Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilá a velmi černá komedie mě bavila hlavně díky pro mě nezvyklé poloze Caryho Granta. Jeho velmi expresivní komediální výkon (který by možná citlivější jedinec označil za přehrávání) mi vyloženě učaroval. A vražednické tety taky nemají chybu. Jestli mi něco vadilo, tak hlavně přílišná divadelnost. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Černá komedie z nejlepších. ("Cellar is crowded!") a galakoncert Cary Granta, který se tu musí vypořádat s poněkud pošahaným příbuzenstvem. Zaujmou i ustavičné narážky na presidenta Roosevelta (Jedná se sice o Theodora, ale minimálně to šifrování na Brewstera je dost odvážné; satira týkající se stavby Panamského průplavu; doktor Einstein i svérázný Boris Karloff). ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Skvělá podzimní atmosféra, sympatické postavy, ale na můj vkus moc dlouhé a někteří - zvláště Cary Grant - ani tak nehráli, jako se spíš svíjeli v křečích a všelijak pitvořili. Pár vtipů (vypadá jako Boris Karloff!) však rozesměje, zápletka je originální, takže rozhodně nelituju, že jsem si to pustil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vy jste ho zabily a pak nechtěly, aby reverend viděl tělo?!“ - „Ne u čaje. To by bylo nevkusné!“ Protože pokud trávit osamělé kmety, tak jedině distingovaně…Tenhle film je stejný jako výkon Caryho Granta. Bláznivý, okouzlující, vtipný, ale místy také lehce křečovitý až vyznívající do ztracena. Samotný Grant se může skoro rozkrájet, „hláškuje“ jak o život („Ale miluješ mě i kvůli mé duši, že?“ - „Jedno po druhém…“) a…to je právě trochu problém, chvílemi to s těmi grimasami až přehání. A tak film netáhne ani tak on, jako zcela rozkošné a odzbrojující představitelky tetiček, které spolehlivě rozesmějí snad v každé scéně. Možná škoda těch narážek na Karloffa (kdo neviděl původní divadelní hru či Frankensteina, asi se moc nechytne). Navzdory menší kolísavosti úrovně humoru ale kvalitní zábava a povedené vtípky převládají, s hodnocením končím na solidních 4*. „Vždycky jsme si přály dvojitý pohřeb. Ale nebudu číst kázání nad cizincem!“ - „Cizincem?! Jak ti mám věřit?! Dole je 12 mužů, které jsi otrávila!“ - „To ano. Ale ke lži se nesnížím!“ ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Správně praštěný děj, dobré obsazení, několik vtipných scén a občas výborné dialogy... to by byly pozitiva. Negativ se ovšem také najde dost. Například značné přehrávání u všech postav, je výrazně cítit divadelní předloha (jedny kulisy, výrazovost herců, dialogy) a výrazným mínusem jsou i scény, kdy mluví všichni najednou. Film tak mnohdy působí jaksi ukřičeně a vtip se v tom lehce vytrácí. U filmy Jezinky a bezinky jsem se sice místy bavil, ale také jsem se několikrát podíval, kdy už bude konec. Možná i proto nakonec rozpaky převládají, i když dávám tři hvězdy, jsou tentokrát nějaké menší. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Představitel Jonathana Brewstera Raymond Massey, byl nalíčen tak, aby připomínal Borise Karloffa, který tutéž postavu hrál v divadle. Z toho pak pramenily narážky na jeho podobu s Karloffem, které se objevují během celého filmu. (liquido26)
  • Když Cary Grant sedí na hřbitově, jeden z hrobů nese jméno Archie Leach, což bylo jeho pravé jméno. (Kulmon)
  • Na Broadwayi se divadelní hra, podle které byl film natočen, uváděla od 10. ledna 1941 do 17. 6. 1944 a dostalo se jí celkem 1444 repríz. (liquido26)

Reklama

Reklama