Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (479)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se rozmazlil válečnými peckami co jsem viděl před tímto filmem (Black Hawk, Private Ryan..) Tohle mě moc nebavilo. Ty manželky jak se chodily nenápadně vysmívat ostatním, že druhým umřel manžel a jim ješte ne.. na přes držku. Hudba byla sice hezká, ale jedna pisnička tam snad zahrála šestkrát? Má to svoji kvalitu a potenci, ale bud to mě nebere ten Vietnam a nebo mě to prostě nevtáhlo do děje. Pár dobrých scén se, ale najde. Celkem průměrný masakr. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film nahradil a našiel presne tú štrbinu, ktorá chýbala medzi vojnovými filmami. Ukážka akcie a vojnových scén bola priam ukážková, rovnako ako aj taktický scenár boja. Strihy medzi bojiskom a úmrtnými oznámeniami boli premyslene načasované a vôbec celý nápad, spraviť film aj z pohľadu tŕpnucich rodín bol veľmi efektný. Trošku obrať na zase raz prehnanom amerikanizme a bolo by to ešte lepšie. 80%. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý... skôr vynikajúci film, miestami som až zatínal zuby aj potláčal slzy v oku. Pre mňa jeden z najlepších filmov vôbec. Skvelý Mel Gibson a jeho herecký výkon a ešte lepší Chris Klein, ktorého som si ako herca obľúbil práve kvôli tomuto filmu. Perfektne spracovaný scenár a réžia a skvelé herecké obsadenie, dávajú tomuto filmu to, čo u mnohých filmov treba hľadať. Film má dej pravda z počiatku trochu zdĺhavý, ale to k tomu patrí, aby sa človek tak nejako vžil do rolí hrdinov a ich okolia. Nebyť toho dlhšieho začiatku, kritici by určite písali, že je to úplne obyčajná strieľačka, ktorá nemá hlavu ani pätu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Le Massacre... by si zasloužil lepší scénář. Přitom stačilo jen pár věcí vypustit. Úvodní likvidace francouzské jednotky je skvělá. Stejně tak jsou výborné bitevní scény v druhé půlce filmu, mají ten správný nádech reality a ze spálených položivých vojáků vám bude mizerně. Zamrzí ta nevyrovnanost s vysloveně patetickými hláškami, kde se s hrdostí umírá za vlast. O Vietnamu natočiili mnohem lepší filmy. Bajonety nasadit! ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)
  • Pro scény s letadly A-6 Intruder jsou použity záběryl z filmu Let vetřelce (1991). Bylo to nutné kvůli tomu, že několik let před natáčením Údolí stínů byla zbývající A-6 Intruder vyřazena z provozu. (ČSFD)
  • Hal Moore (Mel Gibson) je ve filmu označován jako plukovník, ale znak jeho hodnosti (stříbrný list) vypovídá o tom, že je podplukovník. Plukovník americké armády totiž nosí znak stříbrného orla se štítem na hrudi a šípy v pařátech. (maca10)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno