 9" a je veľmi príjemné vidieť, že dokázal svoju filmárčinu posunúť vyššie. Zaujímavé bolo aj po rokoch mať opäť možnosť vidieť Orlanda Blooma. Už si ani nepamätám, kedy som ho naposledy videl vo filme. A toto fungovalo skvele. Výborný film so solídnou atmosférou, ktorý odporúčam všetkým milovníkom automobilových pretekov. Hodnotenie: A- ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

točit film podle hry, kde jde čistě jen o závody mi přišlo jako docela nesmysl a na úplném začátku sem se bál co s tím Blomkamp a spol. provedou. K velkému překvapení a spokojenosti pak musím konstatovat, že z toho nakonec vybruslili asi nejlépe jak šlo a přišli s odsýpajícím filmem, který je povinností nejen pro fanoušky Sony a Gran Tursima, ale také pro všechny příznivce aut a závodů. Samozřejmě to není taková bomba jako Rush, Le Mans nebo Ford vs. Ferrari, ale zase je podstatně lepší než třeba Need For Speed a ono to tak nějak stačí. Plusové body nahání opření o skutečnosti, díky kterému Gran Tursimo překvapivě slušně funguje i po emoční stránce. Dalo by se sice tvůrcům vyčíst, že si v zájmu větší dramatičnosti dost hrají s časovou osou (třeba Jannova nehoda se stala až 2 roky po Le Mans), ale upřímně to ničemu moc nevadí a nejde o první ani poslední případ...70% + 10% protože sem fanda jak GT tak PS ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Scenár je jedno obrovské klišé, ktoré ide podľa nalajnovanej trajektórie a neodváži sa nikdy k žiadnemu prekvapivému úhybnému manévru mimo bezpečnú zavedenú jazdnú stopu. Ohraný príbeh zatracovaneho ousidera s veľkým snom, ktorý vytrie všetkým zrak, keď prekoná sám seba. To najlepšie, čo po dejovej stránke môžem na to povedať, že to napriek onej priesvitnosti pôsobí tak nejak milo tradične a nie nudne a trapne. Na okruhoch je to ale velká napínavá a remeselne fakt dobre zmáknutá paráda, ktorá pritlačila do sedačky aj mňa, ktorého vzťah k nejakému serióznemu automobilovému závodeniu začína a končí niekde pri oddychovom arkádovom blbnutí vo Forze Horizon. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že se dočkám dvouhodinové reklamy na hru, což si v tom sice někteří stejně najdou, ale já tenhle problém neměl. Gran Turismo je totiž navzdory neoriginální příběhové šabloně funkčním a zábavným filmem, který zvládá vyvolat přesně ty pocity, které chce. Závody umí být napínavé, a hlavně baví tím, jak chytře využívají herní prvky – třeba stopy na dráze či průběžné umístění hlavního hrdiny. Snad kromě kvalifikace v herně, která mi přišla uspěchaná, jsem si každý užil, ačkoliv bylo víceméně pokaždé jasné, jak dopadne. Představitel Janna Mardenborougha je výborný, ale ještě více mě potěšil David Harbour, kterému role mentora sedla náramně. Jejich vztah překvapivě patří k tomu nejlepšímu na celém snímku. Rozhodně to není tak propracované a emotivní sportovní drama jako Le Mans '66, ale takové ambice Gran Turismo zřejmě nikdy nemělo. Jako pohodová žánrovka, která navíc vychází ze skutečných událostí, však svůj účel plní a je mi vlastně dost sympatická. 7/10 ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Skutečně dobrých filmů z prostředí automobilových závodů není překvapivě tolik. Většinou se závodění bere jen jako takové zpestření a fanoušci motorsportu se pak v kině trochu nudí (nebo někdy nejen trochu). Občas ale přijde výjimka, třeba povedený "Le Mans ´66" nebo dnes již klasický snímek "Rivalové". "Gran Turismo" tuhle řadu opravdu důstojně prodlužuje, mimochodem, není žádná náhoda, že i tady bude 24 hodin v Le Mans hrát důležitou roli a vy se zase budete obávat, jestli to tenhle jezdec zvládne. Tvůrci snímku "Gran Turismo" vlastně tak trochu rezignovali na děj, plastičnost postav či hluboké psychologické analýzy. Servírují nám prostě závodění se vším všudy. Ale pokud vás rychlá auta baví, pak ani víc nepotřebujete. I když, přiznejme si, některé výplně natahující čas by si mohli odpustit. Velkou dynamiku celému příběhu dodává skutečnost, že je postaven na reálném základu. Jann Mardenborough sice obrovskou díru do světa motosportu neudělal, ale musí se mu přiznat jedna věc: byl první, kdo se ze simulátoru vypracoval až za volant závodního auta. Dnes už patří příprava na simulátorech k běžnému tréninku každého závodníka a třeba jezdci F1 díky němu načítají trať. Režisér Neill Blomkamp se tak trochu pokusil udělat filmový simulátor závodění. Vše ve filmu "Gran Turismo" se totiž točí kolem závodů a rychlých aut. Madekwe si v hlavní roli není úplně nejjistější a je mu mnohem bližší poloha nerda za konzolí než závodního jezdce. Naopak skvělou ruku při castingu měli s obsazením role Orlando Bloom a David Harbour jako Salter vypadá, že mu svět závodění není cizí. /80%/ ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Během letu soukromým letadlem Jack (David Harbour) nařídí, aby se šampaňské změnilo na pivo. Letuška se přesune dozadu a Jack se postaví, aby si šel lehnout. V dalším záběru jsou najednou na stole piva a Jackova sklenice je poloprázdná, přestože se letuška nevrátila. (Johnny.ARN)
  • Oficiálním partnerem filmu byla společnost Michelin, která poskytla všechny potřebné pneumatiky na všechna filmová vozidla, například Pilot Sport 4S nebo Pilot Sport Cup 2 R. (Johnny.ARN)
  • Když hraje Jann (Archie Madekwe) na začátku filmu „Gran Turismo“, tak jde vidět na monitoru u jednoho jména českou vlajku. (Duoscop)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama