Reklama

Reklama

Milé laskavosti

  • Velká Británie Kinds of Kindness (více)
Trailer 1

Muž se snaží vymanit z předurčené cesty, policista zpochybňuje chování své ženy po jejím návratu z domnělého utonutí a žena se snaží najít výjimečného člověka, který se podle proroctví má stát uznávaným duchovním průvodcem. (kriplozoik)

Recenze (29)

POMO 

všechny recenze uživatele

Lanthimosův rázný odklon od jeho posledních mainstreamovek. Ví, že už mu v jeho rukou sežereme cokoliv. Dekadentní hádanka připomínající dusné konverzačky P. T. Andersona či jeho ranní řeckou tvorbu, ovšem s hollywoodskými hvězdami a zasazená do amerického prostředí. Námětem a postavami nejvybroušenější první povídka nás mistrně dostane od prvních vteřin. Druhá znejistí a třetí, v souvislosti s předešlými dvěmi už je na diskuze u kulatého stolu. Tajemná, nevysvětlená vedlejší postava R.M.F., kolem které se příběhy točí, je nejspíš alter egem samotného režiséra (hraje jí jeho řecký kamarád Yorgos Stefanakos) a představuje metaforu na jeho proplouvání velkým show businessem. O vtipné, bizarní, znepokojivé i odvážné momenty v ní není nouze, Lanthimos opět neotřele zkoumá sexualitu, živočišnost, krutost, dominanci a všechno, proč ho máme rádi. Jen s menším rozpočtem a v reálných současných kulisách. [Cannes FF] ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Pro koho byl film Chudáčci/Poor Things(2023) Yorgose Lanthimose velkej bizár nechť zkusí tento jeho novej film. Tohle je sice taky bizárek ale o poznání menší. Navíc je to rozmělněno do tří povídek takže je tu šance, že alespoň jedna z těch tří by mohla zaujmout. Za sebe můžu konstatovat, že každá z povídek měla něco do sebe a já jsem se rozhodně nenudil. Ta hrozivá stopáž která mě zpočátku od puštění filmu odrazovala tak nakonec utekla ani nevím jak. Rozhodoval jsem se jestli dát i tu čtvrtou hvězdu a přesvědčil mě o tom až závěr třetí povídky kterej to zabil(myšleno v dobrým). A to doslova.😁Takže 4hvězdičkový hodnocení je tu určitě na místě. Stejně si ale myslím, že alespoň v mých očích už Yorgos Lanthimos svůj film Poor Things asi jen stěží překoná. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Lanthimosův první obří exces. A já na rozdíl od něj budu ve svém vyjádření aspoň krátký. Těch několik zajímavých a bizarních nápadů, co v tom najdeme, je rozmělněno neúprosně úmornou stopáží a vyloženě nediváckým přístupem tvůrce, jehož Chudáčci byli před pár měsíci naprostou trefou do černého. Věřte, že tenhle počin je od nich na míle daleko. [KVIFF 2024] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

