Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (89)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Upřímně tady mohlo být cokoliv od 2* do 5*, nakonec takhle, protože to pozitivní převážilo. Ale jinak bych to teda popsal jako glorious mess. Zack Snyder level vizionářství, kde ten film zjevně funguje u Costnera v hlavě líp než výsledek na plátně. A když říkám film, myslím tím první tři epizody dvanáctidílné minisérie rozplizlé fakt do všech možných směrů. Což o to, vypadá to nádherně, má to boží soundtrack, a asi dvě sekvence, které jsou to nejlepší, co jsem letos viděl (vypálení města a Costner/Bower jdoucí k domu), ale taky tam jsou bizarní dějový skoky, některý linky působí extrémně navíc, zatímco jiným se věnuje bohužel příliš málo času a pak je tam na konci něco, u čeho jsem upřímně nevěděl, jestli se smát, nebo brečet. Prostě šílenství, která se snaží obsáhnout esenci Ameriky i westernového žánru, takže tam je v podstatě úplně všechno, co by člověk čekal, ale i to, co by nikdo při smyslech nepožadoval. Definice megalomanství a přemrštěných ambicí, kterou jsem většinu času děsně žral a ve zbytku nad ní jen kroutil hlavou. Na další díly se těším. A zároveň se jich bojím. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Costner je hrdina. Už jen kvůli tomu, že v době, kdy lidi koukají hlavně na stream a kina zejí prázdnotou natočil něco takového a jde hlavou proti zdi. Horizont je nádherný, výpravný krásně nasnímaný se skvělým soundtrackem. A ač se Costner tváří jako hlavní hvězda filmu, plave hezky s ostatními jako ryba ve vodě a nikterak nevyčnívá. Achillovou patou a jeho hybnou silou zároveň jsou postavy - každá vám nějak přiroste k srdci a zapíše se do paměti, ale je jich tolik, že nedojde k ponoru do hlubin, což se snad stane příště... A doufám, že příště bude ještě třikrát... Tohle je fakt krásný kus poctivý filmařiny. ()

Reklama

higuain 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že já vlastně nikdy neměl (a dodnes nemám) moc rád westerny z doby, kdy byl tenhle žánr ještě populární a na svém pomyslném vrcholu. A nemyslím si, že by to bylo věkem, takovému Tenkrát na Západě jsem dával dvě šance a jsem si jistý, že kdybych dal třetí, nudil bych se úplně stejně. Přesto jsem si v posledních letech vypěstoval pozitivní vztah k různým moderním variacím tohoto žánru (zásluhou zejména Taylora Sheridana). V letošním roce platí, řekl bych víc než obvykle (a s čestnou výjimkou druhé Duny), že čím menší návštěvnost kin, tím lepší film. Horizon je výjimečný velkofilm, a i když jde jen o první díl skládačky s množství načrtnutých, ale nedotažených zápletek, už teď to na mě dělá dojem, že to jednou bude mít statut klasiky (ano, navzdory tomu, že jde o kasovní flop). A jestli Tanec s vlky je Costnerův nejopěvovanější a cenami nejověnčenější dílo, tak tohle bude jeho životní dílo. Tato první část, vzhledem ke své spíše seriálové struktuře, nenabízí vlastně žádný uspokojivý závěr a končí jakýmsi zvláštním trailerem na druhou část, ty tři hodiny jsem to v kině přesto hltal téměř bez výhrad a nakonec tak mohu i o něco snáz zkousnout, že to musel odnést zrovna Yellowstone (ať už to s tou rozepří mezi Costnerem a Sheridanem bylo jakkoliv). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá americká sága představuje požehnaně postav a (ne)obyčejných osudů osadníků Divokého západu, které pravděpodobně všerůznými zákrutami přivede do přeludného městečka Horizont. Dalo by se říct "esenciální" staromilský, romantický western v první kapitole poctivě betonuje základy příběhových linek, přičemž všechny do jedné zaujmou a vtáhnou tak, že ty tři hodiny v jejich přítomnosti utečou jako vítr. Velké plátno jim opravdu sluší, filmová režie a soudržný scénář dbající na plynulost vyvracejí hlasy pošklebující se televizní minisérii. Držím Kevinovi palce, ať to dotáhne do konce a neprodělá (úplně všechny) kalhoty. [Cinema City Letňany] ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Uff uff... Při odchodu z kina jsem se neubránil zklamání. Né, že bych se po těch 180 minut nudil, naopak utekly poměrně svižně. Nicméně bohužel pro mě absolutně nefungovalo jakékoli emocionální napojení na postavy. Já chápu, že chtěl Costner všechny dějové linky zachovat a celé to mít prostě opulentní atd atd. Však tím jasně dopředu "omlouval" onu délku i počet plánovaných pokračování jeho životního projektu aka nejvýpravnějšího westernu všech dob. No, bohužel jeho první vystřelená kulka minula svůj cíl. Alespoň pro mě. Hudba i cast jsou skvělé, ale budeme si muset počkat minimálně na druhou část, abychom zjistili, jestli napodruhé bude Costner mířit lépe a začne to být celé po přidání druhého dílku skládačky funkční, nebo jestli z vytouženého opusu bude největší průser jeho kariéry - 60%. PS: že z velké části právě kvůli tomuhle poslal k ledu mnohými milovaný Yellowstone (mnou nevyjímaje), je bohužel až trochu absurdní. Budiž mu ale ke cti, že na druhou část nebudeme muset čekat rok a doufám, že tam už nás ušetří té alibistické upoutávky na další dění v závěru. EDIT: pár hodin po dopsání komentáře oznamují v USA odložení premiéry druhé části na neurčito - ajajaj.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Kevin Costner film financoval z väčšej časti z vlastného vrecka. Čísla zdrojov sa rôznia, od 38 po 70 miliónov amerických dolárov. Samotný Costner hovorí o tej vyššej čiastke. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne malo ísť len o jeden film a Kevin Costner na scenári začal pracovať už v roku 1988. Nepodarilo sa mu ho však predať žiadnemu štúdiu, ani po vydaní jeho filmu Krajina strelcov (2003). (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v americkom štáte Utah od konca augusta do konca novembra 2022. Dej filmu sa odohráva na americko-mexickom pohraničí v údolí San Pedro. Počas natáčania v utahskom Moabe teploty častokrát dosahovali 43 °C a na konci natáčania klesali aj pod -13 °C. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Reklama

Reklama