Reklama

Reklama

Jsou světla, která nevidíme

(seriál)
  • USA All The Light We Cannot See
Trailer 2

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Minisérie, natočená podle románu oceněného Pulitzerovou cenou, sleduje příběh Marie-Laure, slepé francouzské dívky a jejího otce Daniela LeBlanca, kteří prchají z Němci okupované Paříže ve snaze uchránit vzácný diamant. Marie-Laure a Daniel jsou pronásledovaní krutým gestapákem, který se snaží získat kámen pro své vlastní sobecké cíle. Oba najdou útočiště v St. Malo, kde se usadí u samotářského strýce, jenž v rámci odboje vysílá tajné rozhlasové vysílání. V tomto kdysi idylickém přímořském městě se však Marie-Laure střetává se spřízněnou duší Wernerem, geniálním teenagerem, kterého Hitlerův režim naverboval, aby sledoval ilegální vysílání. Spolu s Marie-Laure sdílí tajné pouto a její víru v lidskost a naději v neúprosné době. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (61)

Hild 

všechny recenze uživatele

Strašně moc bych chtěla jí s hodnocením o jednu hvězdu výše, jelikož šlo z toho cítit, že do projektu bylo vloženo srdíčko ze strany tvůrců i všech zúčastněných a najdou se tam moc pěkné momenty. Ale celkově ten scénář není vůbec dobrý. Některé dialogy vyloženě tahaly za uši, pak těch nelogičností bylo až příliš a strašně do očí bijící. Dále si myslím, že hodně lidí bude kritizovat to, jak série pracuje s jazyky. Já nejsem většinou ten, co by kritizoval filmy/seriály za to, že se tam mluví jen anglicky, i když se děj odehrává v jiných zemí a postavy mají být jiné národnosti, ale tady to úplně nešlo přejít, jelikož tvůrci na to sami upozorňovali. Například když se někdo hlavního hrdiny ptá, jak se naučil tak dobře francouzsky, přitom francouzština ve filmu snad nezazní ani jednou, tohle prostě bylo zvláštní a jakoby si tím tvůrci sami podřezali větev. Poslední důvod proč tu čtvrtou hvězdu nemůžu dát, je postava gestapáka, která byla fakt příšerně napsaná i zahraná a hlavně v posledním díle už jsem to fakt nemohla snést. Je to škoda, protože pod tím vším můžu vidět pěkný příběh, jen to chtělo lepší scénář, ale jinak vlastně trávit u toho ty 4 hodiny mi vůbec nevadilo. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, což je - vzhledem ke zdejším komentářům - nejspíš dobře, jelikož bych se jistě neubránil srovnání s románem. Jsou světla, která nevidíme bych žánrově zařadil do jakési hybridní škatulky sestávající z válečného filmu a pohádkové romance, přičemž historickou rovinu (období 2. světové války) a její akurátnost bych bral radši s nadhledem a rezervou. Stejně tak se umím i povznést nad jazykové faily, kterých je v minisérii nemálo ("francouzská" výslovnost [žila verna] coby [džulse] mě nicméně pobavila). Z technického hlediska se jedná o solidně zvládnutou práci s uvěřitelnou atmosférou rozbombardovaného městečka na francouzském pobřeží. Herecké obsazení bylo veskrze dobře zvolené - pochvalu jistě zaslouží Aria Mia Loberti a její debutový výkon. Démonický Lars Eidinger byl v závěru už příliš teatrální a doslovný. Po přečtení obsahu knihy na Wikipedii jsem byl rád, že minisérie skončila právě tímto způsobem. Slabší čtyři hvězdičky! P.S. (Spoiler) V závěru si nešlo nevybavit starou Rose z Titaniku. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět smrdí velkofilmem z prostředí druhé světové války. Jenže to by z něj tvůrci nesměli udělat mnohdy dost nelogickou událost, kterou právě ta nelogika často dost sráží na kolena. Je to škoda, téma je super, prostředí taktéž. Jenže pořád tu jsou momenty, které z celého námětu dělají hroznou frašku. Je to taková povrchní, nelogická, ale technicky dobře zvládnutá podívaná. Ještě, že to má jen čtyři díly. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné, to je to hlavní co mě při sledování napadalo. Téma není úplně špatné a v šikovných rukách by to 4 hodiny utáhlo naprosto bez problému, ale Shawn Levy určitě není dobrá volba pro smrtelně vážné, historické drama z 2. sv. války. Nuda s velice slabým vyprávěním a nevýraznými hereckými výkony. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Knihu od Diera jsem četl a byl jsem moc zvědav, jak se s tím filmaři poperou. Paradoxně hlavní části Mariininych vizi a představ na kterých kniha stojí zde úplně nevynikne, ale ve své podstatě to nevadí, neb sérii táhnou paradoxně menší knižní postavy. Chemie mezi Lauriem, hlavní hrdinkou a a Ruffalem funguje bezvadně. I linie s Wernerem - německým vojákem, běží skvěle a drží se napsaneho. Jediné mínus celého příběhu je podle mě dějová linka s diamantem. To je taková splácanina ala Indiana Jones, která tomuto křehkému příběhu moc nesluší. Ale zase alespoň to udržuje jakž takž příběh v napětí i ve vedlejší linii a v těch čtyřech hodinách to příjemně vyplní mezery mezi dlouhými dialogy. Němečtí důstojníci jsou obsazení skutečně dobře. Docela mě mrzí, že je filmový příběh utnutý ihned po osvobození, zasloužilo by si poznat Marii i v pozdějších letech. Kdy až trošku překvapivě z ní taková poetická dobračka není. Ale jinak dobré, velice dobré. ()

Galerie (220)

Zajímavosti (7)

  • Aria Mia Loberti sa pre Vanity Fair vyjadrila, že mnoho ľudí malo skreslenú predstavu o tom, ako sa slepý človek pohybuje. S nevidiacimi ľuďmi majú vo filmovom priemysle málo skúseností, preto niektorých zaskočilo, ako málo je z jej pohybov a prejavu evidentné, že je slepá. Hovorila tiež o tom, že by nebola rada, aby ju definovala jej slepota. Doslova hovorí: "Nenávidím túto nálepku. Som herec a chcem, aby každý, kto príde po mne, bol akceptovaný ako herec.." (lemonova)
  • Všichni němečtí herci se sami namluvili do německého dabingu filmu. (MTHRFCKR)
  • Natočeno na základě knižní předlohy. Anthony Doerr na ní pracoval 10 let, vyšla v roce 2014, stala se bestsellerem a získala Pulitzerovu cenu. (Jolinar)

Reklama

Reklama