Reklama

Reklama

Tókjó no onna

  • Japonsko 東京の女 (více)
Japonsko, 1933, 47 min

Recenze (4)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Aby mohl Ryoichi bezstarostně studovat, pracuje jeho sestra Chikako, s kterou sdílí společně apartmán, přes den jako písařka. Po nocích si ještě přivydělává jako hosteska v kabaretu, což se snaží utajit výmluvou, že pomáhá univerzitnímu profesorovi s překlady. Když se však Ryoichiova dívka dozví od svého bratra pravdu a Ryoichimu vše prozradí, vede to k (celkem překvapivému) tragickému vyústění... V tomto němém kraťasu je již lehce znát Ozuova geniální schopnost vizualizace a objevují se jeho pověstné „polštářové záběry“. Všechno v jeho filmech je živé, každá věc plní roli hrajícího charakteru a tím podporuje svěží tempo vyprávění. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na čtyři by to bylo jen s tou hudbou, kterou jsem si k tomu dodatečně pustil, protože se mi povedlo sehnat jen verzi, ve které není absolutně žádná. Takže hudba mi sice dojmy zachránila, ale do hodnocení ji počítat nemohu, takže víc jak tři hvězdy dát nemůžu. Ozu už tu poznat je, včetně některých jeho typických prvků a zaměření na sociální dramata, ale tohle prostě chtělo větší propracování scénáře. Takhle tu na mě spoustu věcí působilo příliš urychleně nebo nedostatečně vykresleně, což filmu chtě nechtě dost ubírá. Ale určitou sílu to v sobě má i tak, jen to prostě mohlo vypadat líp. Po dvou skvělých filmech od Ozua jsem tedy narazil na jeden slabší, ale jeho zhlédnutí určitě nelituji a zaujal mě už jenom tím, jak moc ukecané to na němý film je. Tolik mezititulků jsem asi ještě nezažil a to to nemá ani hodinu, ale Ozu vždycky obrazem vyprávěl jinak než standardně, jen tady se to ještě úplně neprojevuje - to až později. 3* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny film nielen o prostitucii v Japonsku pred II. svetovou vojnou. Jasudziro Ozu natocil sice najlepsie filmy az v 40. a 50. rokoch, ale uz tu ukazal rezisersky talent. 78 % ()

Reklama

Reklama