Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

Laci 

všechny recenze uživatele

Tak po Odchodu z továrne som si musel zo zvedavosti pozrieť aj toto. To, čo sa mi na tom páčilo, je detailnejšie zachytenie ľudí aj samotného vlaku, čo v súčasnosti dáva "filmu" veľkú historickú hodnotu. Škoda, že Lumiéreovci nenatočili aj samotné premietanie, kedy sa ľudia zo strachu pred vlakom schovali pod sedadlá. Možno by tak natočili historicky prvú komédiu... ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Z pozadí filmu se na nás řítí lokomotiva - když tento úvod poprvé viděli diváci v kinech, utíkali ze sedadel a mizeli z kina, jelikož se báli opravdového vlaku. Kamera se stala osobou v dramatu. Louis Lumiere použil velkou hloubku ostrosti - jeho kamera byla schopna zachytit ostré záběry od jednoho metru až po nekonečno - a docílil tak úžasného dojmu, tedy změny malé tečky až po lokomotivu zastavující podél nádraží. Přicházejí cestující, dokonce také stará paní Lumiérová ve skotksé pláštěnce a se dvěma vnuky. Z otevřených dveří vystupují a nastupují cestující netušíí, že ještě za 109 let se na ně někdo bude dívat. Chodí před kamerou schválně nebo utíkají ze zaběru =- PROSTĚ JAKO DODNES.. ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je těžké hodnotit takovéto dílko, které netrvá víc jak jednu minutu a v němž nenalezneme kdoví jaký děj, natož pak psychologii postav. Čtyři hvězdičky dávám za onu krásnou naivitu a spíše dokumentární formu. Bratři Lumièrové odhalili efekt (byť ještě v hodně primitivní podobě), který už za jedno století bude udivovat to publikum, lačnící po adrenalinu a speciálních vizuálních efektech. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosťou bolo určite aj to, že dav ľudí nevenoval tomu, že ich natáčajú pozornosť. Neviem, či som ja nemal väčšiu námahu vyhľadať tento film na čsfd ako bratia Lumiérovci ho natočiť. A áno, dá sa to hodnotiť aj v dnešnej dobe...doplnenie komentára po zhliadnutí dokumentu Bratři Lumiérovci z roku 2017. Toto je povestný film ktorý pri premietaná vystrašil divákov tak, že pred vlakom ktory sa na plátne objavil začali utekať a mal za dôsledkov že si bratia uvedomili akým obrovským fenoménom sa nakoniec film môže stať...a našťastie pre nás aj sa stal. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

V raných letech kinematografie byl Příjezd vlaku najnapodobovanějším námětem. Je to pochopitelné, už při první projekci vzbuzoval tento snímeček šokantní reakce a údiv. Postupem doby se už však podobný styl lidem zajídal a bylo jasné, že tohle je slepá ulička. Pokud jde o kopírování jako takové (ne jen přebírání námětů, ale skutečnou krádež), tak pan Lumiér v tom byl sám mistr. Bez rozpaků kopíroval např. Méliésovu Cestu na Měsíc a dál prodával s tím, že nedělá nic nekalého, protože kinematograf je vlastně jeho vynález a takže i ten film (který jím byl pořízen) patří svým způsobem jemu... Autorství v té době ještě nikomu nic neříkalo. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Navzdory mýtům nebyl film promítán na slavnostní projekci 28. 12. 1895, nýbrž až v lednu následujícího roku. Alespoň by tomu nasvědčoval i dobový program projekce, kde mezi deseti filmy není tento zahrnut. (Mr.Ocek)
  • Diváci v kině se často schovávali pod sedadla, protože si mysleli, že vlak je skutečný. (Pavlínka9)
  • Spočiatku utŕžili Lumièrovci veľmi malé tržby, avšak keď začali premietať 20-krát denne, dosiahli príjem 2500 frankov. (Kub_ees)

Reklama

Reklama