Reklama

Reklama

Cestující na palubě Titaniku navazují přátelské i milostné vztahy. Vzrušující plavba se ale po srážce s ledovcem promění v noční můru. Dramatizace s hvězdným obsazením. (Netflix)

Recenze (13)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po dlouhý době se mi konečně podařilo schrastit tuhle TV verzi slavné katastrofy a po pravdě ne, že bych nesouhlasil z uživatelem Rocky62 ohledně historické přesnosti snímku, ale k čertu s tím. Já tuhle událost a každý filmový zpracování o ní žeru, baví mě a žádný jsem nedal pod 3* Neučiním tak ani teď, navíc nemám důvod když si odmyslím ta fakta, tak jako samostatný televizní film to není špatné má to slušný drajv a stíhá zachytit všechno podstatné. Být tam lepší triky možná bych i hvězdu přidal, takhle to vidím na pěkných 65% ()

Madax 

všechny recenze uživatele

Jsou to sice lepší tři, ale přesto jenom tři. Největší slabinou filmu je mdlé pojetí katastrofy. Žádná pořádná panika, triky nebo pocit ohrožení a bezvýchodnosti zde není. Herci jsou převážně toporní, stejně jako režie. Stáří filmu přitom nehraje roli, neboť starší filmy o potopení Titaniku byly mnohem působivější. Tady to vypadá, jako by filmaři nechtěli hrát na dramatickou strunu a spíše se rozhodli vyprávět statický dokument. Film existuje ve dvou verzích - kratší, která má jen něco přes hodinu a půl, u nás vyšla na videu. Pochopitelně doporučuju tu delší, mající hodně přes dvě hodiny, která podrobněji popisuje osudy hlavních postav. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů, které popisují plavbu Titanicu a jeho následnou zkázu. Ne že by to bylo vyloženě špatné, to určitě ne - natočeno je to dobře, docela to odsýpá (jako všichni hodnotím tu kratší verzi), je tu poměrně hvězdné obsazení (z dnešního pohledu) a závěrečná padesátiminutovka je opravdu vydařená. Jsou tam všechny podstatné věci, expozice s postavami je taky docela zajímavá a je vidět, že Jim opisoval i tady. V konkurenci tahle verze ale prostě úplně neobstojí. 65%. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nejpřijatelnější alternativa zpracování katastrofy Titanicu.Fakt,že tam je špatně situované schodiště,kuřácký salonek a spousta dalších nepodstatných drobností mě vůbec nevadí,vždyť který film natočený podle skutečné historické události je naprosto přesný.Zajímavé je,že S.O.S. Titanic vysílala jedna z našich televizních stanic jenom několik dní předtím,než televizní premiéru Cameronova dojáku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Osud lodě Titanic a její první a zároveň poslední plavby patří k těm skutečným příběhům historie, na jaké určitě nelze zapomenout. Nejsem si však úplně jist, zda to samé lze říci i o filmu S.O.S. Titanic. První polovina před srážkou lodě s ledovcem mě dokonce v některých scénách dokázala mírně nudit a byť se v oněch útržcích celkem úspěšně snaží zachytit dění během plavby z pohledu cestujících tří různých tříd, kapitánů i konstruktéra lodě, a nastiňuje tak sociální rovinu příběhu, občas jakoby postrádala pohltivější atmosféru. Z těchto útržků naplněných množstvím různých tváří ke mě v první polovině nijak výrazněji nedolehl ani jeden z těch malých kvázi příběhů a jelikož Netflix distribuoval jenom zkrácenou verzi o délce 102 minut, můžu se jen domnívat, nakolik by fungovala v tomhle směru lépe prodloužená verze (k níž jsem se zatím nedopátral). Moje hodnocení vyloženě zachraňuje druhá, velmi napínavá a zároveň silně působivá polovina s potápěním Titanicu a záchranou vybraných cestujících, která silně dává do popředí sociální akcent a vrcholí ještě působivějším finále dávajícím šťastnou záchranu desítek lidí do tísnivého kontrastu s pomyšlením na stovky ztracených lidských osudů. Z herců musím vyzdvihnout Iana Holma, který dokázal v roli konstruktéra na poměrně malém prostoru působivě ztvárnit proměnu myšlenkových pochodů své postavy od hrdosti přes tragické zklamání až po šťastný pocit ze záchrany skloubený s velkou tíhou na svědomí, a k závěru vyjádřit silně rozporuplné pocity zejména obličejem. Jako hranou rekapitulaci slavné tragické události, o níž jsem dosud neviděl žádný z natočených filmů (přičemž u toho nejslavnějšího od Camerona mě stále dost věcí odrazuje se podívat), hodnotím tento snímek převažně pozitivně a vážně mě neštvou detaily vypsané Rockym62 o tom, že některé místnosti Titanicu mají tady odlišnou barvu zdí oproti skutečnosti. :o) V tomto televizním filmu o podobně detailní technickou rekonstrukci tvůrcům určitě nešlo... Oceňuji, že se film nesnaží nijak hrát na city a přesto dokáže vyznít v pravou chvíli působivě. [70%] ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • David Warner si zahrál o necelých 20 let později také v dalším filmu o slavné lodi Titanic (1997), tentokrát v režii Jamese Camerona. Jedná se o jediného herce, který se objevil ve víc než jedné filmové verzi tohoto příběhu. (kosticka7)
  • Toto je první celovečerní film o Titanicu natočený barevně. (sator)
  • Většina venkovních scén byla natočena na palubě a kolem RMS Queen Mary v Long Beach. I když Queen Mary připomíná Titanic v obecném smyslu, jeden znatelný rozdíl mezi těmito dvěma parníky je barva komínů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama