Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

Teonácatl 

všechny recenze uživatele

"Vítej v jiném světě." Těmito slovy šamana Runiho končí film a já jimi své hodnocení začnu. Musím dát plných 5 ne za film jako takový, ale za informace, které znalému jedinci dokáže zprostředkovat. Jak ze stránky psychedelické - vizuální ztvárnění jiné stránky reality nemá a troufnu si předpovědět, že dlouho nebude mít obdoby. Tyto zážitky je totiž těžké uchopit a uchovat v paměti, proto je fantastický výkon být schopen tyto prožitky předat dále . Tak i ze stránky psychologické (pokud má vůbec smysl tyto stránky oddělovat) - celým filmem se vine skutečnost konfrontace z vlastním stínem (C.G.Jung) - ukončená katarzí a uzdravením. Není od věci zmínit Kounenův dokument Other Worlds - jeho cestu za indiánskými šamany a léčiteli. Pokud se nemýlím, některé zpěvy jsou z dokumentu jsou identické s těmi filmovými. A ještě jedna věc - stále mám dojem, že si z nás rejža trošku vystřelil, protože padoušská postava, ztvárněná Michaelem Madsenem, má v podstatě mnoho sympatických rysů. Jako by bylo její padoušství jen uměle naroubováno pro potřeby filmu. Takže ještě na závěr - pro nezasvěcené bude film představovat jen obskurní a chaotický western(časový nesoulad dosažení jeskyně s koněm a bez koně), pro lidi, kteří kráčí po stezkách poznání, bude tento film klenotem pro jeho skutečnou informaci, a zároveň na povrch může vyplavat jeho dějová konzistence a srozumitelnost. Děkuji Ti, Jane Kounene - z mého hlediska jsi dokázal nemožné. P.S.: Rozhovor s J.Kounenem o natáčení filmu zde: http://www.femalefirst.co.uk/entertainment/Blueberry-106.html ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek snad nemohl být v mých očích očekávanější - kultovní komiksová předloha (žel bohu jsem nikdy neměl možnost číst, Moebius česky prakticky nevyšel), oblíbený Jan Kounen v pozici někoho, kdo má společně s matkou vždycky pravdu a plejáda slavných herců, z nichž velkou část řadím mezi své velmi oblíbené (Cassel, Madsen, Lewis, Morrison...). I když komiks neznám, je jasné, že Kounen si z původní předlohy musel vzít jen fragmenty a ne nadarmo titulky začínají heslem A JAN KOUNEN SESSION. Jan si z tématu udělal vlastní vizuální show, promítl do něj svůj zvýšený zájem o šamanismus a psychedelii (ve stejný rok natočil dokument Other worlds právě o těchto tématech) a naservíroval nám skvostný westernový trip. Který ovšem chvílemi může nudit a je scénáristicky velmi slabý, na což pak ve finále doplácí atmosféra, neboť divák se musí zákonitě ptát po motivaci jednotlivých postav, všímat si děr a nedostatků a ve finále samozřejmě zažehrat i na to, proč Kounen v tomto případě nezůstal u svého oblíbeného středometrážního formátu. Film navíc působí značně vytrženě z kontextu tím, že si z předlohy zřejmě bere jen co mu přijde zrovna pod ruku a nahrazuje nahodilými novinkami. Na druhou stranu vizuální a mystická stránka vrcholící "jízdou" v jeskyních a vůbec celý závěr filmu můj celkový dojem hodně pootočily směrem k nadprůměrnému dojmu a tudíž i hodnocení - nejen, že velice připomíná FONTÁNU (vizuálně a ve finále vlastně i obsahem), ale je znát, že tvůrce/i nebyli psychedeličtí panicové. Blueberry je originální western, jaký jste asi ještě neviděli, je však otázkou, zda to byla škoda, moje odpověď ve finále zní : ano, byla. PS: Je smutný, že si tímhle dílkem Kounen zřejmě zavřel hodně dveří...(čirá spekulace) ()

Reklama

quasar 

všechny recenze uživatele

Skoro každý, kdo chce sledovat western už předem tuší, že to bude o dobru a zlu, o střílení, o lásce... Pokud nějaký vybočí z předem daného formátu, bývá zavržen. To byl případ i filmu Dead man a dneska má hodnocení přes 85%. Blueberry je v lecčems podobný. Především je nutné ho vidět ve velkém formátu, nejlíp v kině, aby vynikly ty úžasně propracované halucinační vize. Pokud se jimi člověk nechá unést, tak zažije nepozemský pocit média. Ani stopáž mi nepřijde moc utahaná, znám utahanější westerny. A děj je poměrně logický. Indiáni využijí pomstichtivosti svého bílého přítele Zlomeného nosu. Ten dokáže s pomocí jejich magie a halucinogenů zničit jejich společného nepřítele, který je na stopě čirikavskému tajemství, a nalézt rovnováhu ztracenou v dávné přestřelce s ním. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Psychedelický western, ve kterém není prvořadý příběh, ale obraz, aspoň tak to tedy vidím já. Kvůli neuvěřitelně krásným přírodním exteriérům jsem dokonce chvíli vážně uvažoval o čtyřech hvězdách. Ovšem ten rádoby opojně halucinační a mysticky iniciační konec mě nebavil, ba nudil. M.Madsen byl standardně svůj, V.Cassel toho bohužel mnoho nepředvedl, T.Morrison jako Čirikava příjemně překvapil a J.Lewis byla nesympatická a otravná jako vždy. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Celé je to takové "rádoby & jakoby". Kamera je hodně zvláštní, nervní, občas rušivá, občas zajímavá. Co se týče reálií, chvilku jsme v Mexiku, případně v Novém Mexiku, chvilku v Peru. Račte si vybrat... Meskalinové úlety a průlety jsou sice pěkné, ale nestačí. Zřejmě záměrně neucelený počin, jenž je natočen na půl plynu. Škoda, komixová předloha je vážně vydařená. Filmový Blueberry však připomíná podivného křížence mezi Arsenem Lupinem a Mrtvým mužem. A co je hlavní: Převážně nudí. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se převážně v Mexiku v lokalitách Chihuahua, Coahuila, Tabernas, Durango nebo Zacatecas. Pár scén bylo natočeno ve Francii. (Terva)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu Lund konaném ve Švédsku 2004. Režisér Jan Kounen si odnesl třetí místo za Zvláštní uznání. (Terva)

Reklama

Reklama