Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

kyselina 

všechny recenze uživatele

Další divadelní hra převedená na plátno, která si zachovala všechny své prvky, aby nebylo pochyb, že scénář není psán původně pro film. Tuto skutečnost nelze přehlédnout stejně jako fakt, že Cary Grant tentokrát nehorázně přehrává. Já to nemůžu považovat za zcela geniální výkon, když hollywoodskou hvězdu prvního formátu hravě překryje famózní Peter Lorre. Není film, kde by nezapůsobil více než hlavní hrdina (mimo Maltézského sokola). Nicméně to jsou jen malinké negace v jinak nádherně vyfigurkovaném snímku, kde každá postava dostala tolik místa, kolik si zasloužila. ()

sud 

všechny recenze uživatele

100% za: na plné čáře excelujícího Caryho Granta v roli absolutního sympaťáka Mortimera, roztržitého zakrslého dr. Einsteina, hrůzostrašného Jonathana co je tak podobný Borisi Karloffovi, neodolatelně potrhlé i když nebezpečné tetičky, přitroublého Teddyho "Roosevelta", trhlého divadlofila policistu O´Haru, bezinkové víno, schodiště, sklep plný tajemství, čajovou konvici...tuto nestárnoucí klasiku. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi to připomínalo takový americký mix mezi naším Čtyři vraždy stačí drahoušku a Evou, co tropí hlouposti. Spousta mrtvol, popletených situací, roztomilých starých tetiček a trochu více přehrávající Cary Grant, což ale v rámci podobného typu crazy komedií nijak zvlášt' neruší. Zkrátka výborná odlehčená konverzačka, která si nebere za cíl nic většího než jen pobavit, což zvláště po perném dni spolehlivě potěší. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená crewball komedie. V úvodních minutách se tváří jako typická romantická komedie, ale po chvíli jsem zklamaně pochopil, že té se nedočkám (určitě si pustím nějakou komedii s Priscillou Lane, má na ně tvář). Místo toho jsem žasnul nad svéráznými milými travičskými tetičkami, jejichž prostota mi lezla krkem, ale po chvíli mě začaly bavit. Postava Brewsterova uřvaného bratra se nakonec taky ukázala značně vtipná. Temné noirové scény byly trochu hlušší, ale byly nutným zlem, aby se mohl příběh ještě víc zamotat a ukázala se jeho skutečná promakanost. Takže přes některé slabší úseky a místy nelogické chování postavy Caryho Granta převážily chvíle, kdy jsem se hodně nasmál. # [viděno: TV, 2.0->5.1] # příběh 8 | hudba 5 | humor 6 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 7 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Černý humor, kulometné dialogy, zběsilé tempo, které snad ani jednou během těch dvou hodin nepolevilo, a to vše roztáčí úžasné panoptikum postav. Od laskavých tetiček, které mají sklep plný mrtvol, přes zděšeného Caryho Granta, démonického Raymonda Masseye až po skvělého Johna Alexandra, jehož způsob zdolávání schodišť je velmi nakažlivý. Stejně jako kdysi, před snad dvaceti lety, v Ponrepu, jsem se skvěle bavil a věřím, že za pár let to bude stejné. Některé komedie prostě nestárnou. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • John Alexander (Teddy Roosevelt) a Josephine Hull a Jean Adair (Brewsterovy sestry) byli kvůli natáčení filmu z divadla uvolněni. Boris Karloff, který měl také zájem zopakovat si ve filmu svou divadelní roli, však povolení nedostal, neboť se divadelní společnost obávala, že by dlouhodobá absence jejich hlavní hvězdy ublížila návštěvnosti. (liquido26)
  • Režisér Frank Capra použil jako testovací publikum pro film americké vojenské oddíly. (M.B)
  • Americký filmový institut zařadil snímek mezi nejlepší komedie americké kinematografie. (M.B)

Reklama

Reklama