5* – 3* – 1*: Milé laskavosti jsou dosti originální esencí Yorgose Lanthimose a jeho dosavadní tvorby včetně témat a stylů... a snad jako žádný jiný jeho film mi právě tenhle během necelých tří hodin – tří samostatných povídek připomněl, jak rozporuplný mám vztah k panu režisérovi, jenž mě někdy přímo nadchne (Favoritka, Chudáčci), jindy vyvolá hodně zvláštní směs dojmů i s menšími rozpaky, přesto mě pořád nadprůměrně zaujme a zasáhne (Humr, Špičák) a jindy s ním bojuji skrze čirý chlad se směšnou hrou na umění a totálním znechucením z filmu, jaký mám vůbec problém dosledovat (Zabití posvátného jelena)... a tady mě první povídka plně nadchla, měl jsem z ní dojem geniálně sehrané, černohumorně vypointované absurditky s luxusním hereckým sólem Jesse Plemonse (+ již naprosto skvělým začátkem celého filmu). Druhá povídka mě zpočátku ze stejných důvodů rovněž hodně chytla a byť postupně začala padat do šíleného kanibalského úletu, který byl ve více scénách na mě až příliš bizarní (a fantasy závěr teprve WTF), pořád jsem ji částečně bral, jelikož mě aspoň nenudila, byť v posledních minutách jsme se s režisérem již začali rozcházet na vzájemně odlišnou vlnovou délku. Se závěrečnou povídkou přišel do třetice i ten ultra chladný Lanthimos, který mě svými bizarními úlety ve stylu sektářských rituálů s oživovaním mrtvol již totálně míjel, zvláště s tak odtažitým pokusem o těžký art, pár scénami i mírně znechutil, aniž bych v tom znechucení vnímal hlubší smysl, kdežto od potenciálního odpadu zachránila tuto povídku hlavně rýsující se zajímavá zápletka se psem... Co dodat, s výjimkou první povídky se to nadšení, v jaké jsem po předchozích dvou režisérových počinech doufal, tentokrát u mě nekoná. [55%] ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Milé laskavosti rozčleněné do tří povídek spojují jednak hlavní postavy (Emma Stone a Jesse Plemons), a druhak téma lidské manipulace, které je v jednotlivých příbězích kombinováno s negativními prvky, s nimiž se ve velkém potýká současná společnost - vydírání, sexuální zneužívání, kanibalismus, náboženský extremismus. To vše je do jednotlivých dějových linek implementováno velmi zdařile a sofistikovaně. Lanthimos nenechá divákovi mozkové závity ani na chvíli vydechnout. 👍 Čtyři hvězdy. (30.06.2024, KVIFF) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Lanthimosovu tvorbu sleduji od Humra, a tak jsem od něj bezmála deset let zvyklá na bizarní, ale hravé a originální podívané se skvělými herci a funkčním černým humorem. Jeho nejnovější dílo ale bohužel nezachrání ani herci, ani bizár. Ve třech zhruba 50minutových povídkách propojených jednou nevýznamnou vedlejší postavou nedává téměř nic smysl a dlouho jsem z nějaké projekce neodcházela tak otrávená a vyčerpaná. Velké zklamání. Jo, a díky mému hodnocení spadl film o procento dolů. Mám z toho škodolibou radost. ()

filmoid 

všechny recenze uživatele

164 minut čisté zábavy, ukazuje se, že vypravěčství je klíč k úspěšnému filmu. Za mě ještě o chlup lepší než Chudáčci... ()

Blazena 

všechny recenze uživatele

Kdo zná celou Lanthimosovu kariéru – a potažmo kdejaký vyhrocený fArt na konto „manipulace“ – nemůže být nikterak překvapen, nýbrž může být po právu zklamán. Až tak zbytečné, vláčné a okoukané to je. Mám nebývalou chuť na musaku. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Hned prvně, co musím říct, že tenhle film se s Chudáčky nedá srovnat. Chudáčci byli za mě jeden z nejlepších filmů loňského roku, ale bohužel s tímto to tak nebude. Opět tu hraje Emma Stone a Willem Dafoe, což v budoucnu budou asi takoví stálí herci Yorgose Lanthimose. Dá se říct, že film je rozdělen na tři kapitoly nebo tři příběhy. Každý příběh je o něčem jiném, proto každý herec zde hraje pokaždé jinou roli. Jednotlivé příběhy zde rozebírat nebudu, a proto budu na film nahlížet jako na celek. Oproti Chudáčkům zde Yorgos jede více méně freestyle, proto je zde mnoho naprosto absurdních situací. Kolikrát jsem měl pocit, že všechno, co se děje na plátně, tak je velmi nahodilé a při skoro tříhodinové stopáži to není úplně ideální. Je možné, že autoři to zamýšleli tak, že právě divák si bude utvářet vlastní vztahy mezi postavami a vlastní souvislosti. Jak to ale ve skutečnosti mělo být, to nikdo neví. Nicméně musím opět pochválit Emmu Stone, která tu je opět skvělá. Už to sice asi není na nominaci na Oskara, ale zmínku si rozhodně zaslouží. Co se mi ale líbí, že Yorgos zde opět uplatňuje téma lidské manipulace a do toho i negativní prvky, které najdeme i v současnosti. Ať už se jedná o kanibalismus, týrání, sexuální zneužívání nebo silnou víru v náboženství. Myslím, že tyhle problémy najdeme po celém světě, a proto je fajn, že jsou tady zmíněné. Co mě také na filmu překvapilo a nevím, jestli pozitivně nebo negativně, je hudba a zvuky ve filmu. Hudba je zde velmi nevýrazná, ale když už přijde, tak je velmi úderná a diváka naprosto probudí. Myslím, že celkově se jedná o trochu větší odklon od Chudáčků, ale stejně ten Yorgos se tam pozná. Neříkám, že je to nutně špatně, ale Chudáčci mě asi bavili víc. Kinds of Kindness rozhodně nebude patřit mezi mé oblíbené filmy tohoto režiséra. 6,5/10 ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Beru to hodně s rezervou. Promítání od 22:30 do 1:15 není úplně ideální. Časem snad film shlédnu znovu. Každopádně srovnatelné s Chudáčky. Podobný styl - cringe, nahota, kontroverze. 3 příběhy (prakticky nenavazující na sebe), vždy ucelené. Každý svým způsobem zajímavý. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Tak takhle ne, pane Lanthimos, to si dáme znovu. Zatím za 4, ale takto hutný snímek si zaslouží repete. Doufejme, že ne nadarmo. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Tři povídky o manipulaci, toxické oddanosti a ztrátě vlastní identity. Willem Dafoe tradičně válí v roli slizouna, ovšem propojení všech příběhů solidně obstarávají i ostatní postavy, které vlastně ztvárňují tytéž archetipy, vždy čelící nějaké osudové a zároveň bizarní situaci. (Viděno v berlínském kině Sputnik) ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Vražedná stopáž a ta hipísačka z Tenkrát v Hollywoodu. Věřim, že to rejža měl perfektně promyšlený (neměl jsem pocit, že na mě jen random cáká nějaký úchylárny), ale pro diváka už bude velká část týhle metafory asi často moc složitá. Třeba kámoš vůbec nepochopil, že ti herci hráli různý postavy *wink*. Já cenim, že se točí filmy o tradičních tématech netradičně. Necham se rád překvapit. Ale víc do hloubky studovat tenhle film se mi nechce. #mocdlouhý #kviff58 (65%) ()

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Lanthimos patří mezi nejvýraznější režiséry současnosti a jeho nekonvenční tvorba baví, šokuje a rozděluje na dva tábory. Jsem obrovským fanouškem jeho posledních Chudáčků a o to asi menším fanouškem Milých laskavostí. Moc se mi líbí koncept tří různých příběhů se stejnými a výbornými herci v odlišných rolích, ale chybí mi mezi nimi větší provázanost. Takhle jsou to jen tři více či méně bizarní příběhy vedle sebe. Neříkám, že jsou špatné, myslím, že i v té absurditě je mnoho pravdy, a některé scény jsou mrazivé svou reálností, jiné zase šokují svou syrovostí a krutostí, zároveň je tam hodně humoru, ale jako celek je to takové trochu neuchopitelné. Film je doprovázený nyní již velmi typickým a poznatelným hudebním doprovodem (zdali se to tak dá nazvat) od Fendrixe, což příběhům dodává o to víc tu bizarní a mysteriózní atmosféru. I přes to, že mě tento Lanthimosův snímek neoslovil tolik jako některé jeho předchozí, na jeho další tvorbu se budu vždy velmi těšit. [Festival de Cannes 2024] ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Yorgos se vrací ke svým kořenům (po dvou mainstreamovějších snímcích), navíc má kupu skvělých herců v čele s Defoem, Plemonsem a Stone a velký budget. Jsem v menšině, ale zatímco jeho dřívější filmy jsem jen oceňoval, tohle mi fakt sedlo. Přestože mi prostřední povídka přišla slabší. Disfunkční vztahy, agresivně bisexuální tón, nadpřirozeno, kulty, tiktok tance, sebevražda, kanibalismus, vražda truckem, dom-sub vztah mezi Defoem a Plemonsem, a samozřejmě legendární postava R.M.F. Je tam všechno, co by každý film měl obsahovat!!! Obdivuji Yorgosovu snahu o návrat ke kořenům po úspěchu v Hollywoodu. Všichni samozřejmě hrají skvěle, ale je to hlavně herecký koncert Plemonse, který je ve dvou povídkách že tří hlavní postavou. Je to dobrý, jak dramatický, tak komediální herec. Že Stone a Defoe jsou mistři samozřejmě víme. Na téměř 3 hodinovou stopáž jsem se nenudil ani minutu. Dávám tomu 10 psů řídících truck z 10 a věděli jste, že lidské tělo je ze 70% procent voda, která nesmí být znečistěná? ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

No, dlouho vyhlížený film (a že od Yorgose je to teď automaticky vše), na kterém je nejlepší, jak je ve všem tak trochu "off". 'Kinds of Kindness' je triptych a aby to nebylo tak snadný, v každé části hrají ti samí herci jiné postavy a samozřejmě se to točí okolo tradičních Yorgosových témat, sexuality, identity... a prosté "lidské divnosti"... každá postava je tu tak trochu vychýlená (jak by řekl Luďan). A koneckonců, nejsme všichni? Každý má něco. Tenhle film je taková skládačka. I. "The Death of R.M.F." Není nad klasický koncept manželství založeného na lži. Robert (Jesse Plemons) žije život kontrolovaný svým nadřízeným a milencem, bohatým Raymondem (Willem Dafoe), který si potrpí na to kontrolovat lidi do takové míry, že jim říká, kdy mají šukat, co jíst a jak to vše mají dělat. Control freak, který má peníze na to přetavit svoje fantazie do reality. Jako například vybrat Robertovu manželku, jak a kdy se s ní seznámí (že s ní nebude mít děti / falšování záznamů doktorů), dávat jim nesmírně drahé memorabilie jako dárky, no zkrátka DAMN GOOD DEAL a to do momentu, než se Robert vzepře v požadavku, kdy má autem narazit do dalšího auta a řidiče zabít, což už předtím udělal ale záměrně ne dost rychle, aby muže nezabil. Robertův celý život se tímhle odporem/rozhodnutím převrátí vzhůru nohama, protože Raymondovi se neříká "Ne." a tak od sebe Roba po deseti letech "odstřihne"... navíc Rob všechno řekne své nic netušící ženě. Emma stone je tu v menší úloze, ale jako vždy kouzelná a magnetizující. Celkem dobrej trik je i to předstírání zranění a nechat ženu, aby vám pomohla a pak k ní hrát později vděčného. Margaret Qualley skáče z jednoho dobrého snímku do druhého, ale tahle role nechává vyniknout především její nohy. II. "R.M.F. Is Flying" Jesse Plemons se tentokrát coby policista vypořádá se zmizením své manželky. A hraje tu opět kurevskýho podivína, pozve na večeři kámoše policajta a jeho ženu (Margaret) a nutí ho sledovat poměrně kvalitní porno, když si to dřív rozdávali se svýma polovičkama v dost kvalitní čtyřce (a solidní prácička, kde jinde uvidíte takhle Emmu a Margaret řádit). Nicméně manželka (Emma Stone) se brzy objeví, jediná přeživší z její expedice, vedle zmrzačeného dalšího, podle všeho se uchýlila ke kanibalismu. Ale Plemons nevěří, že je to jeho žena, kdo se vrátil, protože věci tak úplně "nesedí" a Plemons začne být tímhle motivem záměny posedlý. "Tohle není moje žena." Situace začne samozřejmě eskalovat. Láska prochází žaludkem, jak se říká. Stejně jako palec, který si vaše manželka uřízne a nachystá vám k večeři, protože jste si o to řekli a pak z vás udělá násilníka, co ji mlátí. A pak ty játra a TADÁ! Dafoe tentokrát v roli zvláštně distancovaného otce. Celkem úlet část. III. "R.M.F. Eats a Sandwich" Hunter Schafer v cameo roli. Třetí story  se soustředí na duo Emily (Emma Stone) a Andrewa (Jesse Plemons), kteří jsou ve službách kultu a pátrají po jejich spasitelce (Ježíšovská figura), která musí splnit požadavky a umí oživovat a léčit lidi... dvojice si nosí svoji vlastní "lepší" vodu a Stoneová jezdí absolutně rychle a zběsilé ve sporťáku a kdo by to byl řekl, že hydratace se nakonec stane osudnou? Malé detaily jako potáhnutí z elektronky, zatímco se Stoneová schovává za stromem mě dokázaly rozsekat. Škoda, že film je fakt dlouhej, skoro tři hodiny není fakt málo, ale přijde mi, že dnes nikdo neumí točit nic krátkýho. Dřív filmy vystačily se 75-80 minutama, dnes to musí být pomalu třikrát tolik. To řecký válení a plážový incest-sexování je tu ale patrný. Násilí vůči psům bytostně nesnáším, byť jen fake a ve filmu. "Go," řekla, když pustila psa a potáhla si z elektronické cigarety. A manžel Emily zmrd, co sparkne pití, aby ji mohl obtáhnout a zapříčinil že ji vykopnou ze sekty. Což se ukázalo být dobře... ale nakonec nemohlo dopadnout jinak, než špatně. Těžko hodnotit, není to určitě špatný, ale taky je to dost dlouhý a při té nejednoznačnosti (která sama o sobě není nutně špatná) to ale působí nakonec jaksi příliš roztahaně a ve výsledku to neudělá dojmy, které by mohlo, kdyby se to trochu víc učesalo, ačkoliv mě u toho napadala celá řada nápadů, asociací a myslím si, že příběhy samy o sobě jsou celkem zábavné a mají dobré zápletky a člověka chytí. Ale 'Kinds of Kindness' jsou takovej ten film, co si spíš točí Yorgos sám pro sebe, jako jakousi reflexi, nebo sebeterapii, nevím, jak filmy spojuje i postava jeho řeckého kamaráda (RMF), který zde hraje postavu, co nepromluví ani slovo, ale objeví se v každé části. () (méně) (více)

simonK 

všechny recenze uživatele

Kinds of Kindness je filmom, aké Lanthimos točil už v rodnom Grécku, keby na ne vtedy mal hollywoodske prachy a ksichty. Tri rôzne príbehy, každý z nich hrajúci podľa úplne iných pravidiel fikčného sveta, kde Emma Stone a Jesse Plemons vždy stvárňujú partnerov, Willem Dafoe otcovskú figúru a Margaret Qualley rušivý element, ktorý nastavené pravidlá obráti naruby. Všetky tri filmy umelo prepája postava tajomného R.M.F., ktorá vlastne slúži ako živý MacGuffin a nemá s dejom filmu prakticky nič spoločné. Rieši sa tu kanibalizmus, kult, oživovanie mŕtvych, dvojníci, prakticky všetko, čo skalní fanúšikovia chceli vidieť od Zabitia posvätného jeleňa (2017) alebo Špičáku (2009). Kto čaká prístupný bizár typu Poor Things alebo Favoritka, nech ide o dom ďalej. 8,5/10. Videné na 77. MFF v Cannes. ()

Thomas_xxxxx 

všechny recenze uživatele

Riadny bizár, ktorý ponúka mix žánrov od drámy cez mysterióznu časť až po horor. Prekvapivo mi ani nevadila tá dlhá stopáž a film mal stále čo povedať. V podstate niekoľko poviedok, ktoré ani nedávajú čo mi ani vôbec nevadilo, kde vystupujú približne tí istí herci. ()

Související novinky

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Reklama

Reklama