Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

upson 

všechny recenze uživatele

Richard Harris hraje výborně, je zde viditelné zneužití hitu JAWS ale mě tento fakt, že každá filmová dekáda má nějaké své vlny žánrů sebe samo redundujících nijak nevadí :-) a na rozdíl od žraloka Bruce jak mu říkal Steven Spielberg v Čelistech při jeho natáčení, má Orca silný motiv :-) . Vše je podtrhnuté jako vždy skvělou hudbou Ennia Morriconeho :-) 75% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní vývoj filmu vytváří společně se smrtelně vážným a poetickým vyzněním, rovnako dramatickými výkony a fascinující Morriconeho hudbou natolik zvláštní kombinaci, že si nelze Orka zabiják neoblíbit. Snad jen ta úmrtí mohla být bohatší na detaily namísto několika vteřinového způsobu "vynořit, polapit, ponořit". Bronzové místo v kategorii Nejlepší film o zabijáckém mořském dravci má Orka nicméně jisté. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva roky po Spielbergových Čelistech. Je to úplně o něčem jiném, ale je jasné, jak tvůrci přemýšlejí. Toto je snímek o pomstě, kterou je posedlý samec kosatky dravé. Za zmínku stojí opět vynikající hudba Ennia Morriconeho a herecké výkony v čele s Richardem Harrisem, který si kapitána Nolana užil a dal mu něco ze svého charisma. Film samotný nám bohužel trošku zestárnul, ale to nic neubírá na jeho dobrodružnosti a velice slušném zpracování. Pěkně jsou zde natočeny podmořské záběry a závěr filmu, odehrávající se na kusech ledu, si musel podmanit snad každého. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sejměte Willyho!!! Až přílíš poetický mix Čelistí a Moby Dicka, který má sice svoje světlé chvilky a to je hlavně uvěřitelnost napadení kosatkou,která je pomocí reálných záběrů a prací s miniaturami neksutečně uvěřitelná a potěšil hned ůvodní útok na žraloka, ale herecky i režisérsky je to strašně unylé a předvídatelné. Všichni umřeli v pořadí jaký jsem jim určil ( ano jsem bůh ) a představitel hlavní role nemá žádné charisma, i když vypadá jako mutant mezi Paulem Hoganem a Rutgerem Hauerem. Atmosféru hrozně schazovala hudba Morriconeho, který je sice legendární , ale já se chtěl koukat na atmosferický animal horor a ne na western s Clintem Eastwoodem ;) Navíc kosatka prostě nevzbuzuje takovou hrůzu jako žralok, nuda..... 45%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama