Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po technickej stranke slusne remeslo. Hlavne niektore typicke De Palmove dlhe kamerove najazdy. Ale co sa tyka pribehu, tak vzhladom na to o akej zavaznej udalosti pojednava, tak podla mna nejde prilis do hlbky. Asi najviac ma sklamal Foxov herecky vykon. Podla komentarov sa malo jednat o jeho zivotny vykon, ale podla mna nic extra nepredviedol. Niezeby som si myslel, ze nie je dobry herec, ale scenar mu toho vela nedovolil. Väcsinu casu sa len tvari smutne, z toho co sa okolo neho deje a to je tak vsetko. Paradoxne najzaujimavejsi vykon v celom filme podal neherec Dale Dye. Jemu som toho kapitana veril kazdu sekundu. Co nie je prilis prekvapive, kedze bol dlhe roky vojakom. Jednohubka na jedno pozretie a podla mna pravom zabudnuty film o Vietname. 6/10. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Rabe .. Za velikány Vietnamské problematiky spíše jen průměrný stín. Tendenční vyprávění si vzalo na mušku jednu menší, přesto pořád důležitou událost. Příběh jedné čety, která dojde o parťáka a pod emocionálním nátlakem se rozhodne pomstít domnělé člence Vietkongu, kterou znásilní a nakonec zavraždí. V jednotce je však nesouhlasný člen a tím se rozjíždí kolotoč morálních rozepří, který přes všechny úskalí a výhružky dojde až před soud. Povedené je bojové seznámení s četou, pozdějším pasáže drží hudební doprovod, ale naléhavost trochu tříští umělkovaná černobílost postav, která stahuje snímek do průměrných vod. Ještěže Sean Penn je povětšinou přesvědčivý a M.J. Fox v ojedinělé vážnější roli také svou šanci nezahodil. 65%. (prozatím - ještě bych chtěl film vidět bez dabingu a toho podělaného začátku, kdy nám TV Nova pustila film na pár minut s originálním zvukem a dabingem dohromady - fakt nedívatelný chaos) ____ PS: Roji, vražda jedné dívky je malicherná? OMG! Vražda je pořád vražda a už je úplně jedno, zda jen jedné dívky nebo celých vesnic - už Stalin přeneseně řekl: "Smrt jednoho je tragedie, smrt tisíců je statistika." ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se ve vlně vietnamských filmů tento de Palmův kouske nadobro ztratil. Full Metal Jacket, Apokalypse, nebo Četě totiž nesahá ani po kotníky. Casualties of War - to je prosím jednoduchá a povrchní agitka vizuálem a režijními kvalitami hodná spíše televizní obrazovky, než stříbrného plátna. Námět inspirovaný reálnou událostí není vůbec špatný, jen bych od jeho zpracování očekával plastičtější a hloubavější přístup. Vinou scénáře i nijak oslnivě hrajících herců (možná tak ten Penn za něco stojí) tak mezi členy filmové čety neexistuje žádná chemie a závěrečný Foxův boj za spravedlnost je podán příliš polopaticky a zjednodušeně (ale zase se ve finále začíná probírat režie. Nenadchl ani vizuál, neb je většinu času lacině studiový a střílecí scény jsou natočeny velmi toporně. Dojem z Obětí války sice nakonec není vyloženě špatný, jenomže vzhledem k tématu a jménu režiséra může divák směle prohlásit, že tento film měl sakramentsky navíc. Jeho myšlenkový přesah a nadčasovost je totiž takřka nulový a tím se také podstatně liší od svých slavnějších vietnamských bratří. 55% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

De Palma je vždycky takové devatero řemesel, desátá bída. Snad ani není žánr, který by neokusil, což nejspíš zapříčiňuje, že z něj nikdy nemám pocit autenticity. Jde o práci z motivy, které objevili jiní. Oběti války jsou prototyp takového filmu - Válečný kus jak podle škatulky, kde sice vše perfektně funguje, ale budí to prostě dojem, že De Palma zase nakoukal mistry a střihnul si takové best of. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film pôvodne šiel do vývoja v spoločnosti Paramount, ale nakoniec ho dokončila Columbia. (Smok)
  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)

Reklama

Reklama