Reklama

Reklama

Náměstíčko

(seriál)
Česko, 2004, 8 h 43 min (Minutáž: 52–53 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Scenárista Jan Míka zvolil ve své dosavadní televizní seriálové tvorbě novou formu. Jde o sérii povídek s komediálními i dramatickými zápletkami, které jsou jemnou drobnokresbou postaviček malého města a zároveň poutavou mozaikou osudů, propojenou prostředím jednoho náměstí a zejména svéráznou dvojící trafikantky a bývalého kontrolora. Míkovy příběhy o docela všedních i nevšedních radostech a starostech několika pozoruhodných obyvatel malého městečka nepostrádají humor, lehkost a nadhled, ale ani kritické aspekty našeho současného života. Mnohé role byly zajímavou hereckou příležitostí, takže výkony skvělých českých herců určitě potěší televizní diváky. Stejně jako hudba Petra Hapky a závěrečná píseň Petra Hapky a Michala Horáčka "Kdo by se díval nazpátek?", kterou pro seriál nazpívala jedinečná Hana Hegerová. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Osvědčená dvojice Jaroslav Hanuš a Jan Míka opět v akci. Já osobně se přiznávám, že srdcem půjdu proti davu. Náměstíčko jsem si zamiloval. Strašně mě baví. Jsou to příběhy ze života, o životě, o lidech. Některé i hlubokomyslné, jiné spíše ne. Bohužel seriál u zdejších hodnotitelů nejspíš doplácí na fakt, že stopáže jednotlivých dílů se asi musely vejít do pětapadesáti minut. Což rozhodně některým příběhům ubližuje. Postavy jednají mnohdy zbrkle, rychle a i děj strašně spěchá, ačkoli některé chvíle a momenty by si zasloužily trochu víc. Nejvíc je to poznat v epizodě Špalek. Přesto osobně na Náměstíčko nedám dopustit, ačkoli je celá řada témat zpracována tak nějak profesorsky. Vůbec nejvíc se mi líbí úvodní a závěrečná znělka a píseň. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Pár hereckých legend drží seriál horko těžko nad vodou, Skořepové jsem ale nikdy na chut´ nepřišla. Seriál má docela depresivní atmosféru, která vrcholí smrtí jedné z hlavních postav v poslední povídce. Některé povídky se povedly, některé méně, některé vůbec. Střídají se povídky otravné, nudné se zajímavějšími. Pan Míka ve svém scénáři zkritizoval okrajově a vlažně i některé atributy kapitalismu, ale hlavně se nezapomněl otřít o socialismus takovými výroky, že soudnému člověku zůstává rozum stát. Výrok, že za socialismu jsme neměli ani šunkofleky, může vyslovit/napsat jenom blbec nebo bezpáteřní sprost´ák. Na čem pak pan Míka vyrůstal? Tipla bych si, že pan Míka, jako většina těch nejzuřivějších kritiků socialismu, si žil za socialismu jako prase v žitě. Ale pravděpodobně panu Míkovi chyběly iPhony, drogy, pornografie a jiné produkty konzumu a on je prostě nazval "šunkofleky"...Silná erotičnost (erotická témata, erotické situace, ženská nahota) některých povídek by nevadila, pokud by se seriál vysílal v nočních hodinách a pro dospělé. Ale jako rodinný seriál, který se vysílal v podvečer pro celou rodinu?! ()

Reklama

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Každý týden jsem se vždycky těšila na další díly Náměstíčka, jak ve svých čtrnácti letech, tak teď ve dvaceti a seriál má pro mě pořád své kouzlo. Jedná se o jeden z nejlepších "novodobých" seriálů (ano, ono se to nezdá, že už je to 11 let stará záležitost), který se nedá srovnávat s ničím, co natáčí komerční televize, ale i v rámci ČT se jedná o unikát. Líbí se mi, že každý díl je zaměřen na příběh jedné osoby z Náměstíčka, které se však různě potkávají v průběhu celého seriálu a v některých případech jsou jejich osudy částečně propojeny, i když je pravda, že té propojenosti by možná neškodilo malinko víc. Většina příběhů je uvěřitelná, občas i poučná, k zamyšlení, dobře obsazená, člověk ví, že se na konci dozví, jak to dopadlo, i když některé příběhy skončily tak zvláštně otevřeně. Po každém sledování ve mě zůstane "zážitek" ještě dlouho a vánoční díl ve mě i v únoru dokáže tak hezky vyvolat vánoční atmosféru... A pokud tolik nezapůsobí slabší díly, které má snad každý seriál, tak se o to postará ústřední píseň na konci. Nechápu, jak někdo může říct, že je to "odpad". ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Občas je dobré si zopakovat starší seriál. Jan Míka tentokrát zobrazuje tehdejší společnost velmi konkrétním způsobem, blbé ale je, že hodně zevšeobecňuje a z úst postav se linou takové fráze, které je moc nezlidští. A na konci musí jedna z hlavních figur zemřít, aby to bylo více dojemné. Téměř jediným kladem pak zůstává pár hereckých výkonů a třeba jedna, dvě epizody (Vánoční dárky) s vynikající pointou. A nesmíme zapomínat na Hapkova hudbu, píseň s Horáčkovým textem (která ale nemá se seriálem nic společného) a pokaždé, když si někdo pouští rádio, ať už je to doma nebo v kavárně, vždy tam hraje nějaká píseň tohoto sehraného dua. :o) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tradiční příjemná kulisovka, u které se člověk může zaobírat čímkoli a občas hodit očkem po trablech a malých světech lidiček z jednoho náměstíčka. Jaroslav Hanuš to má "v ruce", některé herecké výkony jsou slušné a pokud si člověk odmyslí hluchá místa a přivře jedno oko nad scénářem, má před sebou současný seriálový nadprůměr, který sice nikterak nestrhne, ale na druhou stranu ani vysloveně nezkazí náladu. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • V kostele zpívá v seriálu Žatecký příležitostný sbor. (M.B)
  • Všechny hlavní seriálové postavy bydlí na náměstí. (M.B)
  • Mimo jiné probíhalo natáčení seriálu v Žatci. (Terva)

Reklama

Reklama