Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

kinderman 

všechny recenze uživatele

C.Grant postavu Mortimera Brewstera neměl rád a natáčení této frašky jej nebavilo. Prověrku časem ztřeštěně komediální dílko nevydrželo, sledovat dnes „fyzické“ Grantovo herectví (rozuměj: odpudivé přehrávání toho nejhoršího kalibru) a neustálé vybíhání do schodů a hysterický řev Johna Alexandera je téměř nesnesitelné. Něco málo zachraňuje průběžný gag s Jonathanovým předělaným obličejem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch evergreenů, ke kterým se stále znovu a znovu vracím a nikdy mě nezklamou. Oněch pět hvězdiček není ani tak za film, jako spíš za divadelní předlohu plnou úžasných dialogů, skvělých hlášek a bizarních postaviček. K úspěchu filmu stačilo přidat kvalitní herecké obsazení a bylo vše hotovo. Jak už podotkli mnozí jiní, výsledná podoba filmu je až příliš poplatná divadelnímu provedení. Určitě to nebyl drahý snímek, ale to není opravdu pro výsledek důležité. Cary Grant je skvělý a ostatní mu zdařile přihrávali. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Cary Grant a zřejmě ani Frank Capra (ostatně víme, co jsou zač) si asi neuvědomili, že éra němého filmu je dávno ta tam. Ječení, křivení úst, posunčina, chaotické pohyby, atp. předváděné Cary Grantem bylo mi bylo místy utrpením; a tak jsem jen netrpělivě čekal na závěrečná slova z Leoncavallových Pagliacci (Komedianti): "La commedia è finita". ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejšílenější podívaná jakou jsem za poslední dobu viděl. Zároveň divadelní podívaná každým coulem. Postavy přicházejí a odcházejí, mrtvoly se přesouvají a zaměňují a dialogová kadence nenechává divákovi ani minutu oddychu. Chvílemi je to možná až moc velká magořina, jindy ale dokáže Capra ty nejdůležitější momenty dokonale vypointovat a nabízí opravdu strhující zážitek pro vaší bránici. 8/10 ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Správně praštěný děj, dobré obsazení, několik vtipných scén a občas výborné dialogy... to by byly pozitiva. Negativ se ovšem také najde dost. Například značné přehrávání u všech postav, je výrazně cítit divadelní předloha (jedny kulisy, výrazovost herců, dialogy) a výrazným mínusem jsou i scény, kdy mluví všichni najednou. Film tak mnohdy působí jaksi ukřičeně a vtip se v tom lehce vytrácí. U filmy Jezinky a bezinky jsem se sice místy bavil, ale také jsem se několikrát podíval, kdy už bude konec. Možná i proto nakonec rozpaky převládají, i když dávám tři hvězdy, jsou tentokrát nějaké menší. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Na Broadwayi se divadelní hra, podle které byl film natočen, uváděla od 10. ledna 1941 do 17. 6. 1944 a dostalo se jí celkem 1444 repríz. (liquido26)
  • Role Mortimera Brewstera byla nabídnuta i Jacku Bennymu a Bobu Hopeovi. Benny jí odmítl. Hope přijal, ale Paramount Pictures, se kterými měl smlouvu, ho nehodlalo zapůjčit konkurenčním Warnerům. (liquido26)
  • Cary Grant ve filmu přehrával a byl to jeho nejméně oblíbený film, ve kterém hrál. (Kulmon)

Reklama

Reklama