Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie som mimoriadny fanúšik vojnových filmov, ale nemôžem povedať, že sa v mojej pamäti nenájdu kúsky, ktoré by som naozaj nemal v obľube. Zaujal ma námet. Zámok vysoko v horách, tam uväznený nejaký trubiroh, ktorého treba odtiaľ dostať, to znie skrátka dobre. Škoda, že nie som rovnako nadšený ako ostatní, pričom Ja tak nejak ani neviem presne špecifikovať prečo. Jednoducho ma to nijak extra nebavilo. Najmä teda tá akčná zložka. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná. Prý je to natočeno dle skuteč.události, která se odehrála jenom s jinou osobou, t.j. osvobození Duceho Mussolliniho elitním komandem Otty SKORZENÉHO. Tedy opačný sled. Němci osvobodili osobu z britského zajetí. No ať to bylo jak chtělo, je to výborný film a těch 40 let mu na napětí vůbec neubralo. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vyměnil šestiraňák za skopčácký samopal a spolu s trojitým (nebo víc?) agentem Richardem Burtonem se vydal osvobodit jednoho generála. A mimochodem při tom stihl vystřílet půlku německého regimentu. Co mě nejvíc překvapilo byl fakt, že i když má film přes dvě a půl hodiny, nestihl jsem se nudit ani vteřinu. Robert Aldrich do toho sice šel o rok dřív s trochu větší vervou a cynismem, i tak jsou ale tihle orli tím pravým válečným pošušňáním. P.S. Jedná se o ideální vánoční film, protože obsahuje vše důležité, co by takový sváteční snímek měl mít - včetně spousty sněhu a mrtvých nácků. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z tych filmov, ktory uprednostnuje pribeh na ukor postav. Vdaka tomu postavy posobia chladne a nezaujimavo a prva polovica filmu u mna postradala napätie a dost sa vliekla. Jedine spestrenie v podobe rozporuplnej motivacie hlavnej postavy (Richard Burton) u mna fungovalo len chvilu, lebo pomerne dost rychlo som odhadol na ktorej strane barikady stoji. Druha polovicka bola ovela zaujimavejsia, pretoze je prakticky cela zlozena z akcnych scen v oldschool style (bohata nadherna vyprava, miestami dost odvazne kaskaderske kusky, prehladny strih, netrasuca sa kamera, ziadne digitalne triky, proste nadhera ktorej prepacim aj miestami dost caste pouzivanie zadnej projekcie). Pre mna najzaujimavejim zazitkom bolo vidiet Eastwooda v ulohe klasickeho nie dvakrat schopneho a miestami dost zmäteného sidekicka hlavneho hrdinu. Solidny bijak, ktoremu by prospelo skratenie o 15-20 minut v prvej casti filmu. 7/10. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Natáčelo se v Rakousku ve Schlamingu a Werfenu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V jedné scéně prchající zajatec odhodí pistoli na podlahu, ta se ale odrazí do výšky. Je patrné, že je vyrobena z umělé hmoty, pravděpodobně z gumy. Skutečná kovová pistole by pouze dopadla na zem. (topesto)
  • Ve scéně, kdy Burton s Eastwoodem přelézají pevnostní zdi je vidět, jak je Burton, těžký alkoholik, klidný. Bylo to způsobeno tím, že Burton byl nahoru tahán speciálním jeřábem, který po dokončení filmu tvůrci vymazali. Mladý Eastwood nahoru lezl z vlastních sil a bez pomoci jakékoliv techniky. (Javert)

Reklama

Reklama