Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sleduje Adolfa Hitlera od bezdomoveckého poležiavania pod mostom, cez prvé rečnícke prejavy v krčme chlapom pri pive, návrh symbolu hakového kríža doma za stolom, až po ambiciózne vyjednávanie s prezidentom Hindenburgom. Môžem len dúfať v dôveryhodnosť faktov vo filme, no robím to ochotne, pretože na televíznu produkciu je výborne nakrútený i zahraný a detailne mi odpovedá na otázku, ako sa taký človek odnikiaľ (nemal ani len nemecké občianstvo!) mohol dostať k takej moci. Hitlera zobrazuje nielen ako psychopata, ktorému srší z očí fanatizmus a nenávisť, ale tiež ako geniálneho manipulátora, ktorý s oveľa menším postavením dokázal zauzliť nitky najvyšším politikom. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Reklama

Nettrass 

všechny recenze uživatele

To jsem netušil, že když zvolili Hitlera kancléřem, že šli SA pochodovat před naše Národní divadlo...:-). No nic, točilo se to v Čechách, tak dost fórků a k věci... Hodnotím poměrně vysoko ( 75% ), nicméně s některými částmi opravdu nesouhlasím. Vykreslit Hitlera jako zbabělce, surovce, průhledného psychopata, nebo mizerného malíře, je prostě blbost, velké zjednodušení, nebo výborný dokument pro průměrného Američana. Žádný z historiků nepopírá, že byl mimořádně odvážný a železný kříž nedostal zadara. To, že by týral zvířata, je úplný nesmysl, měl je mnohem radši než lidi a psy, za jejich věrnost nejvíc. A hlavně: Nebyl průhledný psychopat! Byl zajímavým slepencem génia, pošahaného demagoga, vlídného člověka v soukromí ( dokonce se smyslem pro humor a ,,klukoviny,,), charismatického mužného vůdce a totálního psychopata. Pokud by byl jen průhledným psychopatem, myslíte že by oblbnul desítky milionů lidí, kulturního národa? Těžko...On tyhle jednotlivé osobnosti v něm schované, dokázal používat přesně podle potřeby. Davu ráznost a jednoduchá symbolická hesla. Průmyslníkům vlídného člověka s nadhledem atd. A pokud chtěl něco prosadit, vyskočil z něho psychopat. Co se týká malování, tak figury i krajinky nic moc ale architekturu dokázal kreslit i navrhovat velmi slušně. ---- Trochu mě mrzí, že dětství a pobyt ve Vídni dost osekali. Malý Hitler zpívající v kostele, kde se setkal se svastikou by byl zajímavý... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre na TV produkciu. Führera už stvárnilo množstvo hercov a aj keď Bruno Ganz (Pád Tretej ríše) bol asi najlepší, aj Robert Carlyle sa v tejto nacistickej roli našiel. O druhej svetovej je to natočeného požehnane, ale Vzostup zla je výnimočný práve tým, že umožňuje stáť u zrodu Hitlerovho nacistického Nemecka. Celkom verne sa to drží faktov a je skutočne obdivuhodne, ako sa vynikajúci rečník Hitler, dostal od krčiem až do samotného čela ríše. 1. diel - 85% Druhý diel mi príde trochu slabší, zatiaľ čo v prvom sledujeme Hitlera ako buduje svoju stranu, v tej druhej vidíme viac s jeho života čo ma osobne moc nezaujalo, ale ako náhle vidíme ako naloží s Ernstom Röhmmom alebo príhovor v Mníchovskom divadle budí pozornosť. Zriedkavý film v tomto žánri, ale o to viac cenný. 2. diel 80% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie je to sice Schindlerov zoznam, ale husia koza vam bude naskakovat od uvodnych titulkov az po uplny zaver. Ako pisu ostatni, z obycajneho chlapca sa stala ,,obluda'' sfanatizovana vlastnymi nezmyselnymi predsudkami, okratena o prirodzene ludske city, poznacena nenavistou a tvrdiaca, ze to vsetko robi v mene Boha - aky paradox. Clovek, ktory sposobil asi najvacsie sialenstvo v historii, opantaval a zmagoril davy, plnil si vlastne poziadavky a spraval sa ako ... neuroticky psychopat. Je to tak otvorene a tak krute, ze nenachadzam slov. Nebyt dospelaka, ktory mi vysvetloval politicke machinacie, asi by som nedokazala vsetky tie informacie naraz vstrebat. Nateraz mi je jasne, ze tento film je vynikajuci a hrozny zaroven. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Po neúspešnom prijatí na umeleckú školu vo Viedni, sa Hitler venoval maľovaniu pohľadníc, ktoré potom predával na ulici. (vander19)
  • Původně měli producenti v záměru ukázat Hitlera z té lepší stránky, ale po protestech ze strany Židovských skupin bylo od nápadu upuštěno. (hellstruck)
  • Hitler počas prvej svetovej vojny prišiel na 2 mesiace o zrak po zásahu yperitom. Bál sa, že sa viac nebude môcť venovať svojmu koníčku, maľovaniu. (vander19)

Reklama

Reklama