Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (846)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hlavným pozitívom filmu je vizuál, ktorý dáva aspoň náznak toho, že ide o drahý film, na naše pomery veľkofilm. A ešte sú tu príjemné odkazy na budúcnosť, ktoré dávajú tušiť, že v roku 2041 tu ešte nebudú Spojené európske emiráty, ale Spojená európska federácia a napodiv zatiaľ bez muezínov v Prahe. A ani green deal asi veľmi nevyšiel, lebo tu sa z komínov dymilo jak z huby Atatürka. Inak ako sci-fi kriminálka je to výrazne inšpirovaná záležitosť inými slávnejšími filmami (Blade Runner, Minority Report), čo bije do očí, no na rozdiel od nich je úplne nudná, bez prekvapení, tá detektívna časť vôbec nevťahuje. Vlastne kým sa človek vpraví do deja, už je aj koniec. Hlavná herečka fádna, Hádek ako po slede veľmi ťažkých ponocovaní, ale to si jeho postava žiadala, Šťanke mal našťastie len štek na úrovni vlakového výpravcu, úplne zbytočne mu platili, no a Ondrík si možno zaslúžil aj viac priestoru alebo širokospektrálnejšie hranie. A keď sa ho stále pýtali, že kde je Florenc, nechápem, prečo im hneď nepovedal, že hneď vedľa Hlavního nádraží. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Světový vizuál, hezké hravé detaily (až na harrypotterovské noviny) a správně dunivý soundtrack. Ale scénář skoro nemohl být horší. Jedna věc je jalová detektivka s nezajímavě rozloženými dějovými pilíři a schematickým vyvrcholením. Ano, onen morální konflikt, co tam vznikne, je nosný, ale to by ho někdo musel pořádně využít a to se tu nestane. Ale upřímně, čert vem příběh, který si neobratně vypůjčuje, kde se dá, Blade Runnerem a Minority Report počínaje a Equilibriem a Cyberpunkem konče. Dialogy, ty jsou ten opravdový hrobník. Takhle nějak bych si představoval věty vytvořené umělou inteligencí, která nikdy žádný skutečný rozhovor neslyšela. Při nejlepším jsou banální, jinak jsou jen strašně šroubované, nevěrohodně a nesmyslně poskládané za sebou. Což bohužel odnáší herci, kteří s tím musí bojovat a víc působí dojmem, že něco recitují z paměti, než aby tím mohli opravdu žít. Bod obnovy tak větší parádu nadělá v zahraničí, kde se dost věcí ztratí v překladu. Poslouchat to z pozice člověka, který českému jazyku rozumí, se rovnalo téměř utrpení. Být to amatérský film, nadšeně bych hýkal blahem nad formou a u obsahu si řekl "až budou mít příště prachy na dramaturga, bude to pecka". U plnohodnotného filmu to nelze ničím omluvit. Což je k vzteku. Takové energie dané do formy a takhle pitomý obsah. To to vážně nikdo neviděl?! To si nikdo nezkusil aspoň jeden dialog říct nahlas? Uf... A protože se na to do českých kin dost chodit nebude (co film netrhne o premiéře, to už nenažene později, protože tady není o čem nadšeně šeptat), tak máme na dalších 60 let se sci-fi utrum. A to mě na tom sere ze všeho nejvíc. 40 % ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tradiční česká kriminálka, která je na oko zabalená do sympatického Sci-Fi světa s nádechem Blade Runnera, jenže těch vizuálních atrakcí je zde málo, herci mě nezaujali ( byť hlavní hrdinka sympatická je), dějově mě to vůbec nebavilo, absolutně mě film nedokázal vtáhnout do děje a udržet si pozornost bylo docela náročné. Fandil jsem tomu, že vzniklo trochu něco jiného, ale když je to nuda jak prase, tak zbytečná snaha. Fanoušky si to najde, mě to minulo. 4/10. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

V Praze ani dalších městech budoucnosti green new deal zdá se nevyšel. Vypadají, jako by tu až do roku 2041 vládla ODS - tedy jako realizace vize města z třicátých let, s dopravní infrastrukturou a pseudonovobrutalistní architekturou navazující na léta šedesátá. Vyrostly tu v  nesrozumitelném množství monumentální budovy odrážející výheň slunce do zaasfaltovaných ulic. Pokud v budoucnosti nějaké slunce je. Nevidíme žádnou zeleň, jen tmu, beton, sklo. Nevidíme žádný volnočasový veřejný prostor. Auty se lidé přesouvají predimenzovanými dopravními koridory mezi svými vymazlenými interiéry a ústředním tématem je privatizace veřejné služby. Jop, to je uvěřitelný. A v souladu s poměrně old school sci-fi stereotypem. Nereaguje to ale tedy příliš (jak je jinak pro sci-fi běžné) na současná společenská témata a estetické podněty, spíš jen těží z popkulturnich odkazů minulosti (jak zmiňuje i Niktorius), což je za mě promarněná příležitost. ___ Bod obnovy je důstojný sci-fi s důstojnou krimi zápletkou. Není přehnaně opulentní, drží se své ligy. A to při rozpočtu, za který by ekvivalentně kvalitní sci-fi na západě zkrátka nevzniklo. Na  Black Mirror, Blade Runner aspol. kouká trochu provinčně z dálky, zejména co do scénáře, který sice čerpá z lákavé premisy, ale příliš hýří kýčem,  předvídatelností a diskutabilní logikou konání postav. Zarazila mě v tomto ohledu i režisérova poznámka na ČSFD projekci. Řekl, že nepřijali korejskou koprodukci mj. protože Korejci chtěli mít ve filmu korejské herce, a to si nedokázal představit. Omlouvám se, ale šlo o poznámku úplně mimo. Případně by si zasloužila dovysvětlení. Mám pocit, že v evropské metropoli globalizovaného světa 21. století je máloco tak snadno představitelné, jako že tu žijí lidé s korejskými nebo jakýmikoliv jinými rysy a jsou běžnou neexotickou součástí naší společnosti. Každopádně není tomu tak v roce 2041 v Bodu obnovy. ___ Je moc dobře, že snímek vzinkl. Snad si na sebe vydělá a otevře v české produkci dveře ještě ambicióznějším žánrovkám. Já bych byl nejradši za nějaké intelektuálně vymazlené opravdu vizionářské hard sci-fi. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Altered Carbon po česku, proč ne? Tento film nám krásně dokazuje, že i u nás se dá natočit výpravné sci-fi a že to nemusí být průser. Film stojí hodně na vizuálu, který je nádherný. Herci jsou také skvělí, hlavně představitelka detektivky. Dost je tomu vyčítána chabá detektivní zápletka, ale mně přišla úplně v pohodě. Nezdála se mi zrovna lehko čitelná. Film nás dostane do roku 2041, kdy je možné si vytvářet kopie své paměti a v případě nečekné nehody své tělo obnovit i s touto zálohou. Toho se ale dá samozřejmě zneužít. Ne všem členům společnosti se tato technologie zamlouvá a někteří proti ní protestují, jako například záhadná teroristická organizace Řeka života. Celý film sledujeme vyšstřování dvou vražd, které nás nakonec zasvětí do fungování onoho systému obnovy a do jeho prohnilosti. Detektivka se ale dostane na černou listinu a všichni po ní jdou. Kdo je přítel a kdo ne? "Už jste se dnes zálovolali?" ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • V závěru filmu hraje Em Trochinowska (Andrea Mohylová) na klavír skladbu „Clair de Lune“ od Claudea Debussyho. Z postavení rukou na klaviatuře je však jasné, že na klavír tuto skladbu nehraje, pouze hraní imituje. (psychous3)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama