Reklama

Reklama

První znamení: Přichází satan!

  • USA The First Omen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když je mladá američanka poslána do Říma, aby začala sloužit církvi, narazí na temnotu, která ji přiměje zpochybnit vlastní víru a odhalí děsivé spiknutí, které doufá, že přivede zrození inkarnovaného zla. (Falcon)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (123)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prequel, u kterého jsem měl konečně pocit, že jen účelně neparazituje na slavné značce. Hnedka na začátku dokázal film vtáhnout do 70.let a to jak celkovou dobovou atmosférou, tak vizuálem. Nevím, jestli to byl jen můj pocit, ale místy mi připadalo, že se dívám na něco, co vzniklo před padesáti lety. Na atmosféru podkreslenou náboženskou hudbou si také nemohu stežovat a těch pár drsných momentů stálo fakt za to. Fajn je i příběh, u kterého evidentně někdo přemýšlel a konečně nezklamali ani herci. Výtky míří k napětí, které jsem tady místy až bolestně postrádal a částečně i k příběhu, ačkoliv výše píšu, že se mi líbilo. -SPOILER- Že chce církev skrze Satana přivést lidstvo zpátky k víře je v pořádku. Otatně žhář-požárník není v běžném životě nic až tak výjimečného. Nicméně nějak jsem nepochopil, jak chce církev Ďábla kontrolovat. Tohle vysvětlení mi tady chybělo. Ale tak třeba se ho dočkáme v dalším díle, na který bych s chutí podíval. 80% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

První znamení: Přichází satan! dopadlo rozhodně o poznání lépe, než muselo. Vylámalo si však zuby na snaze udělat až moc věcí naráz – tedy dostatečně uctít slavný původní film, vytvořit důstojný i překvapivý prequelový příběh a v neposlední řadě i působivě děsit současné okoralé diváctvo. Výsledkem je nesourodý slepenec vlivů, v leckterých scénách zajímavý a podnětný, jako celek však ryze průměrný. Více zde. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První polovina mě velmi příjemně překvapila, byla fakt skvělá. S napětím a lekačkami pracují tvůrci zajímavě a nečekaně, což je rozhodně moc fajn, zato odkazy na původní film mi přišly až moc na sílu, ale nevadí. Jenomže druhá polovina jako by byla úplně jiný film. Ke Gregorymu Peckovi to sice směřovalo výborně, ale jinak to byla docela nuda. Už dlouho jsem neviděl film, který by měl dvě tak kvalitativně odlišné poloviny. Je to pořád lepší než nový Exorcista a poslední dva Halloweeny, ale bohužel je to nakonec vyloženě průměrné, což je škoda, protože tempo má film sympaticky pomalé, Ave Satani se tady dávkuje po troškách a atmosféra je taky fajn. Jako doplnění k mytologii rozhodně povedené, ale fakt mě to nijak nenadchlo. Bill Nighy a hlavně Charles Dance by si zasloužili víc prostoru! 60 %. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém by zřejmě Sydney byla mnohem raději. Její Neposkvrněná totiž v hodně podobném námětu neobstála. Ano, mohlo to být sice i horší (viďte pane Green), ale za měsíc zkrátka prostě nebudete vědět, kde se tam ten antikrist vlastně vzal a proč. Tenhle satánek ale hraje jinou notu. Přiznám se, že film z roku 1976, jemuž tento děj předchází, mě teprve čeká - navnaděn jsem ale náležitě. Arkasha Stevenson evidentně umí pracovat s napětím, nemluvě o zvuku (použití nevinného dětského skotačení v přímo kontrastních scénách jdoucích hned po sobě na mě hodně fungovalo). Obsazení vedlejších rolí se vážně povedlo a je opravdu škoda, že se jedná víceméně jen o epizodní role (Ineson & Dance). Za mě povedená, v kino sedačce příjemně nepříjemná záležitost a vůbec by mi nevadilo další filmové rozšíření tohohle příběhu - 70%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Prequel leze z dělohy, hlavně bacha na rohy!“ Hledej dnes v Itálii pannu... Prekérní situaci Vatikán řeší dovozem jeptišek z Ameriky, čím víc, tím líp, viz Immaculate. V klášterech teď mají gynekologické ordinace s kozou a přístroji pro prenatální péči o rohatá miminka. Kardinálové matlají těhulkám na bříška gel, šmejdí sondou a taťka Lucifer jim kouká přes rameno na OKÉNKO ULTRAZVUKU: [][] a znepokojeně vrčí: „Jen aby to nedopadlo jako s Cecílií! Pupeční šňůru překousla jako hada a synáčkovi zarazila růžky zpátky do hlavy placatým balvanem![][] Zbytečné obavy, neb v prequelu k The Omen je happyhell end předem dán. Cecílie z Immaculate byla víc šik a víc jsem jí fandil, novicka Margaret zaujala aspoň těhotenským WTF rekordem, z plochého bříška k bubnu za den, i odvážnou teorií: „Kristova nevěsta má hřešit a chlastat na diskotéce, aby věděla oč přichází, pak má její oběť větší cenu.“ Potěšil Bill Nighby coby prelát s pekelně bohulibým plánem, jehož hláška ze Shaun of the Dead: „Opláchl jsem si to studenou vodou“ zde nabyla zcela jiného významu... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (26)

  • Hlavné natáčanie sa odohralo v Ríme od 19. septembra do 22. novembra 2022. Na zobrazenie sirotinca boli použité budovy vo Villa Parisi a farma v Procoio. Produkčná dizajnérka Eve Stewart uviedla: „Chceli sme, aby to bola veľmi jedinečná a krásna budova a keďže sme nemohli nájsť všetko v jednej budove, spojili sme tri budovy a zabezpečili, aby boli všetky navzájom dobre prepojené.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama