Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle western viděl někdy tak před 25 lety a pamatoval jsem si z něj víceméně jen úvodní scénu oběšení a hlavní zápletku, ale jinak nic, jen že se mi to celkem líbilo, a pak až dnes. Film, zjevně částečně inspirovaný Clintovými špagetami, je zajímavý a díky postavám (kdy dokonce i hlavní trio záporáků dostane trochu prostoru aby vylezlo, že nejsou úplně jednorozměrní) nikoli šablonovitý, ne přímočarý a navíc končí částečně otevřeně, protože ne všichni viníci byli potrestáni (zřejmě je autorským záměrem ukázat, že spravedlnost je boj, který nikdy nekončí), praktiky jediného místního soudce a hrdinova šéfa taky nejsou černobílé a někdy je o soudní spravedlnosti nutné pochybovat. Vytkl bych jen tu melodramatickou vsuvku, která by dobře zapadla do filmu tak o deset let staršího a jinak pojatého. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo po Walesovi jako koukat se na Ramba a pak na záběry z mírové konference. Neuvěřitelně klišoidní kecy o právu a spravedlnosti, který Clint sice přecházel se svým pověstným úšklebkem, nicméně stále poslouchající fanatického soudce, který věší každýho za všechno, jen aby chudinka své jméno zapsal do historie. Clint má pochytat devět samozvaných soudců, což z počátku i vypadá, ale sotva má dva, už to začne politicky drhnout, vléct se a pak se z toho stane pomalu West Side Story říznutá Duchem. Přestřelky jsou všeho všudy 2. Ano, DVĚ. Špatný film určitě ne, ale sliboval něco a dodal nic. Přesto, kdo má mezery ve westernové tvorbě, doporučuju shlédnout, i takto vypadal pozdní divoký západ. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Výstižný názov,ktorý presne vypovedá,čo sa tu bude diať,že poväčšinou sa bude vešať vysoko bez náznaku svedomia. Na začiatku sa práve o to snažia intenzívne grupáč tupcov,ktorí chcú vehementne povesiť budúceho maršála Clinta Eastwooda,ale čo čert nechce,urobia chybu a potom kápo vezme spravodlivosť za pačesy a nastáva zúčtovanie... Trocha odlišný western od spolupráce na leoneovkách,kde bol vajgel v hube a drsný výraz,ten tu ostal spolu s minimalistickým vyznením vízie režiséra,ktorého štýl som si užíval aj napriek niektorým logickým dieram v deji,ale o čom snímok je,to je za uši vzaté,že tu sa činmi plytvať nebude s vynikajúcim hlavným predstaviteľom. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Na katův příkaz.  Zlomte vaz. Tam se vás, v první řadě, co máte vesty zanícené, mraky hříchů po kapsách, ujme hlava nebes, ruka stvořitele, aby duše nasáklé strychninem, nechala sestoupit tam dolů, za "tance a zpěvu" vran, před Hádův tribunál. I on, který byl na křižovatce děje, vytasí se s lasem. Pro zákeřné "sousedy," za keřem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Jedná sa o prvý film, v ktorom začal Clint Eastwood (Marshal Jed Cooper) s pomocnou réžiou. (J*A*M*B*O)
  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)

Reklama

Reklama