Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Carlyle je výborný herec, ale jeho "hitlerovské" hřímání (to mu paradoxně jde, tragický je v neřečnických scénách) jdoucí ruku v ruce s angličtinou s rádoby německým přízvukem má za důsledek, že jsem mu jeho postavu neuvěřil ani na vteřinu. Což vzhledem k tomu, že nesleze celé tři hodiny z obrazovky je celkem problém. Dojmům nepřidá ani scénář a jeho velmi, ale opravdu velmi, zjednoudušující pohled na Hitlera. Něco takového bych čekal hned po válce, rozhodně ne s takřka šedesátiletým odstupem. O Hitlerovi je tolik lepších filmů (v důsledku nečernobílého pohledu na něj mnohem působivějších a mrazivějších) a dokumentů, že není valný důvod se tímto zaobírat. Není to ovšem zlé a jako film mapující vzestup(y) a pád)y) fiktivního diktátora ve fiktivní zemi to bývalo mohlo dokonce i fungovat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To najhoršie, čo môžeme robiť, je nerobiť nič.“ V prvom rade sa musíte zmieriť s tým, že niekto ako Adolf Hitler má film. Dokument samozrejme beriem, to je dôležité, pretože nesmieme zabúdať na šialených netvorov. Potiaľto všetko OK. Lenže niekto múdry zrazu dostal nápad urobiť z Hitlera hrdinu hraného filmu. A s tým mám etický problém. Že to má 177 minút, to je jedna vec. To, že Robert Carlyle (inak expert na pošukov - Trainspotting, Pláž) ide prekvapivo na pol plynu a jeho stvárnenie Adolfa Hitlera je miestami až matné, to je druhá vec. Petrovia Stormare a O ´Toole, plus Liev Schreiber, sú oveľa lepší a zaujímavejší. Hoci film v druhej polovičke konečne aspoň trocha chytí tempo, na mňa vôbec nefungoval a vlastne som bol dosť znechutený. Obsadiť Hitlera do titulnej úlohy a hodiť milióny zavraždených civilov na to, že sa mu ako malému vysmiali za primitívne obrazy, sa mi zdá ozaj troška zľahčujúce a povrchné. Alebo mi niečo ušlo? 50 % ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na televizny film je to bravurne natocene dielo a potesila ma i pritomnost par znamych hercov. Filmov z druhej svetovej vojny som videl dost, ale nikdy som nevidel zivotopisny film cloveka, ktory bol za vojnu zodpovedny. Nevedel som trebars, ze Hitler bojoval v prvej svetovej vojne a uz tam bol zfanatizovany, ze sa chcel dostat ilegalne k moci uz davno predtym, ako sa mu to podarilo a preto sa dostal aj do väzenia, to su vsetko okolnosti, ktore som sa dozvedel az v tomto filme a dufam, ze su fakty v tomto filme pravdive. Myslim si, ze ako tresnicku na dortu by sa po tomto filme oplatilo vidiet PAD TRETEJ RISE (2004) a mohol by to byt dokonaly pohlad na Hitlerov zivot az po jeho smrt, pretoze Hitler: Vzostup zla konci prave vo chvili, ked sa Hitler dostane k moci... 22.09.2009 _____ Robert Carlyle - (Adolf Hitler) +++ Stockard Channing - (Klara Hitler) +++ Jena Malone - (Geli Raubal) +++ Matthew Modine - (Fritz Gerlich) +++ Liev Schreiber - (Ernst Hanfstängl) +++ Julianna Margulies - (Helen Hanfstängl) +++ Peter Stormare - (Ernst Röhm) +++ Friedrich von Thun - (Generál Erich Ludendorff) +++ Peter O´Toole - (Prezident Paul von Hindenburg) +++ Marek Vašut - (Max Amann) +++ Jiří Novotný - (Von Lossow) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chorobně žárlivá zrůda využívající moderních technologií, jehož milenky spáchaly sebevraždu, mediálně známá jako bohatý státník, morálně bezúhonný, muž tíhnoucí k rodině. Stal se "idolem starších žen, které o něj chtěli pečovat, a mladých, které v něm viděli otce". Svérázný protest Němců proti globální ekonomické krizi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov Adolfovho života, ktoré som videl, a ktorý nenechá chladným takmer nikoho. Veľmi precízne, realisticky a faktovo sa pridŕžajúce spracovanie, kde dojem z filmu robí hlavný predstaviteľ(pre mnohých možno ani nie, hlavne asi preto, že ho majú v pamäti ako vtipálka), ale Carlyle vydal zo seba všetko, klobúk dole. Zobrazuje Hitlera ako totálneho psychopata a manipulátora dokonale, ktorý si svojím presvedčením a nemilými spôsobmi vydobyl miesto aké mu vôbec nepatrilo. Svoju myšlienku o Židoch, ktorú mu vnukol !bezdomovec! na ulici doviedol až k ich vyvražďovaniu a svojim absurdným presvedčením vyvraždil takmer 50miliónov ľudí! 80%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Ernst Röhm (Peter Stormare) se roku 1926 účastní stranického kongresu v Bambergu, ale ve skutečnosti již roku 1925 odjel do Bolívie, kde sloužil jako vojenský pozorovatel, a to až do roku 1930. (vangobseck)
  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)

Reklama

Reklama