Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Mol 

všechny recenze uživatele

COLONEL, MY ONE CONSOLATION IS THAT THANKS TO MY SISTER, YOUR PLOT HAS FAILED! REALLY? I THOUGHT THE PLOT FAILED BECAUSE ONE OF MY MEN DIED SAVING THE LITTLE GIRL OUT THERE!! Naprosto výborný válečný film. Jak to, že jsem o něm až do dnes neslyšel. Naprosto zapamatovatelná scéna hned ze startu, kde Steiner zachraňuje židovskou dívku před SS-Obergruppenfuhrerem a vojáci stejné armády proti sobě míří zbraněmi. Neskutečný. Dále. Robert Duvall je tu naprosto vynikající a nic mu už nikdy nepřistane tak jako německá uniforma s páskou přes oko. Sutherland není můj nejoblíbenější herec a znovu mi to tu dokazoval jak dokáže být slizký, to když balil 18 letou dívku v minovém poli, ale navýšil si u mě kredit, když praštil toho debilního faráře za ty jeho stupidní kecy. Akční scény neskutečné a když Rangeři přijedou ve svých Willysech do malebné anglické vesničky v čele s velícím důstojníkem J. R. Ewingem, tak se začnou dít věci. Chcípají jako kuřata na farmě u Colonela Sanderse a německá výsadková jednotka bez ztráty jediného muže, má kostel i s jeho zajatci pevně pod kontrolou. Ale jak už to tak bývá. I umřít se musí umět se ctí. I HAVE NO INTENTION OF DYING NOW, BUT IF I'M GOING TO, ALLOW ME TO CHOOSE WHERE AND HOW!! ()

tadejda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film chystal , čekal jsem se že uvidím tři herecké hvězdy na jednom místě a tudíž jsem se vcelku těšil. hvězdy hrály skvěle, ale zásadní chyba byly jejich role. Nikdy předtím jsem neviděl tak "americké" němce. Žádný z hlavních představitelů není rodilý němec a tím pádem všichni postrádali tu německou strojovost, přesnos, krutost, a striktnost byli to prostě američani v německých uniformách. Zápletka se zprvu vyvíjí velmi slibně a to až do příchodu lovestory, které je značně nereálné. Dál se děj drží jakš takš dobře a celkem úspěšně graduje až k povedenému vyvrcholení. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmařsky je to hodně dobré - kamera a výprava špičkové. Ale scénář a herecké vedení trochu pokulhává. Některé scény jsou skvělé (zvláště s Duvallem), jiné jsou chladné a neosobní. Třeba postava Steinera mi přišla hodně špatně představená a uchopená, na to, jaký má mít prostor. Nebo ten americký velitel zcela zbytečně podaný v groteskovém duchu a groteskně končící. A pak ty nelogičnosti. SPOILER Padělaný podpis Hitlera? Steiner a jeho muži by byli zastřeleni hned na místě, stejně jako Duvallova postava, že se zastali židovky a oponovali nadřízenému. Tajný východ z kostela, o kterém nikdo neví, jen když je to zrovna potřeba? A u tajného východu nikdo nehlídá? (To nikdo netuší, že kostely mají vchod sakristií?) Tajný agent nechá ve volně přístupné chatě, když není doma, jen tak válet vysílačku a usvědčující dokumenty? Všechny tyhle kraviny srážely jinak realistické podání filmu, až jsem postupně klesal v hodnocení. To nezmiňuji takové detaily, jako poukazy na koncentráky, jež vymysleli Britové či v podstatě zesměšnění americké armády, zatímco všichni Němci jsou rozvážní a milí. A navíc jsem se nakonec stejně nedozvěděl, kdo Němcům dával ty tajné zprávy. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající film z let 1976, plný tehdejších hollywoodských hvězd. Michael CAINE zde představuje velitele zvláštního komanda, které má fiktivně unést Winstona Churchilla. Děti si hrají nezodpovědně i během války : neuvědomují si nebezpečí. A protože s dětmi se neválčí, doplatí na to příkaz velitele Steinera : "zachraňte to dítě...." a malá nešikovná náhoda u německého vojáka v podstatě pošle celou dobře naplánovanou akci "do kytek". Výborně natočený film. Ostatně proč se divit ? Vždyť ho natočil stejný režisér .... "Sedmi statečných !" ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Film jako takový vynikající a herci v něm ještě lepší... celé to má jednu slabinu. Nutí nás fandit ve filmu z WWII těm špatným (a daří se jim to) a ještě je všechny staví do role kladasů (zachraňujících, židovky, malé holčičky, chovajících se počestně k anglické omladině... a neberou rukojmí). S tím se dost zle ztotožňuje a to celý film v mých očích potápí. Jinak je opravdu dobrý... zatraceně dobrý. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno