Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Když jsem Princové jsou na draka viděl jako kluk, tak se mi to tak zalíbilo, že po mnoho let jsem si v sobě nesl onen hřejivý nepopsaný pocit, který stále seděl na svém místě; i když už jsem si vlastně moc nepamatoval, o čem to bylo, a ani hlavní zápletka se mi jaksi vykouřila z hlavy, tak i přesto onen krásný pocit stále zůstával. ■ Po mnoha letech jsem se jal prověřit svou odvahu: podívat se na tuto tak trochu jinou pohádku. Hned na začátku, jak je ta černobílá část reprezentující skutečnost, jsem byl docela v šoku, ale jen v takovém malém, protože tuto pasáž jsem si vůbec nepamatoval; když pak začala ta část barevná, tak už jsem se pomaličku začínal rozpomínat, ale přišlo mi, že je to strašně krátký; pak když následovala ona černobílá část, tak jsem si říkal, že je to vlastně strašně smutný. Nechal jsem si to šrotovat hlavištěm a silně jsem zapřemýšlel nad tím, že mi to něco připomnělo, viz můj komentář k filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. ■ Je skutečně zajímavé, jak vnímáme stejné věci v dětství a v dospělosti jinak, a jak reagujeme na to, když jsme konfrontováni sami se sebou. Film se mi samozřejmě líbil, ale ono vnímání jemných nuancí, které jsem kdysi jaksi neviděl, je až bijící do očí. Je to krásné, ale je to smutné... ◢ ■ ◣ (R) [95/100] ■ (K) [95/100] ■ (V) [80/100] ■ (H) Ivana ANDRLOVÁ [95/100] ● Jan ČENSKÝ [90/100] ● Jan KANĚRA [90/100] ● Vladimír MENŠÍK [84/100] ● Roman SKAMENE [81/100] ● Jiřina BOHDALOVÁ [75/100] ● Laďka KOZDERKOVÁ [70/100] ● Vlastimil BEDRNA [75/100] ■ (♫) [95/100] ■ (E) Ať žijí duchové! (1977) ● Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) ● Co takhle svatba, princi? (1986) ● Tchyně / Nevěsta (1985) ● Ať přiletí čáp, královno! (1987) ● Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) ● Příliš mladí na lásku (1980) ● Plaváček (1986) ● Lásky mezi kapkami deště (1979) ● Koloběžka první (1984) ● Vítr v kapse (1982) ● Můj brácha má prima bráchu (1975) ● Láska z pasáže (1984) ● Ladyhawke (1985) ● Král Drozdí brada / König Drosselbart (1984) ● Ten svetr si nesvlíkej (1980) ● Jediná na světě (1995) ● Rakovina vůle (1989) ● S čerty nejsou žerty (1984) ● Šíleně smutná princezna (1968) ● O štěstí a kráse (1986) ● Sen to Chihiro no kamikakushi (2001) ● O princezně, která ráčkovala (1986) ● Za humny je drak (1982) ● Excalibur (1981) ● O princezně na klíček (1987) ● Princ Bajaja (1971) ● O líném Honzovi (1977) ● Princ a Večernice (1978) ● Princezna se zlatou hvězdou (1959) ● O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) ● Legend (1985) ● Chytrá princezna (1984) ■ (Č) 2 ■ (P) [TV] [PZ] [95/100] ■ (N) [SD] [ϿϾ] [PZ] [90/100] ■ (CSFD) blackrainMistr119maestrumdead.meatmelicaDanulindacurfew77(C) [93/100] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Televizní hudební pohádka Princové jsou na draka přináší zábavu texty svých rozverných písní a aristokratickou přirozeností hlavní postavy. Zajímavým zpestřením je provázanost pohádky s realitou. O ději nelze příliš hovořit a výkony ostatních herců se králi občas přibližují, ale zůstávají v jeho stínu. Ano, za málo peněz se udělalo hodně muziky a svou funkci osobité zábavy plní film výborně. Pohádka se zpěvy a tancem nespadá svým žánrem do okruhu mé oblíbené zábavy, přesto mě radostně optimistickým duchem spolehlivě projasňuje náladu i při dalším shlédnutí. Hlavní postavou příběhu je král (vynikající Vladimír Menšík) s nenadálým závažným problémem osobního i státnického charakteru. Manýry a autorita naráží na rozpaky a spravedlivé rozhořčení. Hlavní ženská postava, princezna Lenka (půvabná Ivana Andrlová), je zde víceméně jen na okrasu. Hrdinou je prostý Honza Kubíček (sympatický Jan Čenský) s hrdinskou písní o práci a vysvobozujícím francouzákem. Hrdinou číslo dva je Honzův mladší bratr Martin (Jan Kaněra) se spásnou radou a sebevědomou písničkou. Z dalších rolí: rázná matka hrdinů (příjemná Jiřina Bohdalová), nezlomný spáč a princ Bachacha (zajímavý Jiří Lábus), sebevědomý a zatvrzelý vyslanec draka Jiří Hlaváček (příjemný Roman Skamene), bezradný králův rádce (Bohuslav Čáp), či prostoduchý ceremoniář Mireček (dobrý Vlastimil Bedrna). Je to zábavné. A je škoda, že kromě herectví a rozverných zpívaných textů nenabízí i jiné bavící a okouzlující prvky. ()

Reklama

spiritus 

všechny recenze uživatele

Předně musím podotknout, že nesnáším atelierové pohádky, kterých v 80tých letech vzniklo nějak moc. Charakteristickým jevem těchto "pohádek", je podivné nereálné prostředí, divný herci, divný příběh a celé je to takové nějaké divné. Ale tato pohádka, je světlou vyjímkou. Určitě je to zapříčiněno skvělým Menšíkem a výborně napsanou a otextovanou hudbou zaručené dvojky Svěrák-Uhlíř. Ano dámy a pánové, tohle se skutečně povedlo a potvrzuje staré rčení, že vyjímka potvrzuje pravidlo. Tzn. že jiné ateliérovky radši ne. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Známá televizní pohádka obsahuje tyto písně: Dělání, Statistika, Kdyby se v komnatách, Jestli to nebude láska, Hlupáku, najdu tě, Není to příjemné pomyšlení. Slušně uvalená televizní pohádka ve studiových kulisách, kterou z průměru povyšují dvě super známé písničky a především Vladimír Menšík v roli jemu tolik typickému moudrému králi. Jinak herecké výkony totálně amatérské, děj v podstatě nulový a zbylé písničky také nic velký zázrak nejsou. Slabé čtyři hvězdy. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašnej shit. Tuhle pohádku jsem nesnášel už v osmi letech. Považte ten příběh. Drak vzkáže po Skamenovi, že chce sežrat princeznu Andrlovou. Král Menšík na radu fracka sežene prince Lábuse. Ten je ale na nic. Mezitím přijde vesničanka Bohdalová a sprdne Menšíka, že její syn Čenský nemá práci. Král Menšík dá Čenskému opravit zeď. Přijde tam princezna Andrlová, chce taky budovat zeď a zamilujou se. Spratek poradí Menšíkovi podruhé - ať zahrozí drakovi setnout hlavy. Vyjde to - Skamene se lekne existence Honzy Čenského. Všichni se naženou ke šťastnému páru. Konec pohádky. Plus hromada písniček s šíleně neladícím Čenským a hrozným zpěvem spratka ve Statistika nuda je a nějaké krátké drama z reálného života na začátku pohádky a po, to jsem zaječel cynickým smíchem na celej obejvák. Tohle snad nemůžou sežrat ani malý děti, takovejhle podfuk, takovej naředěnej příběh! Ty dvě hvězdičky jsou za těch pár nostalgických hitovek a šílený tanec Čenského u "Hlupáku najdu tě!"... jo a rád jsem zase viděl Menšíka a Bohdalovou, ale byla to teda masochistická repríza. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Petra Obdržálka i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno