Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější verze tohoto období :) ... když jsem byla malá, často to dávali v televizi a já se na to vždy těšila a napjatě čekala ... je to jedno z nejkrásnějších fantazy, co znám. Já nehodnotím triky, ale příběh a ten je opravdu nádherný,neotřelý a naprosto originální. Výborné herecké výkony a ke všemu i krásné herečky. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyznavači artušovské legendy se možná budou zlobit kvůli nemalému množství změn, příznivci fantasy by se mohli cítit dotčeni infantilitou zavánějícími novotami v podobě skřítků a skřetů, milovníci pohádek by mohli protestovat proti drastičnosti a i já, počítající se ke všem třem skupinám, si postesknu nad bezprecedentním odcizením Avalonu starému britskému náboženství (vlastně precedentním, grálu se vedlo dost podobně), tradičně nesympatickou Guineverou v podání mně tradičně nesympatické Leny Headey, kterážto ve mně coby královna vší Británie budila ještě větší odpor než jako královna jistého řeckého města, a několika hluchými okamžiky... ale když ona je to tak skvostná pohádka s moudrými čaroději, dobrými i zlými vílami, gryfy a draky pro dětskou a dětinskou duši, uchu lahodící hudbou Trevora Jonese pro estetickou duši, příběhem pro romantickou duši, Samem Neillem a Rutgerem Hauerem pro ženskou duši, Mirandou, Helenou a Isabellou pro mužskou duši a koncem pro citlivou duši, že Merlin ani nepotřebuje kouzelnou moc k tomu, aby mě očaroval. My dva jsme se neviděli ani poprvé, ani naposled, mistře čaroději... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Hallmark na vrchole (viď. Gulliverove cesty s Tedom Dansonom): obrovská minutáž, veľkolepý kasting (okrem toho, ktorý hral mladého Merlina), plno akcie, obrovská (na tú dobu) výprava, plno trikov. Merlin nie je dokonalý. S odstupom desaťročí je paradoxne práve oná výpravnosť úsmevná (davová scéna vyzerá tak, že sa max. päť desiatok divne oblečených chlapov rúti dole pokoseným kopcom a niektorí zjavne majú problém nepodľahnúť zemskej gravitácii). No stále je to môj obľúbený Hallmark. Samozrejme v čele so sympaťákom Neillom. Táto verzia sa prekvapivo netočí okolo Artuša, ale okolo doteraz v legendách skôr opomíjeného čarodejníka. Je to najmä príbeh lásky. Ponúka pozoruhodný spôsob porazenia zla. A tá atmosféra! Režisér vytvoril pozoruhodnú kombináciu realistickej  doby temna (špina, pach, pochmúrne počasie) a rozprávky (mágia, čary, sem-tam humor). Ako keby kedysi naozaj boli časy, kedy ľudia žili v zovretí prírody, výkyvy počasia pokladali za božské znamenia a v temných horách žili tajomné bytosti. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Přijde mi celkem zajímavé že ve světe existuje plno filmů kde vystupuje Merlin, a jediný vydařilý je tento. Jediná nevýhoda je snad délka, sice je pravda že se nesutále něco dělo, ale pár scén by se dalo zkrátit. Příběh je KOUZELNÝ! Fakticky moc pěkný a miluju tuhle fantasy, navíc naprosto famozní efekty. Neill je sympaťák jako vždy(vážně všestranný herec přes dobrodruha v Jurském parku, přes psychouše v In the Mouth of darkness až k Merlinovy) a vždy zahraje to co má. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pro mě je osobně Merlin nejpovedenějším a nejpoutavějším filmem z hallmarkské produkce, a to hlavně díky známému příběhu a úžasným hercům. Miranda Richardson je jako Mab dokonalá a Sam Neill s Isabellou Rosselliny tomu dodali ještě více šťávy. Nádherný soundtrack a úžasné exteriéry a interiéry dělají z Merlina ukázkovou podívanou pro všechny, kteří mají rádi anglickou historii a nepotrpí si na vypiplaných efektech (které jsou ale i tak dost dobré). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)
  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama