Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přece jen se občas zadaří a dostane se nám vánoční pohádky, která jednomu neroztaví inteligenční obvody. Samozřejmě do kvality pohádkových klasik ještě něco chybí, ale minimálně tu máme relativně normální postavy, uvěřitelné prostředí, ucházející zápletku a i relativně temnější atmosféru. Je to tak 65 % a tedy solidní tři hvězdy (možná, jestli bude prověřena časem, pohádce tu čtvrtou i přihodím). Kéž by však toto nebylo jen obvyklé jedno světýlko v močále. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Německá koprofagie je krapet znatelnější, což vlastně vysvětluje i mou druhou výtku, tedy Rübezahlovo chlípné slintání nad Liduščinou cmundou. Naopak na  Lidušku samotnou je právě přes ty její horní pysky a la '"Omnibus nemá vkus"  velmi příjemný pohled a nejen ten, ta holka totiž uměla i hrát, a to je v záplavě všemožných trdel angažovaných do pohádek jen pro svou neokoukanost vítanou změnou.   Při pohledu na Švehlíka možná mnoha divačkám zvlhla....pochopitelně oka, nicméně Krakonoše opravdu, alespoň doufám, nikdy  nenapsala Rosamunde Pilcher.   O mladém Prachaři jsem se pak v jednom článku dočetl, že dostál odkazu svého děda, tedy úžasného Trautenberka pana Ilji Prachaře, no pokud k tomu stačí příbuzenský stav a nedomrlé kotlety, tak asi ano, na druhou stranu jako krkavec měl nejvtipnější výstup za celou svou hereckou a komickou kariéru vůbec, čili vlastně paráda.   Po několika nadšených ohlasech jsem čekal něco srovnatelného s nedostižnými Krkonošskými pohádkami či alespoň krásnou výpravnou pohádku. Ale dostalo se mi jen lehce fantaskní kostýmní televizní taškařice, kde kromě Lidušky potěšilo už jen ptactvo, tedy již zmíněný krkavec a  sokol Ondřej.  Dvě. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Krakonos s brakovou minulosti. Dost uzvanena pohadka s lacinymi efekty. Neni zde hrad a jakysi stredovek jako ve vetsine pohadek, ale Krkonose 19. stoleti. Vypraveni se toci kolem lasky a milostnych trojuhelniku. A take okolo respektu z duchu a hor. Cilovkou nejsou deti, ale starsi publikum, kteremu se libi natahovana romance. Zapletka je na pohadku slozita. Na zaostaly venkov prijede racionakni a malo muzny hrdina. Postavy prohlednou co je skutecna laska a marnivost bohatstvi. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Príliš dlhá stopáž a niekoľkonásobné opakované scény, kde sa jedna z hlavných postáv len prechádza, robia túto ,,rozprávku" skoro až nedopozerateľnou. S rodinou sme sa zhodli, že sa dokonca nejedná o klasickú rozprávku, tak ako ju my poznáme, keďže sú hlavní hrdinovia absolútne nesympatickí a dokonca nie ten najlepší dostane odmenu v podobe majetku na konci. Premenovali sme ju preto na romantický film. Krakonoš okrem toho vyvoláva silný second male lead syndrome a myslím, že každá žena by zostala v jeho chyžke a varila mu branbory. Musím ale skonštatovať že hudobná stopa ako aj kamera sú veľmi príjemné. 30% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konkurent v revíru! Konkurent v revíru! Čekal jsem, že chamtivý feudál Prachař dostane pár lekcí a že snad i dle večerníčkového vzoru dojde ze strany bájného ducha hor k řízené provokaci, ale ono je to spíš o Rýbrcoulově žárlivosti a lehce sociopatických sklonech, které zázrakem vymizí, až když dojde ke změně vlastnictví přes jilemnický katastrální úřad.. Sympatické rozkročení nad několika žánrovými směry (především mýtu) a postavy, které se nepitvoří a nemluví jak influencer propagující obličejovou kosmetiku. Mezi nimi vyčnívá skepsi ztrácející národopisec v podání Sokola, který svou roli tak trochu pojal jako variaci na lovce motýlů Lorda Castlepoola. Některé momenty naznačovaly, že by v poslední scéně mohl v Krakonošově příbytku vyjít z koupelny v mechovém župánku, ale chápu, že obecenstvo na některé věci ještě není připraveno.. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)
  • O pohnútkach natočiť rozprávku na túto tému prehovorila scenáristka Barbara Johnsonová: „Postava Krakonoša si zaslúži rozprávku, ktorá je jej venovaná trošku z hlbšieho, podrobnejšieho pohľadu, než ako ju poznáme z Večerníčkov.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama