Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

AloeB 

všechny recenze uživatele

Snahy tematizovat sexuální násilí si vážím, ovšem tento nenápadný seriál, jehož název poměrně přesně popisuje, jak dlouho čas diváku utíká, bohužel u snahy zůstává. Fabule jako taková není špatná, námět vyrovnávání se s nechtěným stykem po letech by bylo velmi nosné, to by tu ale nesměl být kostrbatý scénář, u kterého mi krvácely uši a musel jsem to prokládat četbou trapáren, které jsem psal na střední, abych to přežil. Netuším, zda je to toporností herců či spisovatelským uměním scénáristky, ale jednotlivým postavám jsem nevěřil ani slovo - snad možná s výjimkou samotné Terezy, která by snad mohla mít přes to, co si prožila, určité mezery v komunikaci či v empatii (viz její vztah s přítelkyní). Ale šablonovitě napsané postavy jako redaktorka, Terezina matka či někteří kamarádi hlavních postav jsou prostě větší pain in the ass než závěr osmé epizody. A než se za tohle dostanu do pekla, tak si dovolím hodnotit dvěma hvězdami. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Záležitost, která přesně sedí do dnešní tak, že skoro nemá cenu urazit nikoho, kdo by snad náhodou nebyl totálně zfanatizovaný. Taky je to téma, které zpracováním udrží, není to jen nějaká nahodilost a navíc je vrstevnatá i mimo tento hlavní problém. Na svou délku a koncept nevídané. Skvělé využití mladých hercům autentičtější promluvy postav a především možnost debatování nad problematikou. Jedna z věcí s největším přesahem. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Hodně realisticky a sympaticky natočený seriál o ožehavých tématech, o kterých se moc nemluví. Hlavní postavy jsou poněkud natvrdlý kluk, který ani neví, jak má vypadat milování, aby to nebylo znásilnění, a holka, která se snaží vyrovnat se svým traumatem, ale nechá se manipulovat knižní redaktorkou, která dělá všechno jen horší. Plus rodiče obou protagonistů a klukova snoubenka. Vše skvěla napsáno a zahráno. Skvěle vybraní neznámí herci (a Vodochodský, ten je teď všude). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chytrý seriál, který reflektuje proměňující se vztahy, pohled na určité situace v životě a rozhodně nikomu nestraní, jen by se měl divák snažit sledovat dění nezaujatýma očima, pokud to aspoň trochu jde. A ten konec je opravdu hodně bezvýchodný - a realistický. Samozřejmě, když seriál porovnáme s nejlepší zahraniční produkcí (a měli bychom srovnávat srovnatelné), český prohrává, ale i tak je Pět let jednoznačně krokem vpřed. A to se cení. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře udělaný. Jen spolu ty lidi jaksi málo mluvili… Ďábel se skrývá v detailech a na všem záleží. Proč nikoho nezajímaly jemný nuance průběhu oné osudové noci..? P.S.: Bylo by to ještě zajímavější, kdyby to v průběhu přípravných prací nad vydáním knihy zajiskřilo mezi Terezou a redaktorkou z nakladatelství. P.S.2: Ten podpis pod souhlasem s pohlavním stykem nevnímám jako špatnej vynález. Z toho aktu se vytratí člověčina, ale máme tohle zapotřebí..? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama