Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

mortak 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak skvělí herci dokážou vytáhnout film z průměru. Jack Higgins nedosahuje ve svých válečných dobrodružných fikcích kvality Alistaira Macleana, ovšem pořád jde o kvalitní oddechovou četbu. A Caine jako válečník milující boj, ale nikoliv masakry nevinných, či Sutherland měnící se každým záběrem ze žoviálního alkoholika na tvrďáka s pevným pohledem, posouvají tuto adaptaci ke čtyřem hvězdičkám. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vědět, co na film říkají samotní Britové, protože film je svým způsobem zvrácený. Jako hlavní hrdinové charismatičtí fašističtí vojáci (Caine, Duvall) a irský 'terorista' (Sutherland), zmínka o britských koncentračních vyhlazovacích táborech v JAR, irská otázka. No a film dělá z Američanů blbce v postavě amerického velitele v podání Larryho Hagmana ("Řeknu to na ně tatínkovi"). Ze začátku jsem se výborně bavil u Duvallových hlášek ("Když krásná žena mrkne na muže, zřídkakdy to končí orgasmem") a v druhé půli při Sutherlandových eskapádách a Cainově akci. A jako třešnička na dortu je zde Donald Pleasence v roli Himmlera. ()

Reklama

Carlossss 

všechny recenze uživatele

ACHTUNG! SPOILER!!! Zajímavý film, který zpracovává ne zas až tak nereálné téma. Unést Churchilla měli nacisté skutečně v plánu. Zde se jim podařilo jen zastřelit jeho dvojníka. Jinak film působí vcelku dobrým dojmem. Nacistům fandíte, ať se jim to povede, americký kapitán v podání Larryho Hagmana je slizák od pohledu a dostane to, co si zaslouží. Tečku mezi oči:-D Donald Sutherland je sympatický záporák, jak se patří a Michael Caine jako charakterní nácek je na Oscara:-) Total score: 4 hvězdy:) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tajná akce na nepřátelském území, která se nestala a i kdyby se náhodou stala, tak se nestala. Ano, je to lehce metafyzické, ale zároveň velmi zábavné. Ať už se jedná o procedurální stránku plánování a přípravy, která se mlýnským incidentem změní na improvizaci, nebo o rozmanitost postav zaštítěnou hvězdným obsazením. Sekci pragmatismu a cti zastupují Caine v eastwoodovské poloze a oberst Duvall, který o polovinu sníží náklady popravčí četě za pásku přes oči. Sekci komediantství a furianství zase opanují zrzavý Ir Sutherland, co kvůli lásce vstoupí i na minová pole a jeden horlivý americký plukovník s budoucností v texaském ropném průmyslu. Churchill na tohle téma řekl, že za války je pravda tak drahocenná, že ji musí vždy doprovázet tělesná stráž lží. Pokud to teda řekl on.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus vojnovej kinematografie s výbornými hercami a výkonmi, nopredsa niečo tomu chýbalo. Trošku natiahnutý film, v ktorom podľa mňa režisér zbytočne zakomponoval aj také komediálne prvky. A tiež malé chyby, ako napríklad to, že Poliaci hovoria medzi sebou poľsky, no Nemci sa rozprávajú anglicky. Okrem Cainea či Duvalla zaujme táto fikcia určite aj vizuálne a dejovo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v mestách Charlestown, Mapledurham, Newquay, Reading a Twickenham (Veľká Británia) a Rovaniemi (Fínsko). (Arsenal83)
  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)
  • Aby Donald Pleasence co nejlépe zahrál roli Heinricha Himmlera, strávil hodiny v Imperial War Museum v Londýně sledováním jeho záběrů a zapamatováním si Himmlerových gest, chůze a výrazů obličeje. (Marek06)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama