Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Není pravidlem, že Česká televize vytasí s novým vlastním seriálem, který by se povedl, aniž by šlo alespoň z části o kriminálku. Ale najdou se výjimky a jednou takovou je právě i Smysl pro tumor, jenž naopak je první skutečnou konkurencí pro ještě nedávného Chlapa, když oba ukazují, že se dají v českém prostředí natočit kvalitní lékařské seriály.. Kromě toho spojuje je tyhle projekty i skutečnost, že nejsou původní a televize si práva na ně musela koupit, aby natočili lokalizované v zahraničí úspěšné scénáře.. Smysl pro tumor je o rakovině, rodině, ale především o lásce. Moderní seriál, ze kterého srší nápaditost, dynamický a statický střih jdoucí ruku v ruce se skvělých soundtrackem, když ale prim hraje ústřední námět. Osudy hlavního hrdiny Filipa, který má všechno nalajnované. Dokázal se vytáhnout z rodiny podnikatelů na lékařskou školu, prestižní místo v nemocnici, a k tomu ho chce snad každá holka.. Tu se ale ze dne na den všechno změní, akorát když se z běžného krvácení z nosu vyklube nádor na mozku. Život jak ho Filip zná končí, nastává období léčby a dlouhých nocí strávených v nemocnici, kde ho navíc bude prudit postarší pacient truchlící s tím, jak mladého má u sebe nocležníka.. Jenže co když právě tumor spustí v životě kromě toho nejhoršího i to nejlepší a Filip svým neštěstím dokáže semknout celou rodinu a sám objevit v životě místo.. Úvod nebyl tak jistej, ale v závěru jsem se zamilován do Alžběty Malé, omámen přízemním charizmatem Pavla Řezníčka skoro nechtěl s postavami loučit. Smysl pro tumor není až taková komedie, ale jak si dokáže pohrávat s přítomnou melancholií, vyvíjet jednotlivé charaktery a proplétat ranní nevolnosti z chemoterapie s vznikajícím romantickým vztahem dvou mladých lidí, to byla nádhera. Nakonec je šance, že když se řekne nemocniční seriál, mně se hned nevybaví jistá novácká nekonečnost.. 75% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neokoukaný Filip Březina je moc fajn. Pokud je mezi kamarády nebo s kolegy z neurochirurgie, diváka těší přirozenost dialogů i chování postav. Jakmile ovšem do příběhu započne promlouvat mladíkova rodina, začínají vstávat chlupy na zádech. Předpokládám, že je to proto, aby (hloupý) divák rozpoznal, jak viditelnou proměnou zejména jeho rodiče (asi) projdou. Protože nejprve je jeho otec Pavel Řezníček výhradně zahleděný do cyklistického Tour de France a do velikostí a tvarů dlaždic, jeho matka Tereza Brodská pak do dávno potopené umělecké kariéry. A evidentně i do své letité neschopnosti „něco změnit“. Chápu, že jejich linie „kam se poděl náš vztah“ má představovat jisté odlehčení těžkému tématu, ale jejich kroky prostě nefungují, jejich postavy jednoduše nejsou z masa a kostí a jejich inteligence nenasvědčuje tomu, že společně vybudovali prosperující firmu. A pozor, chyba není v hercích, ale ve scénáři. Takhle se prostě nikdo nechová. Pojďme ale k tomu hlavnímu: zpráva o rakovině s (navíc mladým) člověkem jednoduše zatřese. Sebestředný (ale snesitelně) děvkař a floutek. Od dětství rozený vítěz. Úspěšný na praxích i na ragbyovém hřišti. A pak večer s opačným pohlavím. Teď je ale všechno jinak. Na pokoj ho dají s Jiřím Bartoškou. A ten má vnučku. Náš hrdina nad ní zpočátku ohrnuje nos, ale pak začne první vrkání. Asi netřeba popisovat, co přijde. V nejhorším období života ho potkalo to nejlepší. Když jsou tihle dva spolu, je to radost. Protože Alžběta Malá. Pečlivě si vybírá role, odmítá nekonečné pásové seriály a je vážně výborná. Nahota mi nevadila, ale občas byla snaha o cool a fresh dost na sílu. A kupříkladu taková idylka u moře prokládaná jejími ňadry, to už bylo fakt komické. Přešlapů je víc, ale celkově lehká spokojenost. Tři až čtyři hvězdy. PS: Závěrečné výpovědi těch, kteří se z rakoviny vyléčili, silné. Na oba palce nahoru je hlavně téma ztráty vlasů a téma sexu. ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 8/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 8/10. Do výuky na základní škole jsou vhodné pouze některé pasáže přístupné jejich věkové kategorii (např. role emocí v životě člověka, mezilidské vztahy, empatie v praxi,...). ()

shade000 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mňa jeden nádherný seriál. Originál som teda zatiaľ nevidel, no táto česká verzia sa podarila a to som voči SVK a CZ tvorbe kritický, tu nemám čo vytknúť. Česká televize natočila jeden skvost, prosím viac takýchto seriálov. Každý jeden diel bol vynikajúci a jediné, čo ma mrzelo, bolo čakať týždeň na ďalší diel... ()

Mírouš 

všechny recenze uživatele

Přirozený herecký výkony, netlačení na pilu. To je základ úspěchu. Tady se povedlo na 100%. Čtvrtý a poslední díl jsem ukápl nejednu slzu. Alžbětu jsem viděl jen v seriálu Pět let a tam byla na zabití. Tady jsem názor musel změnit pochopitelně. Po všech možných sračkách co televize nabízí je tohle dar z nebes. Po X letech top seriál. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (26)

  • Plnovous i vlasy pro svoji roli onkologického pacienta obětoval také herec Jiří Bartoška (Antonín Vaněk) a ztrátu vlasů ani mimo natáčení neschovával, protože od dětství nesnáší čepice. (Česká televize)
  • Před kamerou se v seriálu objeví například doc. MUDr. Tomáš Česák, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, i 17 tamních zdravotních sester. (Česká televize)

Reklama

Reklama