Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (87)

higuain 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že já vlastně nikdy neměl (a dodnes nemám) moc rád westerny z doby, kdy byl tenhle žánr ještě populární a na svém pomyslném vrcholu. A nemyslím si, že by to bylo věkem, takovému Tenkrát na Západě jsem dával dvě šance a jsem si jistý, že kdybych dal třetí, nudil bych se úplně stejně. Přesto jsem si v posledních letech vypěstoval pozitivní vztah k různým moderním variacím tohoto žánru (zásluhou zejména Taylora Sheridana). V letošním roce platí, řekl bych víc než obvykle (a s čestnou výjimkou druhé Duny), že čím menší návštěvnost kin, tím lepší film. Horizon je výjimečný velkofilm, a i když jde jen o první díl skládačky s množství načrtnutých, ale nedotažených zápletek, už teď to na mě dělá dojem, že to jednou bude mít statut klasiky (ano, navzdory tomu, že jde o kasovní flop). A jestli Tanec s vlky je Costnerův nejopěvovanější a cenami nejověnčenější dílo, tak tohle bude jeho životní dílo. Tato první část, vzhledem ke své spíše seriálové struktuře, nenabízí vlastně žádný uspokojivý závěr a končí jakýmsi zvláštním trailerem na druhou část, ty tři hodiny jsem to v kině přesto hltal téměř bez výhrad a nakonec tak mohu i o něco snáz zkousnout, že to musel odnést zrovna Yellowstone (ať už to s tou rozepří mezi Costnerem a Sheridanem bylo jakkoliv). ()

POMO

všechny recenze uživatele

Hezky načrtnutý westernový epos s množstvím postav s pestrou paletou konfliktů a rodinných či milostných vztahů. A samozřejmě přírodními lokacemi z více koutů Ameriky, na které je radost koukat. Z filmu je každým coulem (včetně Debneyho hudby) cítit Costnerovu lásku pro klasický žánr, která může méně znalým mladým divákům vyznít až kýčovitě. Nesnaží se o umělecké přesahy či tvůrčí inovace a je “pouze” ryzím romanticisním westernem, který si díky plánované obří stopáži může dovolit i okrajové scény běžného života v dané době, jaké jsme ve filmových westernech nikdy neviděli. Což mu přidává plus a zároveň - spolu se sestřihem “uvidíte příště” na konci - potvrzuje, že se jedná spíše o seriál, sestříhaný do filmové podoby. Ovšem seriál, který by byla škoda nevidět na velkém plátně (což neznamená že ten spoileroidní sestřih na konci není na facku). Hvězdičkami zatím nehodnotím, jedná se o pouhou první čtvrtinu projektu a výslední dojem bude záviset od vývoje, prolnutí a vyůstění jednotlivých příběhů. [Cannes FF] ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Upřímně tady mohlo být cokoliv od 2* do 5*, nakonec takhle, protože to pozitivní převážilo. Ale jinak bych to teda popsal jako glorious mess. Zack Snyder level vizionářství, kde ten film zjevně funguje u Costnera v hlavě líp než výsledek na plátně. A když říkám film, myslím tím první tři epizody dvanáctidílné minisérie rozplizlé fakt do všech možných směrů. Což o to, vypadá to nádherně, má to boží soundtrack, a asi dvě sekvence, které jsou to nejlepší, co jsem letos viděl (vypálení města a Costner/Bower jdoucí k domu), ale taky tam jsou bizarní dějový skoky, některý linky působí extrémně navíc, zatímco jiným se věnuje bohužel příliš málo času a pak je tam na konci něco, u čeho jsem upřímně nevěděl, jestli se smát, nebo brečet. Prostě šílenství, která se snaží obsáhnout esenci Ameriky i westernového žánru, takže tam je v podstatě úplně všechno, co by člověk čekal, ale i to, co by nikdo při smyslech nepožadoval. Definice megalomanství a přemrštěných ambicí, kterou jsem většinu času děsně žral a ve zbytku nad ní jen kroutil hlavou. Na další díly se těším. A zároveň se jich bojím. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

70% Scéna útoku indiánů na začátku filmu je skvělá, výpravná, plná napětí, režijního umu a lásky k žánru. Pro celovečerní film (i když je to jen první díl trilogie) mi nesedelo příliš mnoho příběhů a rozvleklejší situace, které sluší spíše seriálům. Chápu, že tím tvůrci dávají širší souvislosti tomuto období, přesto bych některé dějové linky raději vynechal a věnoval se primárně těm nejsilnějším, se kterými bych následně "dýchal" celý snímek.... Přesto považuji Costneruv spektrální projekt za povedený, hlavně s pohledu výpravy, kdy indiáni nepůsobí trapně, městečka jako laciné kulisy a o vizuální podívanou v daném žanru. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Pomalý a nekompromisní film... v tom slova smyslu, že Costner se očividně prostě rozhodl, že nebudete vystřihávat nic, žádnou postavu, žádnou dějovou linku, žádný nápad. A víte vy co? Mě to absolutně nevadí a mile rád ho podpořím. Ať si natočí další tři díly tohohle skvostného světa divokého západu, ať už proto, že něco takového se prostě bohužel už nevidí (ať už proto, že je to tak poctivá filmařina (i když na druhou stranu jsem opravdu rád, že přeci jen takových filmů (především od straších tvůrců) poslední dobou vzniká čím dál více (ať je to klidně dlouhý jako kráva - jen škoda, že lidi na to nechodí))), nebo prostě proto, že filmy - ozvláště pak takovéhle - mají vznikat z pouhé radosti a nadšenosti pro film. Jestli bych něco upravil, byly by to občasné vysvětlovací scény, které jakoby šustily papírem (jakoby se někdo chtěl předvést) a narušují tu milou přirozenou atmosféru (a bohužel je i mezi nimi promluva moudrého starého indiána). Rozhodně bych ale nevystřihl ty malé scény, které to celé jen natahují, o to více je v nich ovšem vidět ta láska k práci a k tématu. ty scény, které Costner tak umí a ukazují obyčejný život pln obyčejné radosti z maličkostí (to vše podtrženo krásnými záběry a hudbou). Taky každý jednotlivý příběh nese nějaké to klasické westernové téma a je to prostě příjemné na sledování (i když třeba téma (vzhledem k zločincům) není příjemné (ale jo, občas mi to celé přišlo prolezlé korupcí))). No, uvidí se, jaké to dále bude, budu se těšit (a rozhodně by to mělo být v kinech). 7,5/10 více ZDE: ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Kevin Costner film financoval z väčšej časti z vlastného vrecka. Čísla zdrojov sa rôznia, od 38 po 70 miliónov amerických dolárov. Samotný Costner hovorí o tej vyššej čiastke. (Real Tom Hardy)
  • Film počas svojej premiéry na filmovom festivale v Cannes v máji 2024 zožal takmer 12-minútové ovácie v stoji. Costner bol dojatý k slzám. (Real Tom Hardy)
  • Kevin Costner v rozhovore prezradil, že jeho cieľom je celkovo v 4 filmoch obsadiť až 170 rolí s replikami. (Arsenal83)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Reklama

Reklama