Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

drackula 

všechny recenze uživatele

Letecké súboje, plánovanie, logistika - na toto všetko sa veľmi dobre pozerá. V momente keď nastáva nejaká civilná rovina, alebo sa do popredia dostávajú konkrétne postavy, už sa to trochu drhne a pravdupovediac som sa tešil na moment, kedy sa zase pôjde do akcie. V globále ale určite spokojnosť. 70% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o film jako o převedení historického popisu na plátno. Pro vzdělávání dobrý, v Británii v rodinách s pamětníky prakticky povinnost, u nás by mělo být taky. Pokud natočí Battle of Britain Ridely Scott, půjde o jiný kousek. Každopádně, to, co se událo v roce 1940 se připomínat musí. A protože se toho událo opravdu hodně, když půjde o pět dalších filmů, pořád dobře. ()

Reklama

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Efekty pěkné, jako pocta hrdinům bitvy o Británii ujde, ale jako film to moc nefunguje. Tedy aspoň po více než čtyřiceti letech. Místy je to nudné, příběhy postav jsou nezajímavé a nezapamatovatelné, stejně jako postavy samotné.Ony i ty efekty jsou sem tam až příliš nápadné. Opravdu zdařilé jsou ty letecké záběry, na proti tomu pozemní scény (bombardování Londýna) jsou již slabší a vypadají dost kulisovitě. Ale filmu nemůžu upřít historickou přesnost a poctu všem letcům, nejen britským, ale i polským, ČESKÝM a dalším. Viděl jsem verzi s dabingem, ale nemyslím, že by originální verze nějak ovlivnila mé hodnocení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bitka o Britániu je pútavým historickým filmom. Asi hodinu. Akonáhle začnú vzdušné bitky, je jasné, že veľdielo z toho nie je, nakoľko tie zábery vzhľadom na rok výberu sú dosť amatérske, obrazové síce celkom pekné, ale na druhej strane mnohokrát opakované. A pozerať sa na ten istý záber niekoľkokrát za dvadsať minút a tváriť sa, že som ho nevidel, to chce pamäť Nemovej frajerky. Vo filme sa taktiež ukáže, že tí veľkí Briti brali už za čias druhej svetovej vojny Poliakov, potažmo Čechov (a pár Slovákov) za odpad, normálne to tu bez škrupúľ priznali, aj keď sa v závere aj im poďakovali. A dodnes sa vlastne nič nezmenilo. Pre Angličana je bližší čapatý zo stánku než Slovan rovnakej pleti, niekedy aj viery (či neviery). ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru vynikající válečný film, plný dokonalých vzdušných soubojů (když si uvědomíme, že tvůrci ještě neměli k dispozici počítačovou grafiku, tak...). Dále bych zdůraznil vynikající vykony herců (jak by taky né, když tam hrála soudobá herecká elita), speciálně bych chtěl vyzdvihnout výkon R. Shawa, který roli spojeneckého stíhacího esa zvládl dokonale (jako také většinu svých rolí :-) ) Scénář byl také dobrý. Výborná na filmu táké byla základní myšlenka, zachytit bitvu v určitém průřezu a hlavně NEZKRESLENĚ!!! To je právě problém mnoha současných válečných filmů (tvůrci se snaží na úkor objektivity zachytit hrůzy války nebo naopak glorifikují hrdiny atd.) Tento film je podle mého realistickým zachycením nejen Bitvy o Británii, ale i války vůbec. Proto jednoznačně 5* ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)
  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama