Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý film, během jehož necelých 3 hodin se člověk skutečně nenudí (na rozdíl od Der Untergang). Přestože by Hitler mohl vypadat o malinko starší, poměrně neznámý Robert Carlyle ho zahrál dosti přesvědčivě. Co mi trošku vadilo je, že snímek nám sice ukazuje sled událostí, ovšem nevysvětluje dostatečně jejich příčinu. Vidíme, že Hitler po prvé řečnil v hospodě malé skupince lidí a za chvíli už je je jich tam kolik se jen vleze, ale proč? Vždyť tam mluvil jak starověký říman, hrdý na svoje impérium (nebo, že by právě jen o tom byl nacionalismus?). Vidíme, že Hitler byl odsouzen za velezradu, ale najednou stačí prohodit pár typických slov a dokonce i sám soudce je očarován. Ono přeci nestačí jen do každé druhé věty vecpat slovo žid, takhle veškerý německý lid působil jako stádo hloupých býků otáčejících se za červeným šátkem. Samozřejmě nevidím v tom nějakou závažnou vadu, spíš jen osobní důvod proč této, jinak vynikající, historické rekonstrukci, nedat víc... 8/10 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem byl zpočátku vůči filmu skeptický( TV film, nepříliš přesvědčivý Robert Carlyle), přestaly mi již po necelé půl hodině tyto dva aspekty vadit. Přes tříhodinovou stopáž je zde minimum hluchých míst a agresivní Hitlerův vzestup drží téměř po celou dobu diváka v napětí. Detailní rozprava o jeho osobním i profesním životě je dle mého názoru historicky přesná a z hlediska filmového zpracování se jedná o dost možná nejkomplexnější biografii. I přesto, že se film odehrává v době, kdy ty nejzrůdnější činy měly teprve přijít, běhá i tak v některých sekvencích mráz po zádech (smrt Ernsta Röhma, údajné sexuální úchylky s neteří Geli či zanícený antisemitismus vyjádřený během řečnění.) Z tohoto pohledu je Hitler: The Rise of Evil velmi funkční a má i své nesporné filmařské kvality. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Pielmeier, G. Ross Parker .. Nemám slov! Úchvatné televizní dílo popisující postupný nástup Adolfa Hitlera k moci. Ani taková zrůda, do jaké on sám dospěl, nebyla sama od sebe tak mocná - vše formovala doba a ostatní lidé, kteří stáli v pozadí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dýlka 3 hodiny je smrtelná a označení "televizní" mě taky odrazovalo, ale nějak jsem se rozhodnul, že se na film zkusim podívat. A bylo to přesně, jak jsem čekal. Nudný, šíleně zdlouhavý a navíc jsem chvílema nevěděl, jestli se koukám na film o Hitlerovi. Robert Carlyle měl akorát stejnej knír, ale tim to nějak končilo. Chvílema jsem měl pochybnosti, jestli nesleduju životopis Chaplina. Možná bych to byl schopnej zkousnout jako seriál rozdělenej na 6 dílů po 30 min, ale na jeden zátah to pro mě bylo docela utrpení. Navíc je znát, že film je televizní, takže nejrůznější reálie jsou spíš k smíchu. I když kanaďanům (případně američanům) to asi nedocvakne. Zhruba v půlce jsem to vzdal a zbytek odložil na neurčito. Trvalo asi měsíc, než jsem se k tomu znovu dostal. Jelikož se mi povedlo minulej tejden uklouznout, pěkně si namlátit a udělat ze sebe dočasně invalidu, tak jsem se odhodlal, že se zkusim na ten zbytek podívat. Za normálních okolností bych šel radši do baru na pivo, ale mam naraženou kostrč a barová stolička neni moc pohodlná. Takže jsem si pustil zbytek filmu, ale nějak už mě to nebavilo vůbec a v podstatě jsem ten zbytek jen tak proklikal. Lidem se film asi líbí, jak je vidět na hodnocení, takže možná jsem divnej já, ale podle mě ten film stojí za hovno. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Část filmu se natáčela i na zámku Osov (okres Beroun). Jednalo se o pokoj pro Evu Braunovou (Zoe Telford) a Hitlerovu pracovnu. Podle tvrzení osovské kronikářky tvůrci všechny obrazy stihli natočit během jednoho dne. (Eluin)
  • Hitler necítil nenávisť len k židom, rovnako ju pociťoval aj voči komunistom a Slovanom, ktorých vo svojej knihe „Mein Kampf“ označil za šváby, ktoré treba udupať do zeme. (vander19)
  • Jedna z kritizovaných scén je tá, kde Hitler (Robert Carlyle) bije svojho psa. Neexistujú žiadne historické dôkazy o takomto čine, naopak bol Hitler považovaný za milovníkov psov. (martincba)

Reklama

Reklama