Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 2

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (190)

POMO 

všechny recenze uživatele

Typická role pro skvělého Barryho Keoghana ve vztahovce s odstíny Talentovaného pana Ripleyho, v prostředí Favoritky s britpopovými šlágry. Panoptikum postaviček bohaté rodiny, do které se Keoghanova postava infiltruje, ovšem nevzbuzuje pochopení, zájem ani soucit diváka, na čemž padá i pro dramatizaci filmu klíčová pavučina jejich vztahů s ním. Vztahů, které prostě nejsou správně budované. Film se tak stává ambiciózním, ale nedostatečně fungujícím cynicko-psychologickým konstruktem s několika zajímavými scénami a neustálou, zvědavost vzbuzující nejednoznačností. I ta ale nakonec působí spíše výsledkem stejně nepřesné režie, s jakou Emerald Fennell vedla Promising Young Woman. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že se heritage filmy dočkají takového nádherného comebacku... Saltburn ale není snímkem pro každého a své publikum bude patřičně rozdělovat. Patřím do skupiny nadšených diváků a to hlavně za dechberoucí herecký koncert Barryho Keoghana. Ten zde ztvárňuje dalšího společenského outsidera a podivína, který je ale podivínem pouze na první signální. Jacob Elordi a Rosamund Pike mu více než dokonale sekundují. Saltburn je formálně a esteticky dokonale stylový snímek, který si jednoznačně zaslouží pozornost a nejrůznější ocenění. A za zcela poslední pasáž s Barrym jsem režisérce velmi vděčný. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chyběl kousek a byla to instantní klasika bez jediné chybičky. Stačilo málo. Koeghan je fantastický a Fennell ho tlačí do scén a situací, které jsou neuvěřitelně odvážné až možná pro někoho za hranou. Tohle je totiž dost erotický film. Rozhodně stojí za vidění, minimálně první půlka je perfektní a v druhé se rozehrávají zajímavé hry. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nadějná mladá žena byla skutečným zjevením a druhý snímek ač je o něco slabší rozhodně nezklamal. Barryho Keoghana se rozhodně sledovat vyplatí. Za mě se jedná o jednoho ze 3 nejzajímavějších mladých herců současnosti. Nebudu se tady rozepisovat jakou roli dostal v Saltburnu. Zcela určitě jeden z těch filmů, pro které platí, že čím méně o nich víte, tím více vás dokáží bavit. 70% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Emerald Fennell rozhodne fandím, pretože už v druhom filme dokázala, že je veľmi talentovaná režisérka, no bohužiaľ nie až tak talentovaná scenáristka. A rovnako ako jej predošlý snímok Promising Young Woman je aj Saltburn sklamaním hlavne po tejto stránke. Štýlová, vizuálne podmanivá, provokatívna hra s divákom, kde je však všetko len na efekt. Saltburn toho v priebehu dvojhodinovej stopáže mnoho sľubuje, ale vo finále málo prinesie. Vie skvelo striedať nálady zo serióznej drámy, cez satiru, thriller s pár zámerne šokojúcimi scénami bez toho, aby to pôsobilo rušivo, avšak vo výsledku nepodá presvedčivý príbeh, keďže ani jedna z postáv, ani jedna zo situácii tu nepôsobí dôveryhodne. Celé je to len také načančané pozlátko bez uveriteľnej psychológie postáv, ktoré sa snaží v závere tváriť ako sofistikovaný psychologický thriller, ale je to len taký navoňavý brak. Či zámerný alebo nie, to už si musí odpovedať každý sám. Mňa to tie dve hodiny síce náramne bavilo a vizuálne uchvátilo, ale zároveň mám k tomu toľko výčitiek, že tentoraz nemôžem zaokrúhliť to hodnotenie vyššie. CELKOVO: 7/10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Emerald Fennell uviedla, že považuje Saltburn za „upírsky film“, aj keď príbeh nemá nadprirodzené prvky. Aj preto je vo filme replika, kde Oliver (Barry Keoghan) hovorí o sebe ako o upírovi. (Arsenal83)
  • Fennell úmyselne zasadila dej filmu do roku 2006, pretože nechcela, aby príbeh vo vidieckom dome získaval klasický historický pôvab, tento dojem mal byť zabitý vedením deja v nedávnej minulosti. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama