Reklama

Reklama

Přepadení 13. okrsku

  • USA Assault on Precinct 13 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Polícia v Los Angeles robí čo môže, aby si poradila s vyčínajúcimi gangami. Po tom, ako je niekoľko členov gangu políciou zabitých, prichádza pomsta. Najkrvavejší gang v meste polícii vyhlasuje vojnu a ako odveta za smrť je prepadnutý trinásty okrsok a gang sľubuje jeho vyhladenie. Lenže v ohrození sa ocitnú aj zadržaní kriminálnici, ktorí musia s policajtami kooperovať, aby si zachránili život. Nervydrásajúca dráma nemá konca. Tu určite potečie krv... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Chtělo to trošku rozvažování, ale nakonec jsem se rozhodl pro tu čtvrtou hvězdu. Co mě zdrželo? Chtěl jsem přijít na to, jestli vůbec, a když, tak proč se na 13. Okrsek chci podívat znovu. Odpověď na první část otázky zní ANO. Ta druhá část mohla spočívat ve zkratce politická nekorektnost, jenže to by nebylo zdaleka všechno, co Carpenter do Přepadení dostal. Především je tu poměrně nečekaný vývoj příběhu, nebo alespoň osudy některých postav, ze kterých si nelze nezapamatovat především sympatického vrahouna Napoleona Wilsona. Potom je tu (i přes nablble nejen nastříhané obléhání stanice) báječně dlouho chutnající hutná atmosféra doplněná mrazením v zádech, kdykoliv se na obrazovce objeví ta ústřední feťácká čtveřice v čele s blonďákem-smrťákem. Úprk tmou před neběhajícím zpodobněním zla pan režisér naplno rozbalil až v Halloweenu, ale i tady má svoje kouzlo. Přidáme si pár slušných hlášek a pak si uvědomíme, kdy že byl tenhle film natočen. A pak až přijde na řadu ta nejen politická nekorektnost. Postavení tichého kultu se rázem zdá zcela zasloužené. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se dost těšil. Jednak se mi kdysi líbil remake, jednak tenhle jediný film jsem od Carpentera nikdy neviděl a marně sháněl. A bylo to moc dobré i když jinak, než jsem čekal. Carpenter sice uměl sci-fi i další žánry, ale v jádru to byl hororový režisér. A tohle je akční film s několika přestřelkami, ale v jádru horor, či spíše zombie horor ale Noc oživlých mrtvol. Na opuštěné policejní stanici je jeden polda, dva muklové a jedna sekretářka a dovnitř se dobývá gang. Nejsou tu ovšem žádné debaty, ultimáta, taktika... gang útočí jako zvířata, derou se dovnitř okny, kanály jako bez rozmyslu či strachu o život, závěrečný útok na barikády jakoby ze zombie hororu vypadl. I přes prkenné herce, dlouhý rozjezd a nulový příběh je to prostě parádní syrová béčková jízda s nádechem nastupujících osmdesátek. A samozřejmě nechybí minimalistická Carpenterova "hudba". Solidní 4* a akční film roku 1976. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Co dělat v pátek podvečer, když do hospody nemůže kvůli tomu, že nejste očkovaný, ženská taky není zrovna „po ruce“ a v televizi dávají jen samé kokotiny? Není nad to, pustit si nějakou starou osvědčenou klasiku. Navíc jsem zjistil, že mi u tohoto Carpenterova díla chybí ještě hodnocení i komentář. Já se u toho filmu docela bavil. Nad některými nelogičnostmi jsem mávnul rukou, protože tahle místy trošku brutální podívaná pobavila. Mrtvých je tu dost, hlavní postavy celkem sympatické (hlavně tedy uhrančivá Laurie Zimmer), ale ani černý polda a násilník Napoleon si nevedli vůbec špatně – ba naopak. Jen škoda, že to mělo pár hluchých míst. I tak to však vidím na lehce nadprůměrnou podívanou, která byla o kousek lepší než remake.70% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Carpenter umí z divokého pouličního gangu udělat jednolitou, inteligentní a nepříjemně anonimní hordu Zla, ktrá "prohryzávající se" stále hlouběji do bráněné pevnosti(bez ohledu na vlastní oběti) budí pocity zoufalství a skoro až děsu. Autorský rukopis je výrazný(i takhle v začátcích carpenterovy kariéry) a obsahuje víceméně všechny jeho charakteristické rysy, které známe z pozdějších(a slavnějších) filmů. Je to drsné, je to cool, moc se to nemaže s nějákým jemným psychologickým vykreslováním, nebazíruje to na přísné logice....Prostě super. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Bomba! Masakr! No ty kokos! Omlouvám se za bujaré hýření superlativy, ale zde Carpenter předvedl, že je skutečné filmové eso! Ani jsem nečekal jaká hutno-atmosférická pecka to bude! Od postupné "nevinné" introdukce ovšem dojde na takovou zápletku, která doslova a do písmene zaboří do křesla a nepustí. Jinak než vypnout na konci nemá smysl. K budování napínavého příběhu je využito opravdu zajímavých charakterů a podnětů, které nevypočítavě zasahují do děje rychlostí té nejostřejší kulky. Na akčních snímcích si moc nepotrpím, ale Přepadení 13. okrsku byl pro hlavní hrdiny a padouchy, co musí spolupracovat navzájem, tvrdý boj o holý život. Policejní stanice je terčem vychytralé krvelačné a nezastavitelné hordy, která ji vytrvale obléhá. Jedná se v přeneseném slova smyslu o "středověkou bitvu o pevnost". Scénář s dialogy je plný taky zajímavých hříček, jenž nemají vyloženě slabého nebo nudného místa. Ač jsem neviděl celou filmografii mistra Carpentera troufám si tvrdit, že se řadí mezi jeho nejvydařenější kousky. Rozhodně to po tomto zážitku musím napravit. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (22)

  • Film se po uvedení do kin stal velkým hitem ve Velké Británii pro svou podobnost s americkými westerny. Na druhou stranu v USA se film nedočkal uznání kvůli přesycenosti publika tímto žánrem. To se změnilo až poté, co film vyhrál první cenu v britské filmové soutěži a dosáhl popularity na západě. (HellFire)
  • Film byl natočen během 20 dní. (pUnck)
  • Austin Stoker a Darwin Joston si spolu posléze zahráli i ve sci-fi hororu Time Walker (1982). (Lorge)

Reklama

Reklama