Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Tváří se to jako nějakej historickej velkofilm typu Statečný srdce, ale nesahá tomu ani po kotníky. Ve filmu se nenajdou skoro žádny bitvy nebo souboje a ty který tam jsou, jsou na mizerný úrovni a pěkně krátký, jediný co se dá označit za slušnej souboj je ten závěrečnej(to byla asi jediná scéna z filmu, která mě zaujala, a ni ne tak jak probíhala, ale spíš jak byla zakončená). Příběh je taky pěkně stupidní, plnej nesrovnalostí a debilních zápletek, který se daj čekat a plyne nevírazně a pomalu, ale koukat se na to ještě dá a občas má i světlý chvilky Taky nevim proč museli z Rob Roye udělat nějakýho čestnýho farmáře, podle mě v týhle době nic takovýho ani nebylo, ale za to Tim Roth v roli Cunninghama je úplně jiný kafe, jeho výkon byl fakt skvělej a ta role pěknýho sviňáka mu dokonale sedla a to jak chováním, tak vzhledem, ale to je bohužel všechno co je v tomhle filmu výborný ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, hezká příroda, zajímavě podaný příběh o lásce a cti, souboje poměrně decentní - leč uvěřitelné, hlavně však výborné herecké obsazení s naprosto přesvědčivými, vynikajícími výkony všech hlavních zúčastněných herců (byť všechny poněkud zastínil zde tolikrát zmiňovaný Tim Roth jako hajzl par excellence:-)). "Rob Roy" postrádá velkolepost "Statečného srdce", je ve všech ohledech jiný, jaksi decentnější, neklade zdaleka takový důraz na bojové scény, přesto mi tahle nenápadnost imponuje. Možná bych dala o bodík míň, ale "Rob Roy" nemá co paběrkovat v modrošedém poli průměru. Z mého hlediska skoro dokonalý film - 90%. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších historických filmů, který se sice nevyhnul klasickému klišé, kdy je jedna strana až do morku kosti poctivá a ta druhá stejně tak zkažená, ale dalo se přes to přenést. Z hereckých výkonů byl pro mě nejlepší ten Tima Rotha, který si zkaženého hejska střihl s bravurou sobě vlastní. Dále bych pak ocenil nádherné přírodní scenérie, které jsou snad vidět jen na severu Ostrovů. 70% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Je to dlouhé a skoro vůbec nic se tam neděje. Nicméně odehrává se to ve Skotsku (úžasnou přírodou a úchvatnými panoramaty se nešetří) a herecké výkony jsou naprosto britsky prvotřídní. Neeson hraje standart, Jésa Lange je fajn, John Hurt nezapomenutelný a Tim Roth by si klidně zasloužil víc prostoru. Hudba je skvělá, ale po dějové stránce je to prostě docela bída a Rob Roy ve výsledku opravdu není film, který vám sebere dech, právě naopak, moc dlouho si asi nezapamatujete a opravdu pořádně by mu prospěla bitva. Klidně jen jedna, ale za to pořádná. Fajn dobrodružství, ale ne lepší, než průměrné. 65%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rob Roy s podstatně menším humbukem než Statečné Srdce nabízí divákovi více než dost a těm, kdo už si snad na Mela Gibsona vypěstovali alergii i co se jeho starší tvorby týká, toho nabízí ještě více:) Kdykoliv se s chutí znovu podívám na to jak se ctný Liam Neeson bije s odporným vyběleným Timem Rothem na pozadí nádherného Skotska, a i když mi snad v paměti neuvízne tolik promluv jako u většího bratrance, nemusím si aspoň mezi reprízami dávat dva roky pauzu. Nehledě na to, že Jessice Lange to tady sekne víc než Sophie Marceau o nějakých 300 let dříve, což je sám o sobě přírodní úkaz hodný pozornosti:) Plných a ve všech ohledech zasloužených 80%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Film je inspirovaný historickým románem sira Waltera Scota. (xerno)
  • Tim Roth obdržel za roli Archibalda Cunninghama svůj do té doby nejvyšší honorář. (D3VIL)
  • Poslední do kin uvedený film Andrew Keira. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama