Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (479)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vždy je krásně vidět, na které filmy přispívala americká armáda a které se musely obejít bez jejího "chrabrého" dohledu na scénář. Údolí stínů není nic jiného, než ubohá propaganda Boha, křesťanství a Ameriky, pouze je vše podáno skrze dobrou válečnou akci. Četa je stále nepřekonaná. 40% 27.04. 2010 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace už nějaké to peklo na plátně prožil. Buď přichystal peklo divákům coby režisér Muže se železnou maskou, nebo naopak anglické vrchnosti, když proti ní coby scénárista vyslal legendárního skotského hrdinu a jeho bandu (Statečné srdce). Než se dozvíme, jak dopadne jeho další spolupráce s Melem Gibsonem (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), můžeme si připomenout tuhle důležitou bitvu vietnamské války. Z podzemních katakomb se hrne přesila Asiatů a tohle vítězství bude stát hodně lidských životů. Výsledkem je jakási pietní rekonstrukce, solidně autentická, slušně natočená, jenže až příliš disciplinovaná. Což je možná škoda. Kolem sviští kulky, mladíci ve zpomalených záběrech padají, nechybí patetické emoce, ale pořád je to hrozně naškrobené. Necítil jsem onu vůli po vítězství, nevnímal jsem silné individuality, necítil jsem, jak „bolí“ hrdinství. Jasně tak kraluje charismatický Gibson, který byl toho času na hereckém i diváckém vrcholu. O to větší škoda, kde se nachází dnes – když ho ty mrchy nenažrané odstřihly od áčkových projektů. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej valecnej film, kerymu skodi jeho delka. Mit film 90 minut, tak je pekelne nabouchanej, ale takle tu mame 45 minut uvodnich kecu, ktery nam maj trochu priblizit postavy. Kdyby to bylo spon formou vycviku, ale toho tu je jen minimum. Pak ale vojaci odleti do boje a az do konce filmu neprestanou bojovat. Ze zacatku to byla fakt parada, ale postupne to bylo jen protahovane. Do toho misty otresna kamera, zpomaleny zabery na mistech, kde se to nehodi a nic moc hudba. Aspon ze Mel Gibson to zachranuje, ne ze by hral zas tak skvele, ale jeho postava je dobre napsana. Prestrelky mi prisly docela realisticky, vsude krev a spina, ale nak se mi nezdalo, ze vsichni padaj mrtvy a Mel Gibson spolu s Samem Elliottem si tam jen tak chodi a nic se jim nestane. Celkove mi tenhle film prisel podobnej Cerny jestrab sestrelen, s tim rozdilem, ze jde o jinou valku a ze u tohohle filmu jsem se dobre bavil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja tieto vietnamské filmy nemusím a hlavne toto jeden z tých slabších. Z dvoch hodín sa len neprehľadne strieľa a na záver dostaneme typický americký pátos, čistá falošnosť. Zlí šikmáči a dobrí demokrati tisícky míľ od domova. Všetky tieto filmy sú na jedno kopyto, pretože ukazujú v podstate len jednu otrepanú rovinu - Američania bránia svoju vlasť, ale pozor, nikdy na svojom území. Tak ja už neviem, keď zomierajú Vietnamci aj Američania na vietnamskom území, tak kto je obeť a kto bráni svoj domov? Hoci ideologická vojna je mi jasná (komunizmus vs kapitalizmus), vidíme, že dodnes ani po páde komunizmu sa nič nezmenilo. Američania si vždy nájdu dôvod bojovať za vlasť niekde inde, najlepšie na najvzdialenejšom kontinente. A aj preto ich podľa môjho názoru čaká osud podobný starému Rímu. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Žluté nášivky s koňskou hlavou a černým pruhem na uniformách amerických vojáků, včetně velícího důstojníka Moorea (Mel Gibson), jsou 1. divize kavalerie (1st Calvary Division). Ve filmu je několikrát zmíněn generál Custer, známý pro prohranou bitvu 7. kavalerie u Little Bighornu v roce 1876. 7. kavalerie byla začleněna do 1. divize kavalerie v roce 1921 jako 7. pluk (7th Cavalry Regiment, 1st Calvary Division). Byli to právě vojáci 7. pluku 1. divize kavalerie, kteří svedli bitvu v údolí Ia Drang v roce 1965. (Josef.Svejk)
  • Keni Thomas, který si zahrál malou roličku seržanta, bojoval v roce 1993 v Mogadišu v bitvě, podle níž byl natočen film Černý jestřáb sestřelen (2001). (ČSFD)
  • Mel Gibson (Hal Moore) si zavzpomínal na svou přípravu na roli: "Jel jsem do pevnosti Benning, abych trénoval střelbu a všechny možné vojenské věci. Naučili mě tam, jak rozebrat a zase složit M-60 a M-16, a střílel jsem ostrýma do terčů... no a v jednu chvíli se kolem mě při té střelbě motali dva generálové - generál LaMoin, současný velitel pevnosti, a generál Moore, který jí velel, než odešel do výslužby. Takže jsem měl na každé straně jednoho generála a jenom jsem nevěřícně zíral, jak se ti pánové hádají, jak mám vlastně z toho samopalu střílet. Jestli s lokty dole nebo nahoře! Řekl bych, že to bylo poprvé v histori, co dva generálové zároveň někoho učili střílet z em šestnáctky a navíc se u toho pohádali." (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno