Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 2

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (188)

Hild 

všechny recenze uživatele

Nesedlo mi to. Jde ale o jeden z těch filmů, kterým sice dávám nízké hodnocení, ale zároveň vlastně moc nevím, co bych filmu vyčetla. Je to dobře natočené i zahrané a vidím tam tu jasnou režisérskou vizi. Věřím, že ta celková stylizace dokáže hodně lidí podmanit, ale já jsem se nemohla na to naladit, vůbec jsem se nedokázala do toho ponořit a v momentě, kdy už jsem rozkličkovala, o co vlastně jde, tak už mě film nedokázal vůbec ničím překvapit ani šokovat a ve výsledku mě to vlastně vůbec nebavilo. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Talentovaný pan Ripley v moderním pojetí. Přirovnání k tomuto filmu se totiž přímo nabízí. Sledujeme příběh Olivera, který se jako chudý student dostane díky stipendiu na Oxford. Nemá ale moc přátel. Svitne mu naděje v chvíli, kdy se s ním začne bavit Felix. Ten je hodně bohatý a mezi studenty dost populární. Oliverovi se změní život a začne s ním trávit veškerý čas. Po škole se na prázdniny společně vydají do sídla Felixovy rodiny. To je pro Olivera další šok, protože není zvyklý na takový přepych. Rychle si na to ale zvykne a není jediný, kdo pohostinnosti této rodiny zneužívá. Pak už se spíš dějí divné věci a jakési "nehody". Oliver to měl totiž celou dobu dobře promyšlené. Celou dobu totiž působí dost nepřítomně a narušeně. Ani se nedivím, že to frčí mezi mladými. Je tam totiž dost scén, které jsou hodně působivé. Bohužel mezi nimi je i hodně vaty. Celý Felixova rodina je tak nějak šáhlá. "Jsi můra." ()

Reklama

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

I wasn't in love with him. I know everyone thought I was. But I wasn't. I loved him, of course. It was impossible not to love Felix. And that was part of the problem. (...) It was embarrassing, really, how everyone fawned over him. I think honestly that was why he liked me so much. I protected him. I was honest with him. I understood him. I loved him. I loved him. I loved him, but was I in love with him?❞ ~~ na začátku typický college experience v roce 2006 (chlastačky, nezávazný sex). teď se to asi trošku změnilo, jelikož na mojí vejšce to takhle nechodí. ani se nám tam nikdo nesměje kvůli tomu, co máme na sobě a ani tam (bohužel) nemáme ULTRA SEXY jacoba elordiho. oliver quick se snaží najít si kamarády a narazí na geniálního psychouše, se kterým se čas od času baví. oliver má ale v hledáčku jiného kamaráda. felix je svobodomyslný mladý alfasamec, který má kámošů až moc. blbou "náhodou" se skamarádí i s oliverem a ten mu povypráví o jeho srdcervoucí rodinné historii. felix ho načež pozve na svůj nádherný zámeček saltburn. tam pozná jeho rodiče a sestru, které rozhodně nevadí mít špinavou pusu. všichni olivera varovali, ale on neposlouchal. nicméně ti všichni netuší, kdo je oliver vlastně zač... // šla jsem do toho kvůli twitteru (jak jinak). viděla jsem celou scénu s tou vanou a bum! chtěla jsem víc. barry keoghan si za tuhle roli zaslouží oscara. fakt dokonalý. nechutný. divný. nádherně natočený, skvělej scénář, úžasní herci. perfection. chef's kiss. s koncem jsem velice spokojena (a ne kvůli tomu tanečku!). ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Emerald Fennell rozhodne fandím, pretože už v druhom filme dokázala, že je veľmi talentovaná režisérka, no bohužiaľ nie až tak talentovaná scenáristka. A rovnako ako jej predošlý snímok Promising Young Woman je aj Saltburn sklamaním hlavne po tejto stránke. Štýlová, vizuálne podmanivá, provokatívna hra s divákom, kde je však všetko len na efekt. Saltburn toho v priebehu dvojhodinovej stopáže mnoho sľubuje, ale vo finále málo prinesie. Vie skvelo striedať nálady zo serióznej drámy, cez satiru, thriller s pár zámerne šokojúcimi scénami bez toho, aby to pôsobilo rušivo, avšak vo výsledku nepodá presvedčivý príbeh, keďže ani jedna z postáv, ani jedna zo situácii tu nepôsobí dôveryhodne. Celé je to len také načančané pozlátko bez uveriteľnej psychológie postáv, ktoré sa snaží v závere tváriť ako sofistikovaný psychologický thriller, ale je to len taký navoňavý brak. Či zámerný alebo nie, to už si musí odpovedať každý sám. Mňa to tie dve hodiny síce náramne bavilo a vizuálne uchvátilo, ale zároveň mám k tomu toľko výčitiek, že tentoraz nemôžem zaokrúhliť to hodnotenie vyššie. CELKOVO: 7/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jak já se těšil a ona je to jenom taková honipéřina Emerald Fennell. Snaha šokovat a vzít si to nejlepší z filmů jako je Talentovaný pan Ripley. Přijde mi, že už se netočí nic jiného než tyhle ''společenské satiry'' z vyšší společnosti. Barry Keoghan má sice hlavní roli ušitou na míru, ale několik obzvláště explicitní scén mě přesvědčilo, že už ho asi nikde jinde nechci vidět. Zároveň mě také bavily určité popkulturní reference včetně povedeného hudebního soundtracku, ale celkově je to hodně málo. Rozhodně se jedná o osobitý autorský kousek s několika šokujícími momenty, ale dokud se Emerald Fennell neuklidní, tak to nebude nic pro mě. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Fennell úmyselne zasadila dej filmu do roku 2006, pretože nechcela, aby príbeh vo vidieckom dome získaval klasický historický pôvab, tento dojem mal byť zabitý vedením deja v nedávnej minulosti. (Arsenal83)
  • Barry Keoghan povedal, že bol viac nervózny z tancovania na obrazovke ako z toho, že by to mal robiť nahý. (Arsenal83)
  • Ve scéně, kdy si Felix (Jacob Elordi) pouštěl s otcem film Superbad (2007), lze vidět, že se ve filmu jedná o scénu, kdy je konec hádky mezi Fogellem (Christopher Mintz-Plasse) a Sethem (Jonah Hill) ohledně falešné občanky. O pár sekund poté ovšem přichází do pokoje za Felixem i Oliver (Barry Keoghan) a v televizi je scéna ze Superbad o několik sekund zpět. (orionn12)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama