Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

classic 

všechny recenze uživatele

V prestížnom americkom filmovom inštitúte je TENTO herecký výkon skvelej herečky GLENN CLOSE umiestnený, ako SIEDMY najlepší medzi samými negatívnymi postavami, t.j. ( všelijakými HAJZLAMI, ZLOSYNMI, ZLODUCHMI...), keď zlatý je stále nedostihnuteľný Dr. Lecter. Jej Alex Forrest je nevyspytateľná, atraktívna, posadnutá žena v stredných rokoch, ktorá zažije akýsi nevinný FLIRT so ženatým právnikom, ktorého manželka nie je vôbec na zahodenie, ba práve naopak, je taktiež sexy ako čert ! Prvýkrát sa stretli na „japonskej akcii” , a odtiaľ to už nebolo ďaleko do postele, kde si Dan naivne myslel, že ju využije ako toaletný papier, na jedno, či dve, alebo trebárs aj tri použitia, že ju následne odhodí, ako špinavú handru, a akože ďakujem, tešilo ma, dovidenia a navždy zbohom. Tak sa strašne škaredo nedobre mýlil, lebo jej nároky budú zo dňa na deň - intenzívnejšie, radikálnejšie, premyslenejšie a brutálnejšie, skrátka CHCE mu zo života urobiť PEKLO, čo sa jej aj z časti pekne darí, lebo dochádza i na jeho členov famílie, konkrétne na manželku Beth Gallagher, ktorej sa „poctivý manžel” priznáva a ona bude čochvíľa psychicky na samom dne. Z perfektného rodinného zázemia a z dobre situovaného človeka sa stáva určitá štvaná zver, ktorá si neuvedomila, s kým sa zoznamuje, s kým si začína, pretože treba si dať bacha na to, s kým sa vôbec dávate do reči, aj keď vás opačné pohlavie neuveriteľne priťahuje, kľudne môžete skončiť ako Dan Gallagher... / K filmu. Jednoznačne vynikajúci Adrián, podľa mňa v jeho klasicky znepokojivom, odvážnom a dosť kontroverznom snímku, ktorý si servítku nekladie a je úprimne realistický, až z neho ide mráz po chrbte, ROVNAKO ako aj z ukážkového výkonu Glenn, ktorá načisto zatienila slávneho DOUGLASA, že je z nej totálne MIMO !!! Kamarát, mal si si radšej poriadne rozmyslieť, čo ideš učiniť... , lebo ALEX FORREST nie je FORREST GUMP !!! Páčil sa mi taktiež aj STRIH Miša Kahna, ktorý si odskočil od Štefana ku Adriánovi, a pritom s nožničkami sa vie bravúrne obracať, fantasticky striháva, ako nikto iný. Tie prelínačky na Alex a jej otroka sú extraordinárne. Osudovú príťažlivosť som chcel už veľmi dlho vidieť, a to nie kvôli Michalovi, ale najmä pre strhujúcu Glenn Close, ktorá podáva brilantný, diamantový herecký výkon, aký nikdy neumiera !!! ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Kedže sa tu jedná o tému,ktorá bola a aj bude v mnohých filmových žánroch ,,častým hosťom" téma klasického manželského trojuholníka.Téma hádam max.opotrebovaná,nič neponúkajúca,naviac všetkými smermi poobracaná.A práve preto divák v tomto tu celom hľadá nejaký bonus navyše,niečo sofistikovanejšie,mazanejšie,kedy si poviete nadšené ,,woooow??!!" Bohužiaľ žiadne nadšenie sa nekonalo,skôr naopak.Dej sa drží striktne podľa šablony,žiadne plusy alebo bonusy neponúka a bez problémov vpláva do samotného klišé záveru. Michael Douglas už ako štandardne v dobre padnúcom obleku s vysokopostaveným kufríkom právnika vedie žabo-myšiu vojnu so svojou milenkou.Nič umelé a nič neoriginálnejšie si hádam vari ani neviem predstaviť.Film do ,,šuflíka" s názvom Z núdze cnosť. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli už dlouhá léta ujíždím na Základním instinktu a Skandální odhalení si málokdy nechám ujít, Osudovou přitažlivost jsem míjela. První polovina je skvělá, estetika osmdesátek je v rozpuku, Glenn Close je neskutečně atraktivní a celé je to velmi vzrušující, ale druhá půlka najednou mění žánr a finále je jak špatný vtip. Čili pro představu, kde se vzala myšlenka obsazovat Douglase do sexy thrillerů, je setkání s Osudovou přitažlivostí klíčové, i když samostatný zážitek není úplně potěšením. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Názov tohto psychotrileru môže zaváňať ťažkým erotickým gýčom, ale nenechajte sa odradiť. Príbeh je jednoduchý, ide očakávaným smerom, lenže o to tu presne ide, pretože toto chce divák vidieť. Osudová príťažlivosť je ale predovšetkým o hereckých výkonoch. Bez zaťatej Closeovej a typického muža, rozmýšľajúceho inými časťami ako mozgom, v podaní Douglasa by nebol film vôbec ničím. To vedel aj Adrian Lyne a preto sa na ich postavy tak sústredil. Nespomínam si momentálne na žiadnu inú postavu, z ktorej by išiel taký strach a zaťatosť, ako z Alex Forrestovej. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ježíši Kriste, ta děvka, úplně zešílela !!" Jeden by řekl, že spíš zešílel Adrian Lyne, když si myslel, že mu sežeru neatraktivní, neženskou a doslova asexuální Glenn Close, byť svoji sociopatickou zrůdu zahrála naprosto parádně, v jeho dalším kousku na téma nevěra, sex a jejich vše kolem ničící fatální následky !! To by se jeden, o Michaelu Douglasovi ani nemluvě, musel řádně zlískat, aby se nechal svést od takové androidky, přivedl si ji domů a nakonec jí ještě návdavkem naštěkal do boudy !! ;) Tím se velmi hlasitě nabízí srovnání s Diane Lane v režisérově Nevěrné či Demi Moore v Neslušném návrhu, ale není třeba rozebírat, která z dam by se stala vítězkou soutěže ženské krásy či přitažlivosti !! Michaelu Douglasovi ve vlastní několikáté variaci téhož darebáka, či přinejmenším proutníka samozřejmě není absolutně co vytknout, patří k velmi malé skupině herců, kteří mě doposud žádnou ze svých rolí ani v nejmenším nedokázali zklamat !! Celou dobu sledování Fatal Attraction jsem se snažil nalézt ty slibované prvky neonoiru, byl jsem však zřejmě nesoustředěný, na čemž nese vinu nejen celkově velmi podivná práce castingu, protože díky té herecké lůze Douglas strhává veškerou pozornost na sebe, navíc si nejsem vůbec jist, zda měli Gallagherovi syna či dceru, ale i Jarreho nudný soundtrack či Lyneova režijní sterilita !! A to zmrtvýchvstání ve vaně už si ani nezasluhuje komentář.. Celkově si myslím, že tato Osudová přitažlivost právě tu již několikrát zmiňovanou přitažlivost směrem k divákovi úplně postrádá a řadím ji k nejslabším Lyneovým snímkům, za který jsem doposud bláhově považoval 9 1/2 týdne. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Postava Dana Gallaghera bola Michaelovi Douglasovi zo všetkých stvárnených rolí najbližšia. (marlon)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)
  • V psychoanalytikmi preplnenom New Yorku sa tvrdilo, že 70% pacientov s manželskými problémami je filmom doslova posadnutých. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama