Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 18

Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 18

Recenze (583)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Takýmto extrémne detinským spôsobom sa priživovať na značke "Alien", takto ju vyslovene znevážiť - to je na žalobu. Všetci čo v komentároch píšu, že toto je návrat k originálu, nebodaj pocta, by mali zájsť k nejakému bohovo drahému "špecialistovi", ktorý by sa zameral na ich duševné zdravie. TENTO extrémny paškvil pre teenagerov, nie len že nemá nič spoločné s kultovou záležitosťou zo 79, ale je naopak, vyslovene jeho urážkou. Som naozaj dosť znechutený, pričom Fede Alvarez znehodnotil niečo, čo sa mnohým jemu podobným z filmárskej brandže, roky rokúce "úspešne" darí pri projekte "Resident Evil". Musíte pochopiť, že Ja som človek zo staršej vekovej garnitúry, ktorý je "extrémnym" fanúšikom Votrelca, ktorý nemá problém si jednotku, dvojku, pustiť tak 3-4 krát do roka. Mňa ťažko ohúria nejaké bezduché postavy bez charizmy či osobnosti, ktoré sa správajú ako polo-inteligentne tvory. Zásadnou chybou ale je, že sa snaží zaujať čisto iba jednu jedinú vekovú kategóriu, pričom úplný záver a to silené prepojenie s "Prometheom" (ako nejaká pocta senseiovi- R. Scottovi), bolo už vyslovene na smiech. Keď spadla v kine "opona", hneď som sa pozeral na ľudí, ako sa tvária, no a to bol pohľad, ktorý hovoril absolútne za všetko. 90% z nich bolo totiž v mojej vekovej kategórii (ale aj starší) a mňa tak napadlo, v akých reálnych číslach by sa takýto snímok na ČSFD asi pohyboval, keby ho ohodnotili. Ako napísal "Adam Hencze" vo svojej recenzii pre "Pinbacker.cz": "(Romulus) nemá velké ambice – chce být žánrovkou a nepokouší se o nic myšlenkově náročného. Alvarez ale selhává i ve svém skromném cíli – nabízí jen bezuzdnou úlitbu fandům originálu s naleštěným zevnějškem a hloupým, laciným jádrem". Na záver len dodám, že Fede Alverez sa pre mňa osobne od tohto okamihu stáva len rádobým režisérom pre deti, čo potvrdil už pri remaku "Evil Dead", ktorý pri tej solídnej dávke hlúpoty, mal aspoň gule a bol dostatočne krvavím s množstvom dokonalých gore scén, avšak bohužiaľ, pútavý dej s nečakane znesiteľnou dávkou racionality s priam dokonalou atmosférou z "Don't Breathe" sa mu už preniesť nepodarilo. A mne tak pomaly ale isto dochádza, že Alvarez jednoducho nemá nato, aby ohúril široké (staršie) publikum, čo sa mu prakticky vypomstilo už pri počine "Girl in the Spider's Web", ktorý mal nadviazať na extrémne úspešný "The Girl with the Dragon Tattoo", v ktorom mal zachovať nejakú racionalitu, vážnosť námetu, zodpovednosť za intelektuálny vývoj príbehu, no zhorel jak fakľa. Prakticky rovnako, ako pri tomto pokuse, lebo Romulus, rozhodne nie je žiadna dospelácka záležitosť, "ačkoli, nýbrž, ponevač" - len bohapustou "Disneyovkou" bez duše a charizmy PRE DETI, ktorá v zásade vypálila ešte horšie, ako priemerný, miestami nudný "Prometheus" či naopak akčnejší "Covenant". Tragédia, medzi 2-tri, no mám fakt chuť ujebať JEDNU a následne sa tváriť, že som bol ešte milosrdný. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Fede Alvarez, režisér nejlepšího Evil Dead a jedné z nejlepších originálních moderních žánrovek Don't Breathe, i napotřetí doručil (existenci Dívky v pavoučí síti ignoruju). Ale bezchybná dokonalost to tentokrát není. Dobře dělá, to co umí nejlíp - nabízí intenzivní hororovou jízdu plnou atrakcí, u níž pomalu nejde vydechnout. S čím mám ale ohledně nového Vetřelce největší problém, je čas a prostor. Jakmile se to "rozjede", tak to působí šíleně zrychleně. Jednak je vývoj potvor až absurdně rychlý, jednak bych k větší spokojenosti potřeboval, aby lidské postavy měly čas se na chvíli zastavit, a aby na ně dolehlo, do jakých sraček se dostaly. Ad prostor - akce mi občas přišla nešikovně střižená z hlediska orientace. Hlavně tu výtahovou scénu a její ukončení jsem vůbec nepochopil, tam snad musel kus filmu chybět (?). Kritizovaný fanservis mi nevadil, respektive jsem si ho moc nevšímal a aktivně rušivě na mě nepůsobil - ale v tomhle mám "výhodu", že na filmy koukám opakovaně jen velmi zřídka, takže žádného z Vetřelců rozhodně neznám nazpaměť a neumím z nich citovat. Nepřístojný mi přišel všehovšudy jeden moment (na konci zmiňované výtahové scény). Kritizované digicameo úplně v pohodě, tam mi fakt není jasné, co se na něm kritizuje, vypadá to úplně odpovídajícím způsobem vzhledem k tomu, v jakém stavu se "to" zrovna nachází.  Závěrečná desetiminutovka s přehledem nejlepší část filmu; a hlavní dvojička postav má reálně násobně vyšší charisma než kdokoli, kdo v sérii přišel po Ripleyové. 8/10 ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Dějově nabušenější než Prometheus a Covenant dohromady, ale ne o moc chytřejší než Alien vs. Predator. Ridley Scott pochopil, že když chce zaujmout novou generaci diváků a úspěšně pokračovat ve vetřelčím tažení, musí svěřit žezlo říznějšímu řemeslníkovi, například tomu, který pro mladé diváky intenzivně restartoval sérii Evil Dead. Postavy Romuluse jsou teenageři, což je pro nás - milovníky původních, seriózních žánrových pilířů kinematografie - už samo o sobě nepřijatelné. A dynamicky smíchal dohromady jejich ikonické momenty, které znalce nepřekvapí, ale mladé neznalce strhnou. Snahu upgradovat inovacemi (fajn vsazení Iana Holma) můžeme ocenit, ale bez jejich promyšlené funkčnosti v okolním dění jsou pouze prvoplánově na efekt. Film mě takřka přestal zajímat, když postavy za sebou nezavřeli obří dveře do místnosti s facehuggery, ve které nejdříve zvýšili teplotu, aby jí mohli bezpečně projít. A podobně odfláknutých hloupostí, které popírají i nováčkům čerstvě ukázané zákonitosti vetřelčího světa, je v něm více. Škoda. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

V úvodu jsou načrtnuty nepříliš zajímavé postavy, přesně podle trendu, který velí podbízet se teenagerům. Co na tom, že série Vetřelec měla vždy dospělé postavy. Jakmile se ale tato partička poprvé dostane do problémů, je vše zapomenuto a užijete si drsnou atmosféru opuštěné stanice a beznaděj ve střetech s vetřelci. Ve filmu je hodně originálních nápadů, v čele s kyselinou ve stavu beztíže. Když tato nejlepší část filmu skončí, následuje ještě bohužel zbytečné a debilní finále s mutantem, který jako by vypadl z nejhoršího filmu série - Jeunetova Vetřelce: Vzkříšení. Slabší čtyři. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Taxe nám agresivní xenomorf vetřel do dalšího kosmického vraku a tentokrát to odsral loupeživý gang mladých dospělých socek z řad hornických potratů těžební kolonie ČSM, t.č. v majetku ultrazmrdské otrocké kokotporace Bachelo & Littlecake. A já měl docela dilema, jestli radši tu stopadesáti korunu demonstrativně spálit, nebo jí investovat v jednom z mála pohodlných nežidáckých kinematografů s obřím plátnem v našich lůzrech a hnojích, zápase s vědomím, jak Franta Alvaréz dokurvil, pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „devalvoval“, Lesního ducha a jak otravnou pseudofilosofickou žvanivkou byl poslední Rydlyho Pakt. Inu, koleno už mám provrtané a posledně mi z toho pálení málem blafnul kuchyňský stůl, tudíž jsem se rozhodl tu naši kryplměnu vybártrovat za audiovizuální riziko. Na tomto místě musím s potěšením konstatovat, že investice rozhodně nebyla marná! Fede sice nepokrytě lízal Rydlymu prdel, ovšem Rydlymu v nejlepší formě, a tak je z toho nevinně potěšující, nápaditá, velmi záživná a výborně udělaná pocta jedničce (včetně vkusné digitální exhumace Honzy Ostrůvka), jakož i čtyřce (mezidruhové prcání s vetřelci a následné trampoty s alienoidními chimérami), narvaná třemi prdelemi inventivních vyfikundací (např. beztížná krev), a dokonce mentorující mistra v tom, že ti hnusáci s lučavkou v žilách jsou vlastně v pohodě schopní proleptat se až k vakuu. Pocta, osazená veskrze kulantními a sympatickými herci, mezi nimiž musím s klouboukem mimo hlavu vyzdvihnout zejména Davida Honzáka, jenž tu novou progresivní výrobní řadu negroidů vystřihl vskutku naprosto famózně a jednoznačně strčil do kapsy jak Eše, tak Bišopa. Po nepřekonatelné Kameroniádě asi druhý nejlepší Vetřelec. Soryjako, Rydly. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (21)

  • Když utíkají Rain (Cailee Spaeny) a Andy (David Jonsson) před vetřelcema, Rain do nich vystřílí téměř celou zásobu střel pulzní pušky, až puška ukazuje blikající (téměř prázdný zásobník). Ovšem při vstupu do výtahu Rain ještě pěknou dávkou pokropí vetřelce a pak Andy facehuggera a dost rozstřílí vetřelce na výtahu. To všechno z původně téměř prázdné pulzní pušky. (Ace.A.T.L.)
  • Název lodě, která je rozdělena na 2 části a pojmenována Romulus a Remus, odkazuje na legendu o dvojčatech, které byli jako děti opuštěni a posléze vychováni i odkojeni vlčicí. Bratři jsou podle legendy zodpovědní za založení starověkého Říma, který nese název Roma právě podle Romula. Ve filmu je na určitých místech, jako třeba na posuvných dveřích, možné vidět i jejich podobiznu jakožto dvou dětí s vlčicí. (LucasAbelle)
  • I když je ve filmu využit hlas a tvář Iana Holma, který ztvárnil roli androida i v prvním díle, byl v době premiéry již 4 roky po smrti. Studio Disney k jeho návratu využilo CGI a umělou inteligenci. (vyfuk)

Související novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama