Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

agass 

všechny recenze uživatele

Nemůžů najít jediný slabý místo. Ed Harris si vedle režie střihnul i hlavní roli a myslím, že oboje zvládnul s přehledem. Život výtvarnejch umělců v Americe padesátejch let byl dost zajímavej. Chlastali jak duhy, když se hádali, tak lítal nábytek vzduchem. Pollock si svůj život užíval plnými doušky a to, že dopadl tak jak dopadl už k tomu asi patří. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli životopisné filmy nemusím, "Pollock" má své kvality, z nichž ta největší se jmenuje Ed Harris. Chlapík vzhledově podobný Pollockovi si tímto filmem bezesporu splnil svůj velký sen a to se cení. "Pollock" mi v mnohém připomněl jiný životopisný snímek s rovněž lakonickým názvem "Capote" v režii Bennetta Millera z r. 2005. Herectví Eda Harrise i Philipa Seymoura Hoffmana má k sobě v těchto filmech blízko, oba hrají velmi uměřeně bez velkých gest postavu, se kterou se dokonale ztotožnili a které typově odpovídají. Capote i Pollock zápasili s alkoholem a oba se stali ještě za života legendami. Všem zájemcům o život Jacksona Pollocka lze tento film jen doporučit, ve dvou hodinách stihne seznámit s nejdůležitějšími momenty života tohoto slavného představitele abstraktního expresionismu, včetně jeho tragického konce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V POLLOCKOVI exceluje Ed Harris (zároveň režisér filmu), Marcia Gay Hardenová - a obrazy. Možnože to mohlo byť troška kratšie a existencii niektorých drobností som nechápal (Val Kilmer?), ale príbeh je už silný, pretože Jackson Pollock bol zaujímavá, originálna osobnosť, ktorá, ako mnohí vynikajúci umelci, totálne (z)ničila svoje okolie. O sebe nehovoriac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160596/Pollock-80.html ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Že bych na to zapomněl? Můj oblíbený Ed Harris hraje mého oblíbeného Pollocka a k tomu vyhrává můj oblíbený jazz, není to paráda? Je to paráda, navíc mě strašně baví filmy o malířích, jejich postupném vyzrávání a hledání vlastního stylu, což aktuálně dobře znám, a jejich cestě k nebi. Podobný film je třeba Basquiat, který taktéž vřele doporučuji všem znalcům výtvarna:-) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama