Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Paríž, 1887. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca. (ASFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Krásne natočený historický film. Kostýmy, prostredie, súboje, správanie všetkých zúčastnených. Točilo sa to nielen okolo súbojov, ale aj okolo emancipácie žien. Neni divu, že medzi najlepším šermiarom - Roschdy Zem a najväčšou feministkou - Doria Tillier, sa zrodil vzťah. Dvaja silní ľudia, ktorí mali čo na sebe obdivovať. Toto nám však Vincent Perez podal na rozdiel od súbojov, citlivo. Dovetok filmu, že zákaz nosenia nohavíc ženám, ktorý už aj tak nikto nedodržiaval, bol vo Francúzsku oficiálne zrušený až v r.2013 prekvapil. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Precizní asalto složené z přesně načasovaných výpadů a elegantních feministických odseků, který žánr "chlapácké filmu o soubojích" posílá bez zbytečného násilí do víru současných debat o empowermentu. Lakonický Lacaze v podání Roschdyho Zema je zřejmě největší hrdina-sympaťák roku. Peréz je překvapivě zručný vypravěč a akční scény, které film rytmizují, se mohou v klidu měřit s Posledním soubojem. Prazvláštní kombinace aktuálnosti a staromilství dala vzniknout filmu, u kterého se člověk může cítit zároveň dospěle i na dvanáct, aniž by to bylo v nějakém konfliktu. Touché! ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// A takhle se psaly dějiny, rukama mužů, kteří si pletli pošramocené ego se ctí. Po nových Mušketýrech se ke mně letos z Francie už podruhé dostalo naprosto strhující dobové drama, které vypráví o různých formách maskulinity, feminismu, i hrdosti, zatímco přitom stíhá vypadat skvěle, napínat intenzivními souboji na kordy, a ještě přitom něžně bavit. Navíc se závěrem, který mě emocionálně po dlouhé době zase kompletně zboural. 9/10 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tažný kůň letošních Varů přiletěl v rekordně krátkém čase na mainstreamové VOD a na doporučení kluků z Geekecu jsem musel téhle krátké, ale nesmírně úderné poctě duelů cti dát šanci a ani v nejmenším jsem nepochybil. Po všech těch historických dramatech olbřímí stopáže a až nudných výplní s představováním expozic a dlouhými výcviky či přípravami k boji se zde téměř bez větších okolků rovnou vrháme do tří separátních duelů, co zkrátka vypadají noblesně a surově zároveň a to je znakem až nečekaně výborného filmového zážitku. [viděno na Maxu 15.7.2024] ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kvůli zdejšímu vysokému hodnocení jsem přeci jenom doufal, že půjde o něco víc, než jen o dnes tolik populární woke agitku, pouze zasazenou do 19. století (kdy měl samozřejmě zdravý feminismus smysl). Ale bohužel dočkal jsem se jen zčásti. Takže na jedné straně retardovaný polopatický příběh o spravedlivém boji multietnických feministických pokrokářů s bílými šovinistickými zpátečníky (v lepším případě latentními homosexuály), boji za spravedlivější zítřky. Ale zároveň lze ocenit dobovou výpravu, hlavně kostýmy, nebo zajímavý pohled do světa tehdejších duelů. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Pri písaní scenára bol kľúčový nález ročenky "Annuaire du duel 1880-1889", vďaka ktorej Vincent Perez a Karine Silla preskúmali dobové články v tlači so zistením, že vo Francúzsku bol v danej dobe duel na dennej báze. Takto beletrizovali príbehy hlavných postáv filmu, z ktorých prakticky všetky sú založené na skutočných duelantoch. (Arsenal83)
  • Vincent Perez a jeho kaskadérsky spolupracovník na mnohých úlohách a dlhoročný majster šermu Michel Carliez snívali už dlhšie o vytvorení filmu zameraného na históriu duelov vo Francúzsku, no projekt dlho ležal ľadom, kým ich konečne k akcii v rozhovore nevyprovokoval Jean Dujardin, ktorý pri nich natáčal súbojovú scénu vo filme J'accuse (2019). (Arsenal83)
  • Podmínkou scenáristky Karine Silly pro vstoupení do projektu bylo, aby její manžel a zároveň režisér snímku, Vincent Perez, ve filmu také hrál. (Azurose)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